Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Μια τραγωδία και μια αξιομνημόμευτη πράξη

Η τραγωδία των δύο ανηλίκων τέκνων της οικογένειας αθιγγάνων στην Ορεστιάδα δεν άφησε ασυγκίνητη ούτε την Ελληνική Εκκλησία, η οποία, δια της Μη Κυβερνητικής Οργανώσεως «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» προτίθεται να φιλοξενήσει τα υπόλοιπα αδέλφια των αδικοχαμένων παιδιών, προκειμένου να τα βοηθήσει να πάνε σχολείο και, γενικά, να κοινωνικοποιηθούν. Πρόκειται αναντίρρητα για μια χειρονομία σπουδαία, η οποία αποδεικνύει ότι κάτι φαίνεται να αλλάζει στους κόλπους της Ελληνικής Εκκλησίας μετά την ανάρρηση του Ιερωνύμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Φυσικά, το αμαρτωλό παρελθόν της «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» με τα σάπια κοτόπουλα και άλλα συναφή δεν εξαλείφεται έτσι εύκολα αλλά σίγουρα η συγκεκριμένη χειρονομία αξίζει να βρει και άλλους μιμητές. Αναλυτικότερα, οράτε
www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/06/2008_237633
Πάντως, η τραγωδία των δύο αυτών παιδιών κατέδειξε για πολλοστή φορά τις τραγικές συνθήκες, υπό τις οποίες διαβιούν στη χώρα μας οι περισσότεροι Ρομά. Χωρίς μόνιμη κατοικία επί σειρά ετών, τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν στις παρυφές των αστικών κέντρων της Ελλάδος, όπου δημιούργησαν αυτοσχέδιους συνοικισμούς χωρίς την παραμικρή άνεση και στο έλεος του Θεού. Η πρόσβασή τους στη δημόσια εκπαίδευση είναι περιωρισμένη για πολλούς λόγους, για κάποιους από τους οποίους η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για λεπτομέρειες, οράτε roides.wordpress.com/2008/06/07/katadikes_2/ Η αδιαφορία της πολιτείας για τους συνανθρώπους μας αυτούς είναι η κύρια αιτία της περιθωριοποίησής τους, συνέπειες της οποίας είναι το χαμηλότατο μορφωτικό επίπεδό τους και η συνεπεία αυτού δυσκολία στην ανεύρεση εργασίας, χωρίς να υπολογίζουμε το χαμηλό μέσο όρο ηλικίας αλλά και τη θραύση, που κάνουν οι ναρκωτικές ουσίες στις ηλικίες από 15 έως 30 χρονών στους Ρομά.
Είναι ενθαρρυντικό ότι ένας οργανισμός, όπως η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να μεριμνήσει έστω για μερικά από τα παιδιά των Ρομά συνανθρώπων μας αλλά με θλίβει προσωπικά το γεγονός ότι χρειάστηκε μια τέτοια τραγωδία, ώστε να θυμηθούμε για ακόμα μια φορά τις δραματικές συνθήκες, υπό τις οποίες ζει η συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας, οι οποίοι συχνά δεν είναι καν τυπικά συμπολίτες μας, καθόσον σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν βεβαιωμένη γέννηση, ήτοι δεν έχει συνταχθεί ληξιαρχική πράξη γέννησης, με αποτέλεσμα να μη λογίζονται ως Έλληνες πολίτες και να μην μπορούν να απολαύσουν των όποιων προνομίων συνεπάγεται η ιδιότητα αυτή. Και αναρωτιέμαι πότε, άραγε, θα υπάρξει μια οργανωμένη φόρμουλα, η οποία θα βοηθήσει, ώστε οι Ρομά συμπολίτες μας να ξεφύγουν από τη δυστυχία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: