Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Αφήστε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της!

Για το κύκλωμα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας στο Νομό Λακωνίας δε νομίζω ότι έχω να πω πολλά πράγματα. Αρκετά άτομα, ανάμεσά τους και ένας κληρικός, έχουν συλληφθεί και ήδη έχει αρχίσει η προκαταρκτική εξέταση, ώστε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό και να κριθεί, αν και εις βάρος ποιων θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες.
Ελάχιστα με ενδιαφέρει, αν ανάμεσα στους εμπλεκομένους είναι και ένας ιερέας. Τόσα συμπτώματα παθογένειας έχει εμφανίσει η Εκκλησία της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια, ώστε, πλέον, τίποτα δεν με εκπλήσσει. Και, βέβαια, ελπίζω, αν, τυχόν, ο ιερέας αυτός βρεθεί ένοχος, να τιμωρηθεί, όπως θα τιμωρούνταν και ένας λαϊκός (μη ιερέας, δηλαδή).
Επειδή, όμως, έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται φωτογραφίες των εμπλεκομένων στην υπόθεση αυτή, με μια ιδιαίτερη προτίμηση στον ιερέα, λόγω του σχήματός του, προτού καν απαγγελθούν κατηγορίες, φρόνιμο θα ήταν να περιμένουμε μέχρι την έκδοση καταδικαστικής απόφασης. Και το υποστηρίζω, διότι θεωρώ απαράδεκτο, όταν αγνοούμε το περιεχόμενο της μέχρι αυτή τη στιγμή σχηματισθείσης δικογραφίας, δεν έχουμε την απαραίτητη κατάρτιση και, κυρίως, έχουμε έντοινη συναισθηματική φόρτιση, ακριβώς επειδή πρόκειται για παιδική πορνογραφία, να αξιώνουμε την καταδίκη των εμπλεκομένων στην υπόθεση αυτή.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, το τεκμήριο της αθωότητας δεν παύει να αφορά ακόμα και το πρόσωπο, που φέρεται, ότι διέπραξε το χειρότερο έγκλημα. Και η ιστορία της Δικαιοσύνης βρίθει παραδειγμάτων ανθρώπων που είτε αθωώθηκαν πανηγυρικά, επειδή δεν υπήρχαν στοιχεία εις βάρος τους, αν και όλοι φώναζαν για την ενοχή τους, είτε καταδικάστηκαν και εξέτισαν βαρύτατες ποινές (και παλαιότερα εκτελέστηκαν), επειδή η συναισθηματική διέγερση, που προκλήθηκε από την αλαλάζουσα κοινή γνώμη, ώθησε τους δικαστές σε μια καταδικαστική απόφαση, που αργότερα, αποδείχθηκε εσφαλμένη.
Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της με την υπόθεση αυτή. Διότι όση έλλειψη εμπιστοσύνης και αν τρέφει κανείς γι' αυτή, δεν μπορεί και δεν πρέπει, αν θέλουμε να λεγόμαστε ευνομούμενο κράτος με διακρινόμενες εξουσίες, να καταδικάζουμε ανθρώπους χωρίς δίκη και, κυρίως, χωρίς κάποια διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: