Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ο Μανωλιός και τα ρούχα του

Βάζει μια σπίθα να φουντώσει και εύχεται αυτή να γίνει η καθαρτήρια φωτιά, που θα μας σώσει, δήλωσε ο κ. Μίκης Θεοδωράκης στην ομιλία του, με αφορμή την ίδρυση της ανεξάρτητης κίνησης πολιτών, που ακούει στο παραπάνω όνομα. Ακολούθησαν και άλλες δηλώσεις, από τις οποίες ο κ. Θεοδωράκης άφησε να εννοηθεί, ποιο θα είναι το ύφος της παράταξης αυτής.
Από την ανάγνωση των άρθρων, που αναφέρονται στο παραπάνω γεγονός, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς, ότι οι καταβολές του ιδρυτού της φαίνονται με γυμνό μάτι. Η αναφορά στην ανυπακοή, την οποία πρέπει να επιδείξει ο λαός απέναντι σε μια κυβέρνηση, η οποία δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση για όσα κάνει, αλλά και η άποψη, ότι η κυβέρνηση βάζει τα συμφέροντα των Η.Π.Α. πάνω από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, θυμίζουν έντονα το κόμμα εκείνο, από το οποίο προέρχεται ο κ. Θεοδωράκης. Δεν είναι κακό οι πολιτικές καταβολές να επηρεάζουν τις σημερινές πολιτικές απόψεις του εκάστοτε εκφραστή αλλά η ξύλινη γλώσσα του συγκεκριμένου εκφραστή μαρτυρεί πολιτική αγκύλωση σε ένα παρελθόν γεμάτο μελανές σελίδες.
Περαιτέρω, ενθυμούμαι, ότι, όταν πρόσφατα ιδρύθηκε η "Δημοκρατική Συμμαχία" της κας. Μπακογιάννη, αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο αλλά και δημοσιεύθηκαν στον τύπο οι θέσεις του κόμματος αυτού. Στην περίπτωση του κ. Θεοδωράκη, όμως, δεν γνωρίζουμε, ποιές είναι το πρόγραμμά του για τη χώρα μας και πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Η παράθεση τσιτάτων προδίδει και πάλι τις κομματικές καταβολές του κ. Θεοδωράκη αλλά, τουλάχιστον, στο Κ.Κ.Ε. υπάρχουν απόψεις για την αντιμετώπιση ποικίλων ζητημάτων της Ελλάδος, τις οποίες συχνότατα τα στελέχη του κόμματος αυτού αναφέρουν.
Ακόμα, κακά τα ψέμματα, ένα πρόσωπο, το οποίο έχει στο παρελθόν πολιτευτεί τουλάχιστον με άλλα δύο κόμματα, τα οποία, μάλιστα, τυγχάνει να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές, αλλά και έχει εσχάτως ταυτιστεί με εθνικιστικούς και συνωμοσιολογικούς κύκλους, ελάχιστα πείθει για τη σοβαρότητα και σταθερότητά του. Δεν παραγνωρίζω ούτε τους αγώνες του κ. Θεοδωράκη για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα αλλά δεν πρέπει και να αφήσουμε το ένδοξο παρελθόν του να σκεπάσει τα πολιτικά και ιδεολογικά του ατοπήματα.
Τέλος, ιδιαίτερα ανησυχητικό πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός, ότι τα περισσότερα επαινετικά σχόλια για την ανωτέρω κίνησή του ο κ. Θεοδωράκης τα εξασφάλισε από ιστολόγια, όπως αυτό και αυτό. Προφανώς είναι ακόμα νωρίς να κρίνουμε τον κ. Θεοδωράκη για το εν λόγω εγχείρημά του, πλην, όμως, από ένα προσωπο, το οποίο αγωνίστηκε και διώχθηκε για τους αγώνες του για την ελευθερία, περιμένουμε να αποστασιοποιείται από φωνές, οι οποίες όχι μόνο αναπολούν τις εποχές, που αυτός εδιώκετο, αλλά και συστηματικά παραποιούν την ιστορία, ώστε να συκοφαντήσουν όσους θεωρούν εχθρούς τους.
Είναι αλήθεια, ότι υπάρχει ανάγκη να εμφανιστούν κάποιες φωνές, οι οποίες θα αφυπνίσουν τον κόσμο και θα τον εμπνεύσουν, ώστε να πάρει στα χέρια του τις τύχες αυτής της χώρας και να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα, που αυτή αντιμετωπίζει. Φοβάμαι, όμως, ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ειδικά όταν τα λεγόμενα θυμίζουν τη γνωστή παροιμία με το Μανωλιό και τα ρούχα του. Και το πολιτικό παρελθόν του, κυρίως αυτό της τελευταίας εικοσαετίας, μάλλον θα έπρεπε να τον αποθαρρύνει από το εγχείρημά του αυτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: