Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Επειδή δεν προστάτευσες την υστεροφημία σου

Μπορεί να πιστώνεσαι με σημαντικούς αγώνες για την ελευθερία και τη Δημοκρατία και και με γραφίδα σου ή τη μουσική σου ή τη φωνή σου να έχεις παλέψει, ώστε να γίνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου η καταπίεση ενός λαού ή ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα. Δεν αποκλείεται γι' αυτές τις προθέσεις σου να υπέστης διώξεις και φυλακίσεις και να έγινες το κόκκινο πανί για όσους εκφράζουν όλα αυτά, για την εξάλειψη των οποίων εσύ πάλεψες. Σίγουρα τιμήθηκες για τη συμβολή σου αυτή και ο κόσμος σε σέβεται και ακούει με δέος τις απόψεις σου επί παντός επιστητού.
Κανένας, όμως, δεν αποκλείει, ότι στα στερνά σου ίσως μετακινηθείς σε πιο συντηρητικές και φοβικές θέσεις, κάποιες εκ των οποίων θα έρχονται σε αντίθεση με όσα πρέσβευες νεότερος. Τίποτα δεν προϊδεάζει, ότι εσύ, ο πρωτοπόρος και θαρραλέος αγωνιστής, δεν θα καταλήξεις να διατυπώνεις ακραίες απόψεις, που όμοιές τους ασπάζονται όσοι ανήκουν στους χώρους εκείνους, οι εκπρόσωποι των οποίων κάποτε επεδίωκαν την σιωπή σου ου μην και την εξόντωσή σου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάποια κείμενά ή τις απόψεις σου να μοιάζουν ως εάν να ειπώθηκαν από αυτούς τους εκπροσώπους, αν αποσιωπήσει κανείς, ότι εσύ τα έγραψες.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, τίποτα δεν πρόκειται να σβήσει τους αγώνες του παρελθόντος σου. Κανένας σοβαρός και με σέβας προς την ιστορία άνθρωπος δεν θα λησμονήσει την προσφορά σου. Πολλοί, μάλιστα, θα προτιμήσουν να αγνοήσουν αυτή τη μεταστροφή σου επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες ή κακολογώντας όσους τόλμησαν να σε επικρίνουν.
Η πικρή αλήθεια, όμως, είναι, ότι θα έχεις εκτεθεί με τη μεταστροφή σου, ό,τι και αν επικαλείσαι είτε εσύ είτε οι πιστοί σου. Τα γραπτά σου ή οι δηλώσεις σου, και τα δύο εύκολα εντοπίσιμα στην εποχή του Διαδικτύου, θα μείνουν, για να θυμίζουν, με πόση ευκολία αγνόησες ή απέρριψες τις αρχές σου. Οι νεότεροι ειδικά θα σε θυμούνται περισσότερο για τα εμπρηστικά, ρατσιστικά και εν πάσει περιπτώσει άσχετα με το παρελθόν σου κείμενα ή απόψεις και λιγότερο για όσα αγωνίστηκες παλαιότερα.
Και τότε θα τα ακούσεις χύμα από πολύ κόσμο. Αλλά κανένας δεν θα σου φταίει, που δεν προστάτευσες την υστεροφημία σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: