Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Αφού το λέει και μια μορφωμένη .......


  Όχι, δεν με τρόμαξε ο απρόσεκτος δημόσιος λόγος της κας. Δημουλά, η οποία ναι μεν δεν είπε όσα ρατσιστικά της καταλογίστηκαν αρχικά για τους μετανάστες αλλά η πραγματική ομιλία της δεν άφησε και τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, αν σκεφτούμε, ότι πρόκειται για ένα δημόσιο πρόσωπο με μόρφωση αρκετά ανώτερη από αυτή της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων αυτής της χώρας, το οποίο οφείλει να χειρίζεται τις λέξεις με καλύτερο τρόπο.
 Ούτε με ενόχλησαν όσα ακούστηκαν για την καλλιτεχνική της αξία. Είθισται, άλλωστε, με αφορμή το δημόσιο λόγο ενός δημοσίου προσώπου, να αρπάζει πολύς κόσμος την ευκαιρία να καταφερθεί κατά του προσώπου αυτού για θέματα άσχετα με την άποψη, την οποία αυτό εξέφρασε για συγκεκριμένο ζήτημα.  Οι κ.κ. Θεοδωράκης και Κιμούλης εμφανίστηκαν, με αφορμή κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις τους, ως ατάλαντοι, θα γλύτωνε η κα. Δημουλά; Προσωπικά, πάντως, δεν έχω εντρυφήσει στην ποίησή της σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δικαιούμαι να εκφέρω άποψη γι’ αυτή.
Περισσότερο με τρόμαξε η προθυμία πολλών συμπολιτών μας να αποδεχθούν, ότι έχει κάθε δίκιο η κυρία Δημουλά να αισθάνεται ρατσίστρια. Έγινε λόγος για την κατάσταση, που βιώνουν οι κάτοικοι της Κυψέλης και άλλων περιοχών των Αθηνών και άλλων πόλεων της χώρας. Μνημονεύτηκε η ψυχική κατάσταση της κας. Δημουλά στο άκουσμα της βίας, που υπέστη η αδελφή της από αλλοδαπούς διαρρήκτες. Έγινε ως και αναφορά στην ελευθερία του λόγου, η οποία πρέπει να είναι απεριόριστη και κακώς επιχειρείται να φιμωθεί η κα. Δημουλά(!!!).
 Όχι, κανένας λογικός άνθρωπος δεν ζει σε κάποιο ροζ συννεφάκι, απ’ όπου αδυνατεί να παρακολουθήσει την αύξηση της εγκληματικότητας και την υποβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων του κέντρου των Αθηνών αλλά και πολλών περιοχών της ίδιας πόλης και άλλων πόλεων. Για τα φαινόμενα, όμως, αυτά δεν ευθύνονται ούτε αποκλειστικά ούτε κατά κύριο λόγο οι αλλοδαποί μετανάστες. Ας μην ξεχνάμε, ότι πολύ πριν αυτοί φτάσουν στη χώρα μας, η Αθήνα αλλά και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις είχαν γεμίσει με ακαλαίσθητα μπετονένια κτίρια, τα οποία κατέλαβαν κάθε πιθαμή ελεύθερης γης, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της αστικής ζωής των πόλεων αυτών. Η αστυφιλία έγινε η αιτία συσσώρευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας χιλιάδων εσωτερικών μεταναστών, αρκετοί εκ των οποίων όχι μόνο δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή αλλά σταδιακά οδηγήθηκαν στο περιθώριο, απ’ όπου είτε οι ίδιοι είτε οι απόγονοί τους αντιμετώπισαν την κοινωνία με ιδιαίτερη εχθρότητα ου μην και με το έγκλημα. Έπειτα, ακόμα και η ίδια η κάθε άλλο παρά πολέμια του ρατσισμού ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται, ότι, βάσει στατιστικών, η πλειοψηφία των εγκλημάτων (τουλάχιστον το 80%) τελούνται από Έλληνες δράστες, ενώ υπάρχουν και αρκετά δημοσιεύματα στον τύπο για το ίδιο θέμα, τα οποία επιβεβαιώνουν την ΕΛ.ΑΣ.
Βέβαια, στη χώρα όπου η πρόνοια του κράτους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι τουλάχιστον ανεπαρκής, οι αλλοδαποί μετανάστες παραμένουν ο αποδιοπομπαίος τράγος των ρατσιστών συμπολιτών μας και οι δηλώσεις της κας. Δημουλά ή ό,τι, τέλος πάντων, της αποδόθηκε αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι για τη νομιμοποίηση του ρατσισμού. Ο λόγος ενός δημοσίου προσώπου με ιδιαίτερη καλλιέργεια συντελεί στην άμβλυνση της αρνητικής χροιάς του συγκεκριμένου φαινομένου και υιοθετείται εύκολα, για να απενοχοποιηθούν όσοι το προάγουν. Αφού τα λέει ένα μορφωμένο και σοβαρό πρόσωπο, όπως η κα. Δημουλά, γιατί κατηγορείτε εμάς, ότι διαπράττουμε κάτι το εγκληματικό, θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει ένας μέσος ρατσιστής Έλληνας. Πηγαίνετε να ζήσετε στην Κυψέλη, διατείνονται άλλοι, επιθυμώντας να δικαιολογήσουν το ρατσιστικό λόγο, λες και ο ρατσισμός είναι θέμα τόπου κατοικίας και όχι αντίληψης.
Για να μην απομένουν πολλές απορίες, δε Χ.Α. έσπευσε να εκμεταλλευτεί  τη φερομένη ως δήλωση της κας. Δημουλά εκμεταλλευόμενη προφανώς το καλλιτεχνικό μέγεθος της εν λόγω ποιήτριας. Η απενοχοποίηση, για την οποία έγινε λόγος παραπάνω! Και εμείς αναρωτιόμαστε, γιατί έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βίας σε βάρος μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: