Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Ο ρατσισμός και οι σοβαρές κοινωνίες

Ενός λεπτού σιγή αποφάσισαν να τηρήσουν στη Γερμανία, σε ένδειξη πένθους για τα θύματα μιας ομάδας νεοναζί, που δρούσε για πολλά χρόνια στη χώρα αυτή. Η ίδια η πρωθυπουργός της χώρας, κα. Μέρκελ, θα συμμετάσχει στην εκδήλωση αυτή και θα εκφωνήσει λόγο.
Συμφωνώ, ότι η τακτική της τήρησης ενός λεπτού σιγής περιέχει ένα θεατρινισμό, ο οποίος μπορεί να ξενισει όσους στοχεύουν στην ουσία ενός θέματος. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια ένδειξη, ότι η κοινωνία, που υιοθετεί στο σύνολό της μια τέτοια πρακτική, είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα και, κυρίως, να το καταδικάσει. Η γερμανική κοινωνία, που έχει δοκιμαστεί άγρια από το ρατσισμό σε βάρος των ξένων, έχει αποδείξει, ότι επιθυμεί και μπορεί να καταδικάσει τη βία σε βάρος των μεταναστών (όπως και πολλά άλλα αδικήματα, όπως τη διαφθορά των πολιτικών της αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).
Θα ήταν, βέβαια, άστοχο να πούμε, ότι δεν υπάρχει ρατσισμός στη γερμανική κοινωνία. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν ανόητοι, που πιστεύουν στις θεωρίες περί ανώτερης φυλής, περί ξένων, που κλέβουν τις δουλειές από τους ντόπιους κ.λπ. Ωστόσο, η σοβαρότητα μιας κοινωνίας φαίνεται όχι τόσο από τα φαινόμενα, που εκδηλώνονται στις τάξεις της, αλλά από τον τρόπο, με τον οποίο αυτή τα αντιμετωπίζει. Εκεί δεν υπάρχει αστυνομία, που να προστατεύει τους νεοναζί, ούτε επιτροπή κατοίκων, τύπου Αγιου Παντελεήμονα, που να ζητάει τη βοήθεια κάποιας νεοναζιστικής οργάνωσης. Και, αν αποδειχθεί τέτοια συνύπαρξη ή αναζήτηση βοήθειας από τους νεοναζί, τότε ο πέλεκυς της γερμανικής δικαιοσύνης πέφτει αλύπητος. Τα τελευταία χρόνια δεκάδες νεοναζί έχουν καταδικαστεί σε βαρύτατες ποινές για εγκλήματα σε βάρος, κυρίως, αλλοδαπών και η γερμανική κοινωνία σύσσωμη έχει καταδικάσει τη βία των οργανώσεων αυτών.
Κάντε τις συγκρίσεις τώρα με ανάλογα φαινόμενα στην Ελλάδα! Κανένας πρωθυπουργός δεν θα επιλέξει να μιλήσει κατά του ρατσισμού. Το πολύ να προβεί σε καμμία δίλεπτη καταγγελία από τηλεοράσεως και τέλος! Κανένα συνδικάτο δεν θα κηρύξει ενός λεπτού σιγή για το θάνατο ενός μετανάστη από ενέργειες ρατσιστών. Το πιο πιθανό, μάλιστα, είναι να ακουστούν και φωνές, τύπου "εδώ τα παιδάκια λιποθυμάνε στα σχολεία και σεις ασχολείστε με άσχετα πράγματα". Και κάπως έτσι ο ρατσισμός θα θεριέψει ακόμα περισσότερο σε μια κοινωνία, η οποία θα καμώνεται την περήφανη για τους ενδόξους προγόνους της, τη στιγμή που ένας ακόμα ξένος θα πέφτει θύμα ρατσιστικής βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: