Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Και προσοχή στα αντίσκηνα!

Η τουριστική εκστρατεία του Υπουργείου Τουρισμού στη χώρα μας έχει περάσει από πολλά στάδια από την εποχή, που ορισμένοι ξένοι άρχισαν να ανακαλύπτουν τις ομορφιές της χώρας μας. Εν αρχή, λοιπόν, ο τουρισμός χαρακτηρίστηκε ως η βαριά βιομηχανία μας, αφού ούτε για την τεχνολογία μας φημιζόμασταν ούτε για τις τρομερές εξαγωγές και δόθηκε η δυνατότητα σε εκατοντάδες ανθρώπους να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά επαγγέλματα, που εξασκούσαν και να αποκομίσουν σαφώς περισσότερα χρήματα, προσφέροντας υπηρεσίες προσωρινής κατάλυσης, διατροφής και διασκέδασης στους χιλιάδες τουρίστες, που συνέρρεαν σε μια παρθένα τουριστικά και πάμφθηνη τότε χώρα. Στη συνέχεια, δόθηκε μεγάλο βάρος στην αρχαία πολιτιστική κληρονομία μας, με συνέπεια η όχι ευκαταφρόνητη παρακαταθήκη των υπολοίπων περιόδων να λησμονηθεί. Και κάποια στιγμή, όταν η χώρα μας έπαψε να αποτελεί φθηνό προορισμό για τον ανεπτυγμένο κόσμο, επιστρατεύτηκαν διαφημιστικές τακτικές, τύπου "ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα" και λοιπά παρεμφερή, τα οποία μπορεί να έφεραν για λίγο κάποιο περισσότερο κόσμο στα μέρη μας αλλά δεν μπόρεσαν να καλύψουν την απουσία ουσιαστικής τουριστικής πολιτικής, που μαστίζει την πάλαι ποτέ βαριά βιομηχανία μας.
Χτες επισκέφτηκα τη Ναύπακτο με κάποιους φίλους μου. Η παλαιά πόλη της αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό πολλών εκδρομέων, καθόσον έχει διατηρήσει πολλά από τα παλαιά κτίριά της και η βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια της, τα οποία καταλήγουν στο μικρό λιμάνι της, συνιστάται ανεπιφύλακτα. Το λιμανάκι της Ναυπάκτου διατηρεί μέρος από τα παλαιά τείχη του στην είσοδό του και αρκετοί εκδρομείς σπεύδουν σε εκείνα τα σημεία για να φωτογραφηθούν.
Παρόμοια έμπνευση είχαμε και εμείς, μόνο που μας περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη στην αριστερή μεριά των τειχών αυτών, όπου μια μικρή ομάδα νεαρών είχαν κατασκηνώσει εντός αυτών (!!!) και μαγείρευαν το φαγητό τους. Η παρουσία μας πλησίον του αντίσκηνού τους ουδεμία εντύπωση τους προξένησε πολλώ δε μάλλον τα βλέμματα αποστροφής, που μια ομάδα αλλοδαπών τουριστών τους έριχνε, καθόσον συνέχιζαν απρόσκοπτοι την προετοιμασία του ταπεινού δείπνου τους. Και το σκηνικό ολοκληρωνόταν με δύο δυσανάγνωστα συνθήματα, που κοσμούσαν στο σημείο εκείνο το τείχος.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που βλέπω ένα ιστορικό μας μνημείο να αφήνεται στο έλεος των βαρβάρων. Αλλά τόσο η όλη εικόνα των τειχών της Ναυπάκτου σε εκείνο το σημείο όσο και τα δυσάρεστα συναισθήματα, που γέννησε το όλο θέαμα είτε στην παρέα μας είτε στους αλλοδαπούς τουρίστες αποδεικνύουν με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο, ότι δεν αρκούν οι μεγαλόστομες εξαγγελίες και οι πολυδάπανες διαφημιστικές εκστρατείες για την τόνωση του τουρισμού στη χώρα μας, όταν το ίδιο το κράτος δεν έχει φροντίσει, ώστε να περιφρουρήσει την πολιτιστική κληρονομία του αλλά και εμείς οι ίδιοι προσπερνάμε αδιάφοροι αυτό το χάλι. Και, δυστυχώς, όσα εκατομμύρια και αν ξοδέψει το κράτος μας για να προβάλει τις ομορφιές αυτού του τόπου, θα αρκεί ένα βλέμμα σε καταστάσεις, όπως αυτή στα τείχη της Ναυπάκτου, ώστε να αναιρεθεί η εικονική πραγματικότητα, που προβάλλει το Υπουργειό Τουρισμού, ο Ε.Ο.Τ. αλλά και ο κάθε εμπλεκόμενος με τον τουρισμό φορέας μας.
Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα, λοιπόν! Αλλά προσοχή στα αντίσκηνα, που θα βρεις στο διάβα σου μέσα στα μνημεία μας!

2 σχόλια:

Pellegrina είπε...

δεν βαρεθηκες τη γκρινια, μωρε στριμμένε, ενα στιφαδο εκαναν τα παιδιά! ελληνικες παραδόσεις!:)

δεν σου εκανα σχολιο για Κουνενή, περιμενω να καταλαγιάσει το γελιο θα κανω ενα ποστ με βιβλία στο μπλογκ μου πριν φυγω και θα το περιλάβω εκεί.

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Ναι,καλά, δώσε μου τη συνταγή να ανέβω στην Ακρόπολη να το μαγειρέψω! Εγώ είμαι στριμμένος ή τα μνημεία μας είναι μπάτε σκύλοι αλέστε;