Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Βιβλία : "Ανάμισης ντενεκές", του Γιάννη Μακριδάκη

Πόσες φορές ένα πρόσωπο του παρελθόντος πέρασε στις αφηγήσεις του λαού, με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στην πραγματική ζωή του και το θρύλο; Με ένα τέτοιο πρόσωπο ασχολείται ο Χιώτης Γιάννης Μακριδάκης στο βιβλίο του ΑΝΑΜΙΣΗΣ ΝΤΕΝΕΚΕΣ" (Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ) ζωντανεύοντας την εποχή της δεκαετίας του '10 στη Χίο.
Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Γιώργης Πέτικας, Χιώτης μετανάστης στις Η.Π.Α., ο οποίος επιστρέφει στο χωριό του λίγο πριν το ξέσπασμα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου και αποφασίζει να μείνει εκεί και να εργαστεί ως χασάπης. Η φιλία του με τον καλύτερό του φίλο θα δοκιμαστεί ύστερα από τη διαπίστωση, ότι και οι δύο αγαπούν την ίδια κοπέλα και θα οδηγήσει τον Πέτικα να σκοτώσει το φίλο του αυτό. Κυνηγημένος από τους χωροφύλακες θα πάρει τα βουνά της Χίου, όπου και θα ζήσει λάθρα και με τη βοήθεια αρκετών ντόπιων σε μια παλαιά μάντρα, την οποία θα ονομάσουν συνθηματικά με τους φίλους του "ανάμιση ντενεκέ". Οι προσπάθειές του να διαφύγει στην Τουρκία δεν θα καρποφορήσουν, εξαιτίας του πολέμου, ενώ ο κλοιός της χωροφυλακής θα σφίξει επικίνδυνα γύρω του.
Σκοπός του συγγραφέα είναι αφενός να διηγηθεί την ιστορία του Γιώργη Πέτικα αφετέρου να ανεύρει ποια από τα στοιχεία της ιστορίας αυτής είναι αληθινά και ποια ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας. Με μια αφήγηση στρωτή και συναρπαστική, όπου πολλά στοιχεία της χιώτικης ντοπιολαλιάς αναμιγνύονται με τον καθημερινό λόγο των ανθρώπων της Χίου του παρελθόντος και του παρόντος, ο αναγνώστης γυρίζει πίσω στα χρόνια, που ο Πέτικας γύριζε στα κυνηγημένος στα βουνά της Χίου. Παράλληλα, ο συγγραφέας σκύβει στις αντιλήψεις των απλών ανθρώπων για το έγκλημα του Πέτικα αλλά και τη στάση τους απέναντι στις διωκτικές αρχές της εποχής εκείνης για να ανακαλύψει, πώς ένας άνθρωπος κατόρθωσε να παραμείνει για δύο χρόνια ασύλληπτος στο νησί του.
Με ιδιαίτερο λαογραφικό ενδιαφέρον αλλά και με γραφή απολαυστική και ρέουσα, ο Γιάννης Μακριδάκης καταφέρνει να συναρπάσει τον αναγνώστη και να το φέρει πίσω στο παρελθόν της Χίου σε μια ιστορία, που συνδυάζει την πραγματικότητα με το θρύλο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με μελωσες! Θα το διαβασω, γιατι το τοπο μου τον αγαπω πολυ. Σ' ευχαριστω για την προταση....

περιούσιος είπε...

@ exofthalmi

Δεν κάνει τίποτα. Σου το προτείνω ανεπιφύλακτα.

feebush είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.