Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Απλά αδικαιολόγητα απόντες

Η πρόσφατη γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας έλαβε χώρα χωρίς την παρουσία των αρχηγών των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αριστεράς, οι οποίοι προφασίστηκαν είτε βεβαρημένο πρόγραμμα είτε τις διακοπές τους.
Η Αριστερά επέλεξε ενδεχομένως αυτό τον τρόπο, ώστε να διαμαρτυρηθεί για την πραγματικά άσχημη οικονομική και πολιτική (και πολλά άλλα...) κατάσταση της χώρας. Πιθανότατα να ήθελε να εκφράσει τις ενστάσεις της και για την υπερπροβολή εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος του ρόλου του ιδρυτού του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Κακά τα ψέμματα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατέβαλε τη μεγίστη προσπάθεια για τον εκδημοκρατισμό της Ελλάδος, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα της εποχής του, και την παγίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, σε μια Ελλάδα, που προερχόταν από μια δικτατορική περίοδο διακυβέρνησής της και πριν από αυτή από μια μακροχρόνια περίοδο ωμών και αντισυνταγματικών παρεμβάσεων εκ μέρους του Παλατιού, οι οποίες μόνο προς όφελος της Δημοκρατίας δεν λειτούργησαν. Πλην, όμως, η συμβολή της Αριστεράς στην κατάρρευση της χούντας δεν ήταν καθόλου αμελητέα αλλά αποσιωπήθηκε αυτές τις μέρες της προετοιμασίας της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η απουσία των κομμάτων της Αριστεράς - δεν αναφέρομαι, φυσικά, στο ΠΑΣΟ.Κ., το οποίο θεωρώ κατ' επίφαση αριστερό - δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο. Μπορεί η εν γένει κατάσταση της χώρας μας να είναι άσχημη - ίσως όχι όσο κρίνει η Αριστερά αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα - αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την απουσία των επικεφαλής των κομμάτων της, που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Διότι η παρουσία όλων των κομμάτων της Βουλής στην εκδήλωση αυτή δηλώνει και το σεβασμό τους προς ένα πολίτευμα, το οποίο τους επέτρεψε να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο και να προβάλουν τις απόψεις τους, ήτοι να καρπωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη λειτουργία της δημοκρατίας. Και, βέβαια, η παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής στον εορτασμό της επετείου αυτής αποδεικνύει και τον έμπρακτο σεβασμό προς εκείνο το πολίτευμα, που επιτρέπει την πολιτική πολυφωνία και την, εντεύθεν, κριτική στα κακώς κείμενα της εκάστοτε κυβέρνησης, αγαθό, που ασκεί κατά κόρον η Αριστερά χωρίς τους κινδύνους του παρελθόντος. Και αν για το Κ.Κ.Ε. αυτή η κίνηση ίσως να μην ξενίσει τόσο, αφού ο πολιτικός απομονωτισμός του εν λόγω κόμματος δείχνει να εξαπλώνεται και σε εκδηλώσεις, όπως αυτή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που μέχρι πέρσυ επεδίωκε την παρουσία του στις εκδηλώσεις αυτές, ώστε να εκφράσει με το δικό του τρόπο τις απόψεις του - θυμηθείτε την επιτυχημένη παρουσία του προέδρου του πέρσυ με την κοπέλα από τη Σιέρρα Λεόνε - η απουσία ήταν ηχηρή, δείγμα της εσωτερικής κρίσης, που το μαστίζει.
Όποια και αν είναι, πάντως, τα αίτια της απουσίας των κομμάτων της Αριστεράς από την ανωτέρω εκδήλωση, σίγουρα δεν πιστώνεται στα θετικά τους. Και η απουσία τους από μια γιορτή, που συμβολίζει την καθιέρωση και ενίσχυση του πλέον επιτυχημένου πολιτεύματος, που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα, προδίδει και μια κάθε άλλο παρά υγιή θεώρηση εκ μέρους τους του συμβολισμού αυτής της γιορτής.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα γινω κακιά, αλλά ο πειρασμος ειναι μεγαλος:
1. το ΚΚΕ δεν εκφραζει δημοκρατικες θεσεις. Ο κουμουνισμος δεν ειναι δημοκρατια.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν εχει ξεκαθαρισει τι ειναι, ποιους εκφραζει (περα απο μια Κολωνακιωτικη ελιτ, κουλτουρας και επιφασης).
Επομενως, η απουσια των 2 εκλεγμενων εκφραστων της αριστερας, οχι απλα δε με παραξενευει, αλλά αντιθετως, τη θεωρω λογικη συνεπεια της στασης τους και των ιδεολογιων τους.

περιούσιος είπε...

@ exofthalmi

Δεν μπορώ να πω, ότι διαφωνώ με τη θέση σου. Όταν εκπροσωπείσαι στη Βουλή, ήτοι καρπώνεσαι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του δημοκρατικού πολιτεύματος, τότε φρονώ, ότι οφείλεις να δίνεις το παρόν σε μια γιορτή, η οποία συμβολίζει, μεταξύ άλλων, ακριβώς αυτή τη δυνατότητά σου να αποφασίζεις ή έστω να συμμετέχεις στη λήψη ορισμένων αποφάσεων, που κρίνουν την πορεία της χώρας.
Υ.Γ. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Κολωνάκι δεν είναι αντίθετες έννοιες;

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΡΙΖΑ και Κολωνακι θα επρεπε θα ειναι εννοιες αντιθετες, πλην ομως, η σταση και οι επιλογες των επιφανων αυτων αριστερων, εχουν ξεκαθαρισει τις προτιμησεις τους. Οι καλυτεροι πελατες των καφε στην εν λογω περιοχη, ειναι τα βαρυα πυροβολικα της αριστερης διανοησης...

περιούσιος είπε...

@ exofthalmi

Διόλου απίθανο αυτό, που αναφέρεις, αν και φρονώ, ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει μια ηγετική ομάδα, η οποία δεν θα μου έκανε εντύπωση, αν έπινε τον καφέ της στο Κολωνάκι τη στιγμή, που η βάση του θα δήλωνε την απέχθειά της προς αυτό.