Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Με σκοπό τη νομιμοποίηση

Προ ημερών άκουγα κάποιο ένθερμο υποστηρικτή του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Ανθίμου να ωρύεται για τις επιθέσεις, που δέχεται ο εν λόγω ιεράρχης. Μην πάει ο νους σας σε κάποια χειροδικία σε βάρος του σεβασμιωτάτου, απλά με αφορμή τις διαβόητες δηλώσεις του για τους μετανάστες και τα δικαιώματα, που αναμένεται να αποκτήσουν βάσει του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, υπήρξαν αρκετές διαμαρτυρίες για τη συμπεριφορά του αυτή, η οποία κρίθηκε ότι κάθε άλλο παρά σε κήρυκα του "αγαπάτε αλλήλλους" αρμόζει. Ο παραπάνω, λοιπόν, υποστηρικτής του Θεσσαλονίκης Ανθίμου υποστήριζε, ότι με τις επιθέσεις αυτές αμαυρώνεται ένα πρόσωπο με σημαντική προσφορά στην Ορθοδοξία και δεν μπορούμε να τον κρίνουμε βάσει αυτής και μόνο της δήλωσής του για τους αλλοδαπούς.
Κατ' αρχάς, δεν μπαίνω στη διαδικασία να κρίνω την όποια προσφορά του Θεσσαλονίκης Ανθίμου, διότι αγνοώ το μέγεθος και τη σημασία της. Είμαι πρόθυμος να δεχθώ, διατηρώντας της όποιες επιφυλάξεις μου, ότι ο εν λόγω ιεράρχης έχει επιτελέσει κάποιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Άλλωστε, εκ του αξιώματός του οφείλει να προβαίνει σε τέτοιο έργο.
Πλην, όμως, όποιο και αν είναι το φιλανθρωπικό έργο του καθενός, δεν μπορεί να αποτελέσει τη δικαιολογία, ώστε να παραμείνουν εκτός κριτικής τα όποια ατοπήματα του φιλανθρώπου αυτού. Αποτελεί υποχρέωση ενός προσώπου να σέβεται το δικαίωμα των τρίτων να διατυπώνουν τη γνώμη τους για το σύνολο της δραστηριότητάς του. Κυρίως, όμως, ο επικαλούμενος τη φιλανθρωπική του ιδιότητα είτε ο ίδιος είτε μέσω τρίτων προσώπων οφείλει να ευθυγραμμίζεται με τη φιλανθρωπική του τακτική και στην καθημερινότητά του, εν προκειμένω να αποφεύγει δηλώσεις, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το όποιο θεάρεστο έργο του.
Δυστυχώς, αυτό που φαίνεται, ότι επιδιώκει ο υποστηρικτής της εν λόγω άποψης, είναι η νομιμοποίηση τέτοιων αηθών και αντιχριστιανικών αντιλήψεων στο όνομα μιας φιλανθρωπικής δράσης, η οποία, όμως, εμφανίζεται εις τρόπον ώστε να υπερκαλύπτει και να δικαιολογεί τις όποιες ακραίες θέσεις του σεβασμιωτάτου. Δεν θεωρώ απαραίτητα τον παραπάνω θιασώτη των απόψεων του Θεσσαλονίκης ως "παπαγαλάκι" του αλλά ενδεχομένως άθελά του προβαίνει σε μια δικαιολόγηση των απαράδεκτων ρήσεων του ανωτέρω ιεράρχη. Και αγνοεί, ότι ο καθένας μας κρίνεται όχι μόνο για το θετικό του έργο αλλά, πρωτίστως, για τον αρνητικό του ρόλο, διότι ο τελευταίος είναι εκείνος, που επηρεάζει δυσμενώς τις ζωές κάποιων τρίτων, ενώ και η θετική και η αρνητική πλευρά μας ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο, οπότε ορθότατα πρέπει να κρίνονται εξίσου.
Αν, λοιπόν, επιθυμούν οι υποστηρικτές του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Ανθίμου να μην κρίνεται αρνητικά το ίνδαλμά τους, τότε ίσως θα ήταν σώφρον να του επισημάνουν, ότι και αυτός δεν πρέπει να προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις, που διχάζουν και σίγουρα δεν ευθυγραμμίζονται με το ρόλο του ως κήρυκα του Θείου Λόγου. Εκτός αν προτάσσουν το όποιο έργο του εν λόγω ιεράρχη, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα όποια ατοπήματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: