Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Το επίπεδο φαίνεται από την αντίδραση

Το επίπεδο ενός λαού φαίνεται από την κριτική, που ασκεί σε ένα άλλο λαό για διάφορους λόγους, αλλά και από τον τρόπο, που αντιμετωπίζει τα όποια σε βάρος του σχόλια.
Φυσικά την αφορμή για το σχόλιο αυτό την έδωσε το κατάπτυστο ομολογουμένως εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού "STATUS", που παρουσιάζει την Αφροδίτη της Μήλου να τεντώνει το μεσαίο δάκτυλο του (χαμένου) χεριού της. Και μη βιαστείτε να πείτε, ότι δεν μπορεί να κριθεί το επίπεδο ενός λαού από ένα μονο περιοδικό, διότι το εν λόγω έντυπο μπορει να μη φημιζεται ως ένα από τα πιο ποιοτικά στη χώρα, που εκδίδεται, αλλά ένα κάποιο τιράζ, που να δικαιολογει την ύπαρξή του το έχει, ενώ, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή, που γράφονται αυτές οι αράδες, δεν έχει ακουστεί κάποια κριτική φωνή σε βάρος της αισθητικής επιλογής του εν λόγω περιοδικού από τη Γερμανία (αν κάνω λάθος, παρακαλώ διορθώστε με).
Ωστοσο, η αντίδραση εκ μέρους αρκετών συνελλήνων ήταν ενδεικτική και του δικού μας επιπέδου. Η φωτογραφία του Σάτυρου, που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, μπορει να προκάλεσε ποταμούς γέλιου στη χώρα μας και να αποτέλεσμα ένα, τρόπο τινα, ξέσπασμα της ζοχάδας μας για το απαράδεκτο εξώφυλλο του παραπάνω γερμανικού περιοδικού, πλην, όμως, ούτε την επιτομή της λεπτότητας αποτελει για ένα λαό, που βαυκαλίζεται, ότι κάποτε μετέδωσε τα φώτα στους βαρβάρους της Δύσης, ούτε γενικά μας τιμά ως χώρα. Είχε προηγηθεί η γνωστή σατιρική εκπομπή του κ. Λαζόπουλου, όπου ο εθνικός μας σατιρικός ταύτισε λίγο πολύ το γερμανικό λαό με το Χίτλερ. Ο λαϊκισμός στην υπηρεσία της αντίδρασης! Κρίμα, που οι Γερμανοί μετά τον πόλεμο έκαναν ό,τι περνάει απο το χέρι τους, ώστε να εξαλείψουν το ενδεχόμενο επανεξάπλωσης του φασισμού στη χώρα τους, ενώ εμείς, ακόμα και σήμερα, εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε, ότι η χούντα έκανε και κάποια καλά στην Ελλάδα.
Γνωρίζω, ότι και στην πολιτισμένη Δύση έχουν υπάρξει ανάλογες αντιδράσεις, προκλήσεις και απαντήσεις. Οι βρεττανικές εφημερίδες υπήρξαν από τις πρώτες διδάξασες σε κακόγουστα και μειωτικά εξώφυλλα και άρθρα και δημιούργησαν μια σχολή, η οποία βρήκε αρκετούς άξιους μιμητές ανά την Ευρώπη. Θα προτιμούσα, όμως, να αντιγράψουμε από τις χώρες αυτές τη μεθοδικότητα και το σεβασμό στο νόμο, για παράδειγμα, παρά ό,τι ουσιαστικά ταυτίζεται με το δικό μας χαμηλό επίπεδο.
Μέχρι τότε, φοβάμαι, ότι θα αρκούμαστε σε αντιδράσεις, όπως η παραπάνω, που καμμία τιμή δεν ποιούν σε μια χώρα, που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: