Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Αν θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε πολλά

Θυμάμαι πόσο παράξενα με είχαν κοιτάξει πριν από 10 χρόνια κάποιοι φίλοι μου, όταν τους είχα επισημάνει το ενδεχόμενο κάποια στιγμή μεγάλοι δήμοι, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη να φύγουν από τα χέρια της Ν.Δ. Ήταν η εποχή, που η συγκεκριμένη παράταξη εξακολουθούσε να βλέπει τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές αλλά κρατούσε το προβάδισμα στους εν λόγω δήμους και, μάλιστα, εξέλεγε του εκλεκτούς της από την πρώτη Κυριακή, αποδεικνύοντας την έντονη αντίδραση του μεγάλου όγκου των ψηφοφόρων αυτών των δήμων αλλά και της αδυναμίας των λοιπών πολιτικών δυνάμεων να καταστούν ελκυστικότερες από τους ανωτέρω εκλεκτούς.
Τα αποτελέσματα του β' γύρου των χτεσινών εκλογών σηματοδοτούν αναντίρρητα μια τάση για απαλλαγή από πρόσωπα, τα οποία δεν ήταν, πλέον, δυνατό, να συνεχίσουν να ευρίσκονται στους τοπικούς θώκους, μόνο και μόνο επειδή χάιδευαν τ' αυτιά των ψηφοφόρων τους και πωλούσαν φθηνή αντικυβερνητική πολιτική. Επίσης, αποτελούν την απόδειξη, ότι μια κοινωνία πολιτών είναι δυνατό να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις - θυμηθείτε τα προεκλογικά ποσοστά των κ.κ. Κακλαμάνη και Γκιουλέκα - και να αναδειξει πρόσωπα με περισσότερες, θεωρητικά έστω, δυνατότητες. Φάνηκε, ακόμα, ότι ο κόσμος άρχισε, σε μεγαλύτερο βαθμό αυτή τη φορά, σε ό,τι αφορά τις τοπικές εκλογές, να αποστρέφεται τους στενούς κομματικούς υποψηφίους, οι οποίοι δεν έχουν αφήσει και το καλύτερο δυνατό έργο στους δήμους και τις περιφέρειές τους, και να προτιμά πρόσωπα χωρίς ιδιαίτερες κομματικές περγαμηνές αλλά με δυνατότητες και αρχές. Άκουγα χτες τον κ. Καμίνη να μιλάει στους ψηφοφόρους του και συνειδητοποίησα, ότι είχα μπροστά μου ένα καθηγητή με πραγματικό ήθος, ο οποίος, όμως, είναι εντελώς αμάθητος στα πολιτικά παιχνίδια και από το λόγο του απουσίαζαν τα πομπώδη λόγια και οι κολακείες προς το κοινό. Αλλά και σε μικρότερους δήμους, οι οποίοι αποτελούσαν παραδοσιακά κάστρα των μεγάλων κομμάτων, όπως η Πάτρα και οι Σέρρες, οι νικητές των δημοτικών εκλογών δεν είχαν την υποστήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων, οι εκλεκτοί των οποίων δεν εξελέγησαν.
Δεν τρέφω αυταπάτες, ότι τα παραπάνω φαινόμενα αρκούν, ώστε να σκεπαστεί η τεράστια αποχή, ειδικά στο β' γύρο, αλλά και η σκληρή πραγματικότητα, που θέλει τους Έλληνες να προτιμάνε πρόσωπα αντί για κόμματα στις τοπικές εκλογές αλλά, όταν έρχεται η ώρα των βουλευτικών εκλογών, να φορούν και πάλι τις φθαρμένες κομματικές τους παρωπίδες. Ωστόσο, δεν μπορώ να αρνηθώ, ότι οι ανατροπές στους μεγάλους δήμους έπεισαν, ότι, όταν οι ψηφοφόροι μετατρέπονται σε πολίτες, που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, τότε μπορούν αφενός να εξοστρακίσουν από τις θέσεις εξουσίας εκείνα τα πρόσωπα, που αποδεδειγμένα δεν προσέφεραν στον τόπο τους, αφετέρου να ψηφίσουν πολιτικούς με αρχές και πραγματικό όραμα για τις πόλεις τους. Και αυτό είναι μια απόδειξη, ότι μπορούν να αλλάξουν πράγματα σε αυτή τη χώρα, σε πείσμα των χονδρεμπόρων της απαισιοδοξίας και του μηδενισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: