Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Μικροπολιτικές τακτικές

Είχα σταθεί και παλαιότερα στην τακτική του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, να εκτοξεύει κουβέντες, οι οποίες προκαλούσαν το κοινό αίσθημα τόσο με το περιεχόμενό τους όσο και με το άκαιρο της εκτόξευσής τους. Οι επιθέσεις του κατά του ΚΚΕ σε μια εποχή, που το τελευταίο απλά ασκούσε την αντιπολιτευτική του τακτική - όσο και αν διαφωνούμε με το ύφος της, δεν παύει να αποτελεί δικαίωμά του - αλλά και η πρόσφατη σοφιστεία του περί έλευσης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μόλις το 1981 αποδεικνύουν, ότι κάτι τρέχει με τον κ. Πάγκαλο.

Όσοι έχουν γνωρίσει το συγκεκριμένο πολιτικό, συμφωνούν, ότι πρόκειται περί ενός πανέξυπνου αλλά αυτοκαταστροφικού προσώπου με ευρύτατη μόρφωση, την οποία, όμως, ουδέποτε αξιοποίησε, προκειμένου να καλλιεργήσει ένα πιο ήπιο προφίλ. Ποιός μπορεί να ξεχάσει την περιβόητη ατάκα "ο κύριος τίποτα", με την οποία όχι μόνο φιλοδώρησε τον κ. Αβραμόπουλο το 1994 κατά τον προεκλογικό αγώνα για το Δήμο Αθηναίων αλλά και του χάρισε τη νίκη; Άλλοτε, ο κ. Πάγκαλος εκτόξευε κουβέντες, οι οποίες περιείχαν αρκετή αλήθεια αλλά έχαναν, λόγω της διατύπωσής του και του εν γένει τρόπου του.

Χωρίς να λησμονώ την αυτοκαταστροφική τάση του κ. Πάγκαλου, πιστεύω, ότι η χτεσινή κουβέντα του περί ελεύσεως της Δημοκρατίας στην Ελλάδα δεν ήταν αθώα. Όχι, δεν είπε την αλήθεια ο κ. Πάγκαλος, εκλογές σε αυτό τον τόπο γίνονταν πολύ πριν αυτός γεννηθεί. Θεωρώ, ότι η χτεσινή ρήση του στόχευε στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Σε μια κρίσιμη στιγμή, με την κυβέρνηση να παλεύει αφενός να αποσείσει τους κραδασμούς από την άτολμη στάση του κ. πρωθυπουργού αφετέρου να κλείσει τα στόματα των ανταρτών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, η ατάκα του κ. Πάγκαλου λειτούργησε ευεργετικά για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Απο χτες οι αγανακτισμένοι έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και για λίγο, ακόμα, καιρό η άποψη του κ. Πάγκαλου θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κόσμου, αυτού, τέλος πάντων, που ασχολείται με την πολιτική. Ο πιο ωφελημένος από αυτή την κίνηση είναι, φυσικά, η κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει, έστω για λίγες μέρες, να ασχοληθεί με το έργο της, χωρίς να "λούζεται" τις επιθέσεις τρίτων.

Τέτοιες (μικρο)πολιτικές, βέβαια, δεν αποβαίνουν ωφέλιμες μακροπρόθεσμα για την κυβέρνηση, αφού το όφελός τους είναι βραχύ και μετά από μερικές μέρες έχουν λησμονηθεί και ο κόσμος επανέρχεται στη δριμεία κριτική του γι' αυτή. Στην Ελλάδα, όμως, του απουσίας προγραμματισμού και σεβασμού των κυβερνήσεων προς τον πολίτη αυτά είναι ψιλά γράμματα. Και για τον κύριο Πάγκαλο ακόμα πιο ψιλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: