Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Βιβλία : "ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΚΤΗ", του ΠΙΤΕΡ ΤΕΜΠΛ

Αποφάσισα να παραμείνω στα χωράφια της αστυνομικής λογοτεχνίας και η επιλογή μου να διαβάσω την "ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΚΤΗ" του Νοτιοαφρικανικής καταγωγής Πίτερ Τεμπλ, για την οποία έχει ήδη γράψει ο εξαιρετικός librofilo, απεδείχθη επιτυχημένη, καθόσον το συγκεκριμένο βιβλίο διαβάζεται απνευστί, παρά τον όγκο των 430 σελίδων του.
Κεντρικός ήρως του βιβλίου είναι ο αστυνόμος Τζο Κάσιν, ο οποίος, ύστερα από μια επεισοδιακή καταδίωξη ενός κατά συρροήν δολοφόνου, η οποία κόστισε τη ζωή ενός συνεργάτη του, έχει μετατεθεί στο γενέθλιο τόπο του, όπου τίποτα συγκλονιστικό δε συμβαίνει και ζει με τις ενοχές του για το χαμό του συνεργάτη του. Απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, χωρισμένος από τη γυναίκα του και χωρίς να μπορεί να δει το γιό του, θα δει την ήσυχη ζωή της πόλης του να διαταράσσεται από τη δολοφονία ενός σημαίνοντα οικονομικού παράγοντα της περιοχής. Οι υποψίες πέφτουν σε τρεις νεαρούς Αβορίγινες, καθότι η πόλη έχει έντονο το στοιχείο αυτό. Η τοπική αστυνομία επιθυμεί να κλείσει η υπόθεση με τη σύλληψη των νεαρών αυτών. Ο υποψήφιος των τοπικών εκλογών, Αβορίγινας και αυτός, φωνάζει, ότι οι νεαροί αυτοί κατηγορούνται απλά και μόνο, λόγω του χρώματός τους. Και ο πρωταγωνιστής αποφασίζει να ξετυλίξει το κουβάρι αυτής της υπόθεσης, για να ανακαλύψει, τελικά, ότι πίσω από το φόνο αυτό κρύβονται κάποια καλά κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος.
Πίσω από μια φαινομενικά ευημερούσα Αυστραλία, κρύβονται ένα σωρό προβλήματα, με τα οποία ασχολείται το βιβλίο αυτό. Ο ρατσισμός σε βάρος των Αβοριγίνων και η αστυνομική βία σε βάρος τους, η ανεργία και τα προβλήματα, που δημιουργεί, η αξιοποίηση των τουριστικών περιοχών εις βάρος του περιβάλλοντος, η σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων και η ανθρώπινη μοναξιά δίνονται με παραστατικότητα από το συγγραφέα και αποτελούν το φόντο, στο οποίο κινείται ο μοναχικός και γεμάτος ενοχές πρωταγωνιστής. Σταδιακά μας αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας του Τζο Κάσιν και τα αίτια, που το διαμόρφωσαν και οι οικογενειακές του καταβολές. Διχασμένος ανάμεσα στην πεποίθηση, ότι οι Αβορίγινες είναι τα αποπαίδια της τοπικής κοινωνίας και την πίεση, που δέχεται άνωθεν για να κλείσει την υπόθεση με τη σύλληψη των τριών νεαρών Αβοριγίνων, ο πρωταγωνιστής βιώνει αυτή την σύγκρουση έντονα. Το τέλος αυτής της ιστορίας όχι μόνο συμπίπτει με την ανακάλυψη της αλήθειας για το έγκλημα αυτό αλλά και με την πλήρη ανακάλυψη του εαυτού του πρωταγωνιστή.
Δεν πρόκειται, βέβαια, για κλασσικό αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά για ένα έντονο σχόλιο πάνω στη σύγχρονη κοινωνία και τα προβλήματά της, απόλυτα ενταγμένο στο ρεύμα των νεότερων συγγραφέων αστυνομικών βιβλίων, όπου το υπό εξιχνίαση έγκλημα συνυπάρχει με τους ποικίλους προβληματισμούς γύρω από την κοινωνία και τον άνθρωπο, χωρίς να λειτουργεί σε βάρος της άριστα δομημένης πλοκής.
Μια αρίστη επιλογή για τους φίλους της καλής λογοτεχνίας και ένα βιβλίο, που δικαιώνει εκείνους, που το τίμησαν με το παγκόσμιο βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συγγραφέων Αστυνομικού μυθιστορήματος για το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: