Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Με αφορμή ένα επικείμενο γάμο...

Υπήρχε μια εποχή, που οι καλεσμένοι σε ένα γάμο έφερναν τα δώρα της αρεσκείας τους στους νεόνυμφους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να βρίσκονται με 10 καφετιέρες, 8 τοστιέρες ή 5 σετ κατσαρολικών, ανάλογα με τις προτιμήσεις των καλεσμένων τους. Ενθυμούμαι το γάμο μιας φίλης μου προ αρκετών ετών, η οποία μοίραζε στους φίλους της καφετιέρες από το γάμο της. Αυτό δεν ήταν απαραίτητα κακό, αφού, ως είναι φυσικό, οι περισσότεροι καλεσμένοι δε γνωρίζονταν μεταξύ τους, οπότε πάσα προσυνεννόηση, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αγοραστούν τα ίδια δώρα, ήταν πρακτικά αδύνατη.
Μέχρι που ήλθε και στην Ελλάδα ο θεσμός της λίστας γάμου και το φαινόμενο της αγοράς περισσοτέρων ομοειδών προϊόντων από τους καλεσμένους των νεονύμφων απεφεύχθη. Μια χρήσιμη εφαρμογή της είναι και η συγκέντρωση χρημάτων σε κάποιο μαγαζί, συνήθως σε κατάστημα πώλησης ηλεκτρικών ειδών, πράγμα, που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ενός ποσού, το οποίο επιτρέπει στο νεόνυμφο ζευγάρι την αγορά κάποιων προϊόντων της προτιμήσεώς του από αυτό.
Χθες έφτασε στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση ένα μήνυμα από ένα φιλικό μου ζευγάρι, το οποίο ετοιμάζεται να παντρευτεί και αποφάσισε να εφαρμόσει το σύστημα της λίστας γάμου δια της καταθέσεως χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό. Μόνο, που πέρα της γνωστοποίησης αυτής της μεθόδου, αποφάσισε να μου γνωστοποιήσει και τον τρόπο, με τον οποίο ήθελε να αξιοποιήσει τον οβολό μου. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι επιθυμούσε να πραγματοποιήσει γαμήλιο ταξίδι στη Χαβάη «και επειδή Χαβάη με μια ρόδα (κατά το γνωστό άσμα) δεν πας, κάθε συνεισφορά ευπρόσδεκτη στον ακόλουθο λογαριασμό» και ακολουθούσε ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού.
Υπήρξα υποστηρικτής του θεσμού της λίστας γάμου για καθαρά πρακτικούς λόγους, που προανέφερα. Πλην, όμως, φρονώ, ότι ο θεσμός αυτός έδωσε το θάρρος, τουλάχιστον από ένα σημείο και μετά, στους μελλονύμφους να εκμεταλλευτούν την προθυμία των καλεσμένων τους να καταθέσουν χρήματά γι’ αυτούς, προβάλλοντας συχνά υπερβολικές απαιτήσεις. Δε θεωρώ κακό να ονειρεύεται κανείς ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς ή αγορές πανάκριβων ηλεκτρικών ειδών. Βρίσκω, όμως, τουλάχιστον κυνικό και σίγουρα άτσαλο να δηλώνεις τόσο ευθαρσώς πόσο ανάγκη έχεις από τα χρήματα των καλεσμένων σου, ώστε να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Διότι αφενός συντελείται έτσι ο ευτελισμός τον ίδιου του γάμου, ο οποίος μετατρέπεται σε μέσο ικανοποίησης των καταναλωτικών στόχων των μελλονύμφων, αφετέρου διαφαίνεται ένας έμμεσος εκβιασμός των καλεσμένων να βοηθήσουν του μελλονύμφους να κάνουν ό,τι ονειρεύονται. Και αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι η ουσιαστική προσβολή των καλεσμένων, στους οποίους συνήθως δημιουργείται η εντύπωση, ότι στην πραγματικότητα εκλήθησαν για να συνδράμουν οικονομικά στην πραγματοποίηση των ονείρων των φίλων τους, χώρια, που η διατύπωση της πρόσκλησης εμπεριέχει και την προτροπή προς τους καλεσμένους να μην κάνουν τσιγκουνιές στα χρήματα, που θα δώσουν, αφού ο ολοφάνερος στόχος κοστίζει. Και ένα πράγμα, για το οποίο δεν ενδείκνυται η εποχή μας, είναι η γαλαντομία!
Έκλεισα το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο με αρνητικά συναισθήματα για τις προθέσεις των μελλονύμφων φίλων μου και σκεφτόμουν, αν η εποχή μας έχει μετατρέψει σε άπληστα και κυνικά όντα, που δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν την περίσταση του γάμου τους, ώστε να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...και ναι και οχι...

Συμφωνω πως η προσκληση που λαβατε δεν εχει τακτ, ομως....

....Ομως, ο θεσμος του γαμου εχει απαξιωθει (πριν καν τελεσθει το μυστηριο)!
Ολοκληρη η ημερα του γαμου τεινει να γδερνει οικονομικα οχι μονο το ζευγαρι (το γνωριζετε καλα), αλλα τους ιδιους τους γονεις των. Ποιο τυχερο ζευγαρι δε, στις ημερες μας χαιρει ακρας οικομικης υγειας? (σχεδον κανενα!).
Ναι! Ηταν ακμψος ο τροπος που το εν λογω ζευγος εκφρασε εκεινο που ειναι περα για περας αληθες: δωστε και σωστε!

(ειχα τη χαρα να ειμαι παρανυφος προσφατα στο γαμο εξαδελφης μου απο την Πενσυλβανια. Εξεπλαγην οταν ειδα ΠΟΣΟ απλοι ειναι εκει οι ανθρωποι! Η νυφη εφερε 2 ζευγαρια παπουτσια που ηδη ειχε στην κατοχη της για να δει ποιο θα της ταιριαζε, το μεκιγιαζ το εκανε μονη της απλα κι ομορφα και μονο 25δολαρια εδωσε για το κομμωτηριο. Αντιστοιχα, εχετε αναρρωτηθει εαν στη χωρα μας κατι τετοιο θα ηταν εφικτο? να σας θυμισω ολοκληρη τη βιομηχανια γαμου που εχουμε στησει? )

περιούσιος είπε...

@ exofthalmi

Η αλήθεια είναι, ότι το μυστήριο του γάμου τείνει να απαξιωθεί, αν δεν έχει ήδη απαξιωθεί. Όλες αυτές οι δαπάνες, υπέρογκες τις περισσότερες φορές, καταλήγουν είτε να αφήνουν τα νιόγαμπρα ή τα πεθερικά ταπί είτε τους καλεσμένους με την εντύπωση, ότι τους κάλεσαν για τα λεφτά τους. Γι' αυτο και αρκετά νέα ζευγάρια προτιμούν τον πολιτικό γάμο και ίσως κάνουν θρησκευτικό για τους γονείς με ελάχιστους καλεσμένους και μηδέν περιττά έξοδα.
Αυτό, που μου είπες για το εξωτερικό, το έχω ακούσει και από φίλους μου, που μένουν εκτός Ελλάδος. Αυτό σημαίνει, ότι και στη χώρα μας μια τέτοια κατάσταση είναι εφικτή, αρκεί να το πάρουν απόφαση οι μελλόνυμφοι και οι γονείς τους (γιατί τις περισσότερες φορές αυτοί καθορίζουν τα του γάμου).

Pellegrina είπε...

Μα, με τι ασχολείσαι;; απορώ!!) Αό τη μια διαβάζεις τον κουνενή (σου χρωστάω σχολιασμό)και απο την άλλη ασχολείσαι με καφετιέρες και χαβάες; Μήπως είναι της ..Ζίμενς; (οι καφετιέρες, αλλά μπορέι και οι χαβάες!)

Δεν χρειάζεται και μεγάλη μόρφωση για να γνωρίζεις ότι το "νυφικό" (απολύτως λούμπεν αισθητική!) είναι η συνέχεια επί του ανθρώπου (γυναίκας) του στολίσματος του ζώου που πήγαινε για θυσία. Οι μελλόνυμφοι το κατάλαβαν και από κακία θέλουν να παρουν κι άλλους στο λαιμό τους! όμως δεν πειράζει, γιατί ποιος θα διαιωνίσει το είδος; εσύ κι εγώ; Εμείς θα διαιωνίζαμε ΑΛΛΟ είδος! αλλά και το δικό τους χρήσιμο είναι!

Alex είπε...

Συμφωνώ ότι είναι λίγο άκομψο να μπορεί το ζευγάρι μα βλέπει πόσα κατέθεσε ο κάθε καλεσμένος εφόσον γίνεται μέσω τραπέζης. Από εκεί και πέρα αντί να λένε ψέματα ξεκαθαρίζουν τι θέλουν να κάνουν με τα χρήματα και είναι καλό. Δεν κρύβονται και μιλάνε σε αυτούς που θα καλέσουν και που γνωρίζουν με ειλικρίνεια.

Εξάλλου γνωρίζω το ζευγάρι πολύ καλά και είμαι χαρούμενος που θα συνεισφέρω στις καλύτερες στιγμές του ζευγαριού (Ακριβώς μετά τον γάμο στο ταξίδι του μέλιτος).
Θα έπρεπε να ξέρεις άρα τι νοοτροπία έχουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι καθώς και το που και πόσο έχουν ζήσει εκεί που ζουν και το κατά πόσο έχει αυτό επηρεάσει την νοοτροπία τους. Το κάθε τι να μπαίνει στο πλαίσιο του!

Τώρα το ότι αναγκαστικά πρέπει επειδή είναι Έλληνες να κάνουν μία λαμπρή γιορτή και το ότι αυτό κοστίζει είναι γνωστό όπως άλλωστε είδα και έχει καταλλήλως εκφραστεί σε προηγούμενα σχόλια.

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Πω-πω μένος για το γάμο και τα νυφικά! Υπάρχουν σεμνά νυφικά και κραυγαλέα νυφικα και το ίδιο συμβαίνει και με τα γαμπριάτικα κοστούμια. Και γιατί μόνο η νύφη να συμβολίζει το ζώο, που το πηγαίνουν για θυσία, και όχι ο γαμπρός, που και αυτός σημαιοστολισμένος πάει στο γάμο; Όχι ότι έτσι αναιρείται το σκεπτικό σου, αν και, αφού οι μελλόνυμφοι αποφασίζουν μόνοι τους (συνήθως και όχι πάντα), δεν μπορούμε να μιλάμε ακριβώς για θυσία.
Τώρα για το υπό σχολιασμό θέμα, έτυχε και έλαβα το σχετικό μήνυμα και με έπιασε η τάση να το σχολιάσω. Είχα και έμπνευση και ιδού το αποτέλεσμα! Περιμένω τα σχόλιά σου για τον Κουνενή!

περιούσιος είπε...

@ alex

Καλώς ήλθατε στο ταπεινό μου ιστολόγιο! Δέχομαι, όπως ανέφερα και στην υπό σχολιασμό ανάρτηση, ότι η λίστα γάμου έχει το πλεονέκτημα να αποφεύγεται η συγκέντρωση πολλών ομοίων δώρων με τα γνωστά αστεία αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, η εφαρμογή του μέσου αυτού από το ζευγάρι μπορεί να ξενίσει, αφού δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι τα χρήματα θα πάνε για κάποιο σκοπό. Άλλο,όμως, να το βροντοφωνάζεις, ότι θέλεις να πας στη Χαβάη και άλλο απλά να ζητάς π.χ. αντί για δώρα να σου δώσουν χρήματα σε φάκελλο, υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θα αρχίσεις να υπολογίζεις ποιος έδωσε πόσα. Στη δεύτερη περίπτωση στηρίζεις το ζευγάρι οικονομικά και αυτό δεν το βρίσκω τόσο κακό αλλά στην πρώτη στηριζεις τη ματαιοδοξία τους, την οποία και σου διατυμπανίζουν. Και, έτσι, η χαρά σου μετριάζεται, όσο και αν γνωρίζεις το ζευγάρι.

Pellegrina είπε...

Το νυφικό δεν συγκρίνεται με το αντρικό κουστούμι, που είναι ένα κανονικό ντύσιμο. Αυτό (νυφικό)είναι μια μεταμφίεση, ένας καρνάβαλος. ο ρόλος του είναι να επιβάλει ψυχολογικά (σε όλους που το βλέπουν) ότι αυτή είναι, δήθεν, μια "μεγάλη στιγμή". Σαν σημαία ένα πράγμα, ή σαν δημόσιο καψόνι.

βεβαίως η συνεχιση της ζωής θα γινόταν, νομίζω, επιτυχέστερα αν οι γυναίκες (ενήλικες και μορφωμένες) έπαυαν να μασκαρεύονται(ποικιλοτρόπως)! Η Ζερμάιν Γκρηρ γράφει: "η φ ρ ι κ τ ή εικόνα της νύφης", και εχει απόλυτο δίκιο. Αλλά τα έθιμα (βλέπε και βάπτιση βρέφους) εχουν την ικανότητα να μετατρέπουν την κακοποίηση σε ευχαριστη τελετουργία.

(δεν εχω μενος, πλάκα κάνω! επέρχεται Κουνενής συντόμως!)

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Κοίτα, παίζει και αυτό, που λες για το νυφικό, αν και υπάρχουν τόσα διακριτικά νυφικά, που αναιρούν αυτή την οπτική. Εν πάσει περιπτώσει, η στιγμή δεν παύει να είναι μεγάλη, αφ' ης στιγμής οι νεόνυμφοι έχουν συνειδητοποιήσει την αξία της και δεν την φορτώνουν με ακριβό στολισμό, ακριβά νυφικά, ακριβές τελετές κ.λπ.Δεν είμαι αρνητικός γενικά στο φαινόμενο του γάμου και, κυρίως, στην τελετή του αλλά αντιτίθεμαι στις υπερβολές, που ενίοτε το συνοδεύουν και τον απαξιώνουν.
Τώρα για τη Ζερμαίν Γκρήρ (και εγώ προτιμώ να γράφω ορισμένα ξένα ονόματα με την παλαιά γραφή τους), δεν έχει άδικο γι' αυτό, που λέει, εφόσον μιλάμε για μια υπερβολική κατάσταση.

Pellegrina είπε...

καλά μωρε, συμφωνούμε! (πώς θα σου φαινόταν, για πρωτοτυπία, να έκανες ένα ποστ για την ...κηδεία; άααααλλα χάαλιαα εκειεί!:)

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Ανάρτηση για κηδεία;Μπρρρ, ανατριχιαστικό, άσε που αποφεύγω τις κηδείες επιμελώς.

Pellegrina είπε...

ΡΕΖΙΛΙ ΕΓΙΝΑ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ! ΔΙΑΒΑΖΑ ΣΠΙΛΟ ΚΑΙ ΕΚΛΑΙΓΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ!!!! ("Ακρονησία: η χώρα και οι άνθρωποι" μην κανετε το λαθος να διαβάσετε το κεφαλαιο σε δημόσιο χώρο (παω τωρα να το τελειώσω στη γαληνη του σπιτιού μου!!

περιούσιος είπε...

@pellegrina

Περιμένω να μου πεις ανιδράσεις, μόλις φτάσεις στο κεφάλαιο με την κόπρο του Αυγεία. Εκεί να δεις γέλιο, που έριξα!

Pellegrina είπε...

ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Είναι πολύ καλό, πράγματι.