Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Ιστολογικές ακρότητες και συνέπειες

Ομολογώ, ότι δεν ανήκα στην κατηγορία των τακτικών αναγνωστών του διαβόητου ιστολογίου "troktiko". Και αυτό, διότι δεν μου άρεσε το καταγγελτικό ύφος του, που παρέπεμπε σε αλήστου μνήμης εποχές προ Διαδικτύου, όταν διάβαζε κανείς σε εφημερίδες για ποικίλα - και γνωστά σε όσους έχουν αναμνήσεις από την εποχή εκείνη - σκάνδαλα, με πηχιαίους τίτλους, οι οποίοι φανέρωναν περισσότερο την επιθυμία των συντακτών τους για περισσότερες πωλήσεις παρά τον πόθο τους για πολιτική ή οποιουδήποτε άλλου τύπου κάθαρση.
Επειδή, ωστόσο, το Διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από φωνές διαμαρτυρίας για, δήθεν, φίμωση της ελευθερίας του λόγου του εν λόγω ιστολογίου και προσπάθειες περιορισμού της ελεύθερης κρίσης, όπως αυτή διατυπώνεται από τα ιστολόγια, οφείλω να δηλώσω την αντίθεσή μου προς αυτές τις φωνές. Προς Θεού, δεν υποστηρίζω τις τακτικές περιορισμού εις βάρος των ιστολογίων, που κατά καιρούς ακούγονται από ορισμένους κυβερνώντες. Το Διαδίκτυο διδάσκει την ελευθερία του λόγου και την αξιοποίησή της προς όφελος του συνόλου - ή, τουλάχιστον, αυτό θα έπρεπε να είναι ο κυριότερος στόχος του - και αποτελεί μια σημαντική φωνή κατά των αυθαιρεσιών της εκάστοτε εξουσίας. Παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες ανθρώπων με κρίση και ευαισθησία για τα κακώς κείμενα του τόπου τους να αρθρώσουν λόγο κατά αυτών, να προτείνουν λύσεις και να ξεφύγουν από την παθητικότητα, που αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας στην Ελλάδα μας, και την εντεύθεν ασταμάτητη κακοδιαχείριση πάσης καταστάσεως εκ μέρους της εξουσίας.
Ωστόσο, κακά τα ψέμματα, το Διαδίκτυο επέτρεψε, χάρη στην ανωνυμία των συντακτών των διαφόρων κειμένων, σε ορισμένα πρόσωπα να αναδείξουν ορισμένα από τα χειρότερα ελαττώματα των κατοίκων αυτής της χώρας σε αναφαίρετα, δήθεν, δικαιώματα, ο περιορισμός των οποίων αποτελεί ευθεία, υποτίθεται, παραβίαση του Συντάγματος. Η αναπαραγωγή, λοιπόν, καφενειακών και εν γένει κουτσομπολίστικων ιστοριών και η ανάδειξή τους σε υποτιθέμενες αληθινές ειδήσεις, χωρίς την ανάλογη ενημέρωση, που θα τις καθιστούσε αξιόπιστες, συνοδεία λεξιλογίου και ύφους, που θυμίζει εκβιαστή ου μην και τραμπούκο και σίγουρα πρόσωπο με ανύπαρκτο μορφωτικό υπόβαθρο και εν γένει επίπεδο, επέτρεψε σε ορισμένα ιστολόγια - όχι μόνο εκείνα, που προβάλλονται ως ενημερωτικά - να προσβάλουν και να δυσφημίσουν πρόσωπα και να αλλοιώσουν καταστάσεις υπό το μανδύα της ανωνυμίας, την οποία και παρουσίασαν ως κεκτημένο διαδικτυακό δικαίωμα. Και, δυστυχώς, το "troktiko" δεν διαφοροποιήθηκε από τα ιστολόγια, που υπέπεσαν στα παραπάνω ολισθήματα παρά εξελίχθηκε σε ένα από τους κυριότερους εκφραστές αυτού του ύφους, με αποτέλεσμα να υποστεί τις σχετικές συνέπειες, αφού παρεβίασε τους όρους χρήσεως του διαδικτυακού χώρου, που του παραχωρήθηκε.
Προσωπική μου άποψη, λοιπόν, είναι, ότι ορθότατα το "troktiko" υπέστη τις όποιες κυρώσεις, αφού δεν αποτελεί έκφραση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου η ανάρτηση αμφιβόλου ορθότητος ειδήσεων και το αγενές πέρα από τα όρια της προσβολής ύφος. Και όσο και αν έχω υποστηρίξει μέσα από το ταπεινό μου ιστολόγιο την ελευθερία του λόγου, αυτή τη φορά δεν μπορώ να βρω λόγο υπεράσπισης ενός ιστολογίου, το οποίο καταχράστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, προκειμένου να προβάλει τις οποίες απόψεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: