Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Βιβλία : "το κορίτσι με το τατουάζ", του Στιγκ Λάρσον

Τα τελευταία χρόνια, το αστυνομικό θρίλερ δείχνει να έχει ξεφύγει από την κλασσική φόρμα της περιγραφής ενός εγκλήματος και των προσπαθειών του πρωταγωνιστή να ανεύρει την αλήθεια και να ξεσκεπάσει τον ένοχο, χωρίς την παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με τις κοινωνικές, οικονομικές και εν γένει συνθήκες, που επικρατούν στον τόπο, όπου έλαβε χώρα το έγκλημα. Οι συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων προβάλλουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το έγκλημα, αλλά και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι χώρες και οι οικισμοί, όπου διαδραματίζεται η ιστορία τους.
Ο πρόωρα χαμένος Σουηδός δημοσιογράφος και συγγραφέας Στιγκ Λάρσον προσανατολίστηκε στην παραπάνω κατεύθυνση. Η τριλογία "ΜΙΛΛΕΝΙΟΥΜ" αποτελεί, πέρα από το καθαρά αστυνομικό σκέλος της, μια προσπάθεια του συγγραφέα να χωρέσει όσο το δυνατό περισσότερους προβληματισμούς του γύρω από τη σύγχρονη Σουηδία και, κυρίως, σε όσα κρύβονται πίσω από την εικόνα του "σουηδικού θαύματος".Στη χώρα μας, μόνο το πρώτο από τα βιβλία αυτά, με τίτλο "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ" έχει κυκλοφορήσει αλλά αποτελεί δείγμα όσων περιμένουμε να διαβάσουμε και στα υπόλοιπα βιβλία της τριλογίας αυτής.
Δύο είναι τα κεντρικά πρόσωπα του εν λόγω βιβλίου. Το ένα είναι ο δημοσιογράφος Μίκαελ Μπλούμκβιστ, ο οποίος μετά από την καταδίκη του για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος ενός σημαίνοντα οικονομικού παράγοντα της Σουηδίας αναλαμβάνει μια παράξενη αποστολή, που του αναθέτει ένας άλλος σπουδαίος οικονομικός παράγοντας του παρελθόντος, την ανεύρεση, δηλαδή, της ανιψιάς του, η οποία εξαφανίστηκε πριν από 37 χρόνια, χωρίς να αφήσει πίσω της το παραμικρό ίχνος. Το άλλο ένα νεαρό ιδιόρρυθμο και ακοινώνητο κορίτσι γεμάτο τατουάζ και σκουλαρίκια, η Λίσμπετα Σαλάντερ, η οποία, όμως, είναι αυθεντία στους υπολογιστές, θα σταθεί πλάι στο Μίκαελ κατά την αναζήτηση της αλήθειας. Όμως η αναζήτηση των δύο ηρώων κρύβει πολλές δυσάρεστες αλήθειες, ενώ η σχέση τους θα γνωρίσει πολλές διακυμάνσεις.
Το βιβλίο είχε τεράστια επιτυχία τόσο στη Σουηδία, όπου πρωτοεκδόθηκε, όσο και σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες και γνώρισε απανωτές εκδόσεις, ενώ ήδη προβάλλεται και η σχετική ταινία στις σκανδιναυικές χώρες. Πέρα από την κεντρική ιστορία, η οποία περιέχει πολύ μυστήριο, το οποίο σκιαγραφεί με μαεστρία ο συγγραφέας, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη για μεγάλο χρονικό διάστημα, γίνονται αναφορές σε αρκετά προβλήματα της σύγχρονης Σουηδίας, όπως την περιθωριοποίηση των νέων, τη μοναξιά, τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων και τις αμφιβόλου νομιμότητος ενέργειες των Σουηδών κεφαλαιούχων, τη βία σε βάρος των γυναικών και το γεγονός, ότι τα περισσότερα εγκλήματα, που σχετίζονται με αυτή είτε μένουν ανεξιχνίαστα είτε δεν καταγγέλλονται καν κ.λπ. Ακτιβιστής δημοσιογράφος ήδη από τα χρόνια της νιότης του, ο Στιγκ Λάρσον υπήρξε γνώστης των προβλημάτων, που κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα του σουηδικού κοινωνικού μοντέλου και επιθυμία του ήταν να τα αποτυπώσει μαζί με μια ιστορία μυστηρίου, που κρύβει, όμως, πάμπολλά ένοχα μυστικά. Και το όλο εγχείρημά του υπήρξε άκρως επιτυχές, αν κρίνουμε από την ενθουσιώδη υποδοχή, που το κοινό αρκετών δυτικοευρωπαϊκών χωρών επεφυλαξε γι' αυτό.
Μειονέκτημα αποτελεί η απόπειρα του συγγραφέα να πει όλα όσα νοιώθει, πράγμα, που τον οδηγεί όχι μόνο στην εξιστόρηση της εξιχνίασης του εγκλήματος αλλά και στην απόδειξη της αλήθειας των ισχυρισμών του Μίκαελ σχετικά με το σημαίνοντα παράγοντα της σουηδικής οικονομίας, που η μήνυσή του οδήγησε στην καταδίκη του, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται από ένα σημείο και μετά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ενδεχόμενα ο συγγραφέας θέλησε να επιφέρει την κάθαρση στον αναγνώστη, επιθυμώντας να επέλθει το ευτυχισμένο τέλος σε όλες τις παραμέτρους του βιβλίου του. Μετά, όμως, από την αποκάλυψη του μυστηρίου, το ενδιαφέρον του αναγνώστη μετριάζεται και οι τελευταίες σελίδες κυλούν χωρίς ένταση.
Προσωπικά, βρήκα καλογραμμένο και ενδιαφέρον το εν λόγω ανάγνωσμα και θεωρώ, ότι ο Στιγκ Λάρσον θα αποκτήσει αρκετούς αναγνώστες και στην Ελλάδα. Δυσκολεύομαι, όμως, να βρω ένα λόγο, που να το καταστήσει επιτυχία και στην Ελλάδα, αφού θεωρώ, ότι ελάχιστα διαφοροποιείται από τα αναρίθμητα βιβλία μυστηρίου, που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: