Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Μετά θα τους φταίει ο κ. Κοροβέσης;

Τί ωραίο, που είναι να ασκείς κριτική εκ του ασφαλούς κατά πάντων και να υποδύεσαι το θεματοφύλακα της αγνότητος και της ηθικής! Να θεωρείς τον εαυτό σου ως τον υπέρτατο υπερασπιστή της Δημοκρατίας, έστω και με το περιεχόμενο, που εσύ της προσδίδεις, και να επιφυλάσσεις για τον εαυτό σου το δικαίωμα να κρίνεις ό,τι συμβαίνει στον κόσμο! Και, κυρίως, να καμώνεσαι, ότι για τα δεινά της παράταξής σου δεν ευθύνεται κανένας άλλος εκτός απ' όσους είναι έξω από αυτή!
Και αίφνης να ακούς τα εξ αμάξης από ένα στέλεχος με ιστορία στους αγώνες της Αριστεράς, εξορίες, φυλακίσεις, ταλαιπωρίες αλλά και μια σκέψη, με την οποία μπορεί να διαφωνεί κανείς αλλά δεν έχεις παρά να την αναγνωρίσεις ως στερεή και ξεκάθαρη μέσα στην ιδεολογική σούπα, που χαρακτηρίζει το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.! Και όχι τίποτε άλλο αλλά να μην τα ακούς με τη γνωστή ξύλινη γλώσσα της κομματικής γραφειοκρατίας αλλά στην απλή δημώδη, αυτή, δηλαδή, που βαυκαλίζεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι χρησιμοποιεί, χωρίς, όμως, τις αγοραίες υπερβολές, που χαρακτηρίζουν εδώ και λίγο καιρό το λόγο της αποκαλούμενης Ανανεωτικής Αριστεράς!
Ουσιαστικά ο κ. Κοροβέσης είπε όσα οι περισσότεροι γνώριζαν ή έστω υποπτεύονταν αλλά ιδίως η Ανανεωτική Αριστερά προτιμούσε να καταχωνιάσει στο χρονοντούλαπο της νεότερης πολιτικής ιστορίας μας. Ότι, δηλαδή, κατά τη συμμετοχή του τότε Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ο τότε Συνασπισμός δεν έμεινε έξω από τα κακώς εννοούμενα πολιτικά παιχνίδια. Και, συνεπώς, δεν μπορεί να υποδύεται το άσπιλο και άμωμο κόμμα.
Περισσότερο θλιβερή, όμως, είναι η αντίδραση της τότε και της νυν ηγεσίας της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ο μεν κ. Κύρκος είπε για τον κάποτε συναγωνιστή του, ότι "αργησε πολύ να κατασκευάσει αυτό το βδελυρό παραμύθι" η δε ανακοίνωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφέρει ότι "είναι εκτεθειμένος στον κόσμο της Αριστεράς και πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες απέναντι στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ". Ο κ. Κύρκος προφανώς αναγνωρίζει στον εαυτό του το αποκλειστικό δικαίωμα να κριτικάρει την Αριστερά - θυμηθείτε την οξύτατη κριτική του προ διετίας - ο δε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επιδίδεται στο αγαπημένο παίγνιο της ομφαλοσκόπησης και της καλλιέργειας της εντύπωσης, ότι στους κόλπους του όλα βαίνουν καλώς σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα και όσους γενικά δεν είναι συνοδοιπόροι του.
Δεν θεωρώ κακή ή έστω εσφαλμένη την επιλογή του τότε Συνασπισμού να συμπράξει στην τότε οικουμενική κυβέρνηση. Απεναντίας, φρονώ, ότι υπήρξε η πρώτη χρονολογικά ευκαιρία της Αριστεράς και, συγκεκριμένα, της ανανεωτικής πτέρυγάς της - επιτρέψτε μου να μη θεωρώ επαρκές δείγμα την περίοδο της Κυβέρνησης του Βουνού - να αποδείξει, ότι μπορεί να προσφέρει στη διακυβέρνηση της Ελλάδος και να μετουσιώσει τις ιδέες, για τις οποίες πάλεψε επί δεκαετίες και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, σε πράξη. Η τελική ενοχή του για τις αμαρτίες της εποχής εκείνης σαφώς και είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το όργιο, στο οποίο επεδόθησαν τα δύο μεγάλα κόμματα την τελευταία 35ετία. Αλλά, διάβολε, δεν μπορείς να κρίνεις τους πάντες και τα πάντα αλλά, όταν έρχεται η ώρα να επιδοθείς σε αυτοκριτική, να παριστάνεις τον ανήξερο. Προσβάλλεις όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στην υπόθεση της Αριστεράς και στον αγώνα της να ξεφύγει από τις άκαμπτες δομές και ιδεοληψίες του κομμουνισμού και αποθαρρύνεις όσους ανήσυχους πολίτες αγωνιούν να βρουν μια φωνή, που να τους εκφράζει κατά του κομματικού κατεστημένου των δύο μεγάλων κομμάτων από το να σε ακολουθήσουν, αφού αποδεικνύεις, ότι δεν διαφέρεις από τους υποκριτές των κυβερνώντων μας καθ' όλη τη διάρκεια μετά τη Μεταπολίτευση.
Η αντίδραση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα λεγόμενα του κ. Κοροβέση θυμίζει τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος την εποχή, που ξεσπούσαν τα παντός τύπου σκάνδαλα. Όχι μόνο υπεραμύνθηκε της αθωότητάς της αλλά συνέχισε να κρίνει παν επιστητόν και να θεωρεί τον εαυτό της ως το φρουρό της ηθικής, αποφεύγοντας την αυτοκριτική όπως ο διάβολος το λιβάνι. Μόνο που τον τρόπο σκέψεως της Εκκλησίας της Ελλάδος τον έχουν αντιληφθεί οι σκεπτόμενοι πολίτες αυτής της χώρας και τη βδελύσσονται. Αξίζει, άραγε, να τύχει της ίδιας αντιμετώπισης ο κυριότερος εκφραστής της Ανανεωτικής Αριστεράς; Και, τέλος πάντων, θα μπορέσουν οι πολέμιοι του κ. Κοροβέση να αποδώσουν σε αυτό την ευθύνη για το πιθανό και διαφαινόμενο περαιτέρω κατρακύλισμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις δημοσκοπήσεις;
Νεότερες ειδήσεις : Τελικά η ποταπότητα δεν αποτελεί προνόμιο των δύο μεγάλων κομμάτων, αν κρίνουμε από την απαράδεκτη δήλωση του βουλευτού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ, Λεβέντη. Η ειρωνεία του να φέρεσαι αντίθετα απ' ό,τι προδίδει το επώνυμό σου!

2 σχόλια:

Rodia είπε...

Καλά, δεν το ξέρεις ότι στο ΕΛλαντάν πάντα φταίει ο "άλλος"; Πάντα οι περίφημοι "άλλοι" είναι η αιτία της κακοδαιμονίας μας. Από αρχαιοτάτων χρόνων.
..μόνο που δεν έχουμε καταλάβει ακόμα ότι καθένας μας κρύβει επιμελώς ένα δικό του "άλλο" μέσα του..

περιούσιος είπε...

@ Rodia

"καθένας μας κρύβει επιμελώς ένα δικό του "άλλο" μέσα του..". Αυτή η φράση σου τα λέει όλα. Προσωπικά, δεν εκτιμώ πολύ κόσμο εκεί στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά σέβομαι τις απόψεις, που (υποτίθεται ότι) υπηρετεί η λεγόμενη Ανανεωτική Αριστερά. Ωστόσο, η στάση της απέναντι στις δηλώσεις του κ. Κοροβέση υπήρξε αποκαρδιωτική, ακριβώς επειδή στην ουσία αρνείται να παραδεχθεί τα λάθη, που έκανε στο παρελθόν. Και αυτό αποτελεί τη μεγίστη προσβολή για όσους την πίστεψαν κάποτε και αγωνίστηκαν γι' αυτή.