Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Ελληνική διανόηση και ξενόγλωσσος τίτλος;

Το αναμενόμενο "ΤΗΕ ATHENS REVIEW OF BOOKS" κυκλοφόρησε και εύχομαι να αποτελέσει ένα ορόσημα για την ελληνική λογοτεχνική παραγωγή και την εν γένει διανόηση στη χώρα μας, στοιχεία αναμφίβολα απαραίτητα σε μια κοινωνία, η οποία θέλει να λέγεται μορφωμένη.
Αδυνατώ, όμως, να κατανοήσω την επιλογή ενός αγγλόφωνου τίτλου, τη στιγμή, που το περιεχόμενό του υποτίθεται, ότι θέλει να προωθήσει την ελληνική γλώσσα διανόηση.

4 σχόλια:

Pellegrina είπε...

Στη σελίδα του περιοδικού στο facebook βρήκα απάντηση (από τον Ηλία Κανέλλη) στην ίδια ερώτηση: "Επειδή ό,τι χάνει ο ελληνισμός το κερδίζει η ανθρωπότητα"!

(είδες πώς από "ξενομανές" βγαίνει ..μεγαλοϊδεατίστικο;:) μα τι σου είναι αυτοί οι (νεο) έλληνες! τεσπά!

(προσωπικά δεν με χαλάει ο αγγλικός τίτλος, τραβάει τους μη ελληνομαθείς. Ας μην μπορούν να διαβάσουν τα βιβλία, τους ανοίγει η όρεξη...ή να μάθουν ελληνικά ή να μεταφράσουν. Αγγλικά όλοι ξέρουμε, η διάδοση μιας γλώσσας περνάει μέσα από την ανάμιξη με τις ξέ ν ε ς -προς την ίδια-γλώσσες, όχι από την περιχαράκωση στον ευατό της

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Από ένα πρόσωπο με την καλλιέργεια του κ. Κανέλλη περίμενα άλλη απάντηση. Σε κάθε περίπτωση η ένστασή μου έγκειται στο οξύμωρο να εκδίδεται με αγγλικό τίτλο ένα περιοδικό, το οποίο προασπίζεται και σε κάθε περίπτωση προωθεί την ελληνική γλώσσα. Και δεν αντιλαμβάνομαι τι είδους περιχαράκωση θα αποτελούσε ένας ελληνικός τίτλος.
Δεν σημαίνει αυτό, ότι το εν λόγω έντυπο δεν θα εκπροσωπήσει επάξια την ελληνική λογοτεχνία και διανόηση, άλλωστε τα ονόματα των συνεργατών του προϊδεάζουν για σπουδαία πράγματα. Απλά δεν θα έβλαπτε ένας ελληνικός τίτλος.

Pellegrina είπε...

το φέισμπουκ είναι και λιγο λάιτ (πολύ δηλαδή), αρα μην το παίρνεις μετρητοίς. Συμφωνώ μαζι σου αλλά ...δε χάλασε ο κόσμος

(και πού το βρίσκουμε το περιοδικό;;)

περιούσιος είπε...

@ Pellegrina

Συμφωνώ για το φατσοβιβλίο, αν και μου αρέσει να χάνομαι σε αυτό, μιλώντας με φίλους και γνωστούς, με μέτρο, εννοείται.
Όσο για το περιοδικό, θα το βρίσκουμε, σύμφωνα με δήλωση, που διάβασα στο Διαδίκτυο, σε βιβλιοπωλεία και επιλεγμένα καταστήματα (τώρα ποια ακριβώς είναι αυτά, θα το μάθουμε νε καιρώ).