Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Εξέλιξη και συνέπειες

Η "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" υπήρξε μια εφημερίδα - σύμβολο της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, προσανατολισμένη περισσότερο στη λεγόμενη ψυχαγωγία των μαζών και λιγότερο στην ενημέρωσή τους. Κάτι, δηλαδή, σαν το αυτοαποκαλούμενο εναλλακτικό τηλεοπτικό "STAR CHANNEL" αλλά στο λιγότερο ιλλουστρασιόν και κραυγαλέο. Σε εποχές, που η Ελλάδα μαστιζόταν από την αιμορραγία, που προκαλούσε η μαζική μετανάστευση νέων σε χώρες του εξωτερικού, με τις πληγές του Εμφυλίου να πυορροούν αλλά και με έντονη πολιτική αστάθεια, η εν λόγω εφημερίδα προτιμούσε την ενασχόληση με τα καλλιστεία για την ανάδειξη της "ΣΤΑΡ ΕΛΛΑΣ", προσφέροντας εύπεπτη θεματολογία σε πρόσωπα με ελάχιστη ή και καθόλου μόρφωση. Αργότερα, πρωτοστάτησε, από κοινού με τον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ", στη δημοσίευση φωτογραφιών θυμάτων αποτρόπαιων εγκλημάτων - θυμηθείτε τη φωτογραφία της τεμαχισμένης Ζωής Φραντζή -εγκαινιάζοντας μια εποχή εντυπωσιασμού του κοινού προς άγραν περισσοτέρων πελατών με μεθόδους ελάχιστα συμβατές με ό,τι νοείται ως ενημέρωση.
Αναγνωρίζω το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να επιλέγει το έντυπο, βάσει του οποίου θα ενημερώνεται ή ψυχαγωγείται, πλην, όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί καθαυτό ενημερωτικό ένα έντυπο, όπως η παραπάνω εφημερίδα. Βέβαια, ως εφημερίδα ετύγχανε των προνομίων του κλάδου της και, βέβαια, της προστασίας από την ΕΣΗΕΑ. Ακόμα και έτσι, όμως, παρείχε σχετικά εύπεπτη ενημέρωση και σίγουρα δεν φημιζόταν για τον προβληματισμό, που προξενούσαν τα άρθρα της.
Το επικείμενο κλείσιμό της σηματοδοτεί το τέλος μιας εφημερίδας, η οποία ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις. Πέρα από τους παραδοσιακούς αναγνώστες της, οι οποίοι δεν διανύουν ακριβώς την πρώτη τους νιότη, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει νέους αναγνώστες, αφού το ίδιο υλικό μπορούσε να αναζητηθεί εύκολα σε τηλεοπτικά μέσα, τα οποία λόγω της εικόνας προσέφεραν καλύτερη ψυχαγωγία σε όσους αρκούνται σε αυτό το είδος ψυχαγωγίας, ενώ όσοι νέοι ενδιαφέρονταν να ενημερώνονται από τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε., προφανώς δεν έκριναν σημαίνουσα την ενημέρωση, που προσέφερε το συγκεκρικμένο έντυπο. Ακόμα, ακριβώς λόγω της απουσίας νέων αναγνωστών, η συγκεκριμένη εφημερίδα πλήρωσε την εξέλιξη των νέων μέσων, όπως του Διαδικτύου. Στη σημερινή εποχή, όπου ένα σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο κομμάτι της ενημέρωσης περνάει από το Διαδίκτυο, ήταν φυσιολογικό μια παραδοσιακή εφημερίδα να υποστεί τις σχετικές συνέπειες.
Σαφώς και το κλείσιμο μιας εφημερίδας συνεπάγεται μια λιγότερη φωνή στον τύπο και την ενημέρωση, όποια, τέλος πάντων, και αν ήταν η παρεχόμενη από την εφημερίδα αυτή. Επειδή, όμως, η ενημέρωση εξελίσσεται και μαζί τα μέσα, που τη διαχέουν στο κοινό, ήταν επόμενη και η παρακμή της εν λόγω εφημερίδας, η οποία απλά δεν είχε την τεχνογνωσία να ακολουθήσει τις εξελίξεις αλλά και την πρόνοια να υπηρετήσει συνεπέστερα την ενημέρωση σε μια εποχή, που αυτή περνούσε αποκλειστικά από τις εφημερίδες.
Υ.Γ. Διαβάζω την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο της "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ" και διαπιστώνω, ότι το εν λόγω συνδικαλιστικό όργανο λειτουργεί, αν εξαιρέσουμε την επίκληση της προστασίας των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην εφημερίδα αυτή, ως κλασσικός ελληνικός φορέας, ήτοι επιρρίπτει ευθύνες οπουδήποτε αλλού εκτός από τα μέλη του. Κυρίως, όμως, αρνείται να αντιληφθεί το βαθύτερο πρόβλημα, που ταλανίζει τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε.

2 σχόλια:

abravanel είπε...

http://i278.photobucket.com/albums/kk99/abravanel_gr/APOGEV.jpg

Οταν σουηδική εφημερίδα επανέλαβε πριν μερικά χρόνια ακριβώς τον ίδιο λίβελο του αίματος, που έχει ιδιαίτερο βάρος στην ιστορία του αντισημιτισμού έγινε διεθνές θέμα.

Κρίμα σε προσωπικό επίπεδο για τα άτομα που βγαίνουν στην ανεργία σε τέτοια δύσκολη χρονική στιγμή - μέχρι εκεί λυπάμαι για αυτή την εξέλιξη.

περιούσιος είπε...

@ abravanel

Και εγώ λυπάμαι εκείνους του εργαζομένους στην "Α", οι οποίοι θα μείνουν άνεργοι. Αλλά δεν μπορώ να πω, ότι λυπάμαι για την εν λόγω εφημερίδα για τους λόγους, που αναφέρω στην ανάρτησή μου.