Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Σε σένα, ελληναρά μου, με αφορμή την ακρίβεια

Συμπάθα με, ελληναρά μου, που δεν συμμερίζομαι την γκρίνια σου για την ακρίβεια των ημερών μας. Δεν παραβλέπω, ότι οι τιμές έχουν πάει στα ύψη και το καλάθι της νοικοκυράς έχει μικρύνει, για να χρησιμοποιήσω και μια προσφιλή έκφραση των τηλεδημοσιογράφων, άλλωστε στην Ελλάδα ζω και εργάζομαι, οπότε και εγώ υφίσταμαι τα δεινά της, μεταξύ των οποίων είναι η ακρίβεια.
Πες μου, όμως, γιατί επιμένεις να ξοδεύεις όσα ξόδευες και προ μερικών ετών, όταν τίποτε δεν προεμήνυε, ότι θα σου έκοβαν επιδόματα και λοιπά οικονομικά οφέλη από την εργασία σου; Δεν μπορούσε, τάχα μου, να καταλάβεις τόσα χρόνια, ότι ξόδευες περισσότερα απ' όσα κέρδιζες και συνάμα σε κορόιδευαν όσοι σου πωλούσαν προϊόντα και υπηρεσίες, χρεώνοντάς σου όλ' αυτά πανάκριβα; Δεν είχες τη νοημοσύνη να αντιληφθείς, ότι έπινες ποτό "μπόμπα" σε μαγαζί δήθεν μοδάτο και το πλήρωνες πανάκριβο, επειδή δεν είχες το σθένος να πεις, ότι δεν θα πας εκεί; Δεν πηγαινε ο νους σου, ότι οι διακοπές σου στο χλιδάτο ελληνικό νησί σου κόστιζαν ο κούκος αηδόνι, ακριβώς επειδή οι ντόπιοι περίμεναν κορόιδα σαν του λόγου σου, για να βγάλουν χρήματα για δέκα ζωές; Ή μήπως τα διακοποδάνεια και εορτοδάνεια, που με περισσή χαρά έπαιρνες από την τάδε τράπεζα, πνίγουν τώρα τον αφράτο λαιμό σου και εσύ, αντί να τα βάλεις με τον εαυτό σου, που του χάρισες περιττές και υπερβολικές για το βαλάντιό σου απολαύσεις, τα βάζεις με το κράτος, που επιτρέπει στις τράπεζες να σου κατάσχουν τα περιουσιακά σου στοιχεία, επειδή θέλουν πίσω τα λεφτά τους; Και, τέλος πάντων, χάθηκε ολ' αυτά τα χρόνια να μποϋκοτάρεις τα πανάκριβα προϊόντα των σουπερμάρκετ και τις καφετέριες, που σου χρέωναν το απαράδεκτο νερόπλυμα, που με περισσό θράσος χαρακτηρίζουν καφέ, 5 και 6 ευρώ, κάποιες φορές και παραπάνω; Στο εξωτερικό εφαρμόζουν εδώ και χρόνια την τακτική του μποϋκοτάζ, επειδή είναι άνθρωποι με καταναλωτική συνείδηση και προσπαθούν να μην ξοδεύουν περισσότερα απ' όσα έχει το πορτοφόλι τους. Αλλά εδώ ωρύονταν οι ενώσεις προστασίας του καταναλωτή, ότι πρέπει να κάνουμε μποϋκοτάζ στις μεγάλες γαλακτοκομικές εταιρείες της χώρας μας, όταν ακρίβυνε το γάλα, και εσύ έσπευδες να ψωνίσεις δέκα-δέκα τα γάλατά τους, για να μην πιείς το φραπέ σου σκέτο και καταπιεστείς, ψωνάρα! Θα νόγαγες από μποϋκοτάζ;
Τώρα κλαίγεσαι, ότι δεν μπορείς να πας πουθενά, επειδή δεν σου φτάνουν τα λεφτά και όλα είναι πανάκριβα. Θα στερηθείς την καφετέρια στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης σου ή στην παραλιακή ή στο Κολωνάκι, ανάλογα με το που κατοικείς, και νοιώθεις σαν να πρόκειται να σε φυλακίσουν. Θα πάψεις μα πηγαίνεις στο μπαρ με τις μουράτες γκόμενες και τα απομεινάρια του ανθρώπου του Νεάντερταλ, που καμώνονται τους πορτιέρηδες και πουλάνε εξουσία σε σένα, επειδή τυγχανει να είσαι πιο κοντός και λιγότερο χειροδύναμος από αυτούς, αλλά και τους μπάρμεν, που σε κοιτάζουν σαν περίττωμα και, αντί να πετάξεις από τη χαρά σου, που δεν θα ξαναπατήσεις στον πανάκριβο ναό του δήθεν, κλαίγεσαι, ότι κινδυνεύεις να περάσεις το σαββατόβραδό σου στο σπίτι σου, σα να μην υπήρχαν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Θα χάσεις τη δυνατότητα να κάνεις διακοπές στο μουράτο και συνάμα πανάκριβο νησί του Αιγαίου και θα σε πιάσει κατάθλιψη, επειδή θα ντρέπεσαι να πεις, ότι δεν πήγες εκεί το καλοκαίρι.
Μα δεν είσαι καθόλου σοβαρός, ελληνάρα μου! Τα λεφτά χόρευαν σαν τρελλά γύρω σου, επειδή τα μοίραζαν οι τράπεζες, εσύ δεν μπορούσες να τιθασεύσεις την ακόρεστη πείνα σου για σπατάλη, με αποτέλεσμα να χάσεις τη δυνατότητα να ανεύρεις εναλλακτικές λύσεις για την ψυχαγωγία σου και σου φταίει η οικονομική κρίση; Μάλλον το ψώνιο σου φταίει. Κατέληξες να πιστέψεις, ότι "ξοδεύεις και καταναλώνεις σαν τρελλός, άρα υπάρχεις". Προτού αρχίσουν να τρίζουν τα κοκκαλάκια του Καρτέσιου, που κακοποίησες το γνωμικό του, καλό θα είναι τώρα, που η οικονομική σου δύναμη μειώθηκε, να αρχίσεις να σκέφτεσαι εναλλακτικές λύσεις :
.- Κόψε τα μουράτα και δήθεν μαγαζιά εδώ και τώρα! Ευκαιρία να αντιληφθείς, ότι σε δούλευαν ψιλό γαζί εδώ και χρόνια και σου έτρωγαν τα λεφτά σου, προσφέροντάς σου υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας. Ξέρεις πόσα μαγαζιά με φθηνότερες υπηρεσίες υπάρχουν τριγύρω σου; Ευκαιρία να μάθεις να το ψάχνεις! Μπες στο Διαδίκτυο και θα δεις προσφορές, που θα χάσεις τη μπάλα! Καλό φαγητό, φθηνός καφές, καθαρό και φθηνό ποτό κ.λπ.! Τί και αν δεν μαζεύουν "μούρες" αυτά τα μαγαζιά; Σάμπως και αυτές οι "μούρες" καταδέχονταν να σου δώσουν σημασία και ας άξιζες περισσότερο απ' όλους τους;
.- Ευκαιρία να μαζευτείς σε κάποιο σπίτι με τους φίλους σου, να μαγειρέψετε ή να παραγγείλετε απ' έξω, να δείτε κάποια ταινία, να πιείτε ένα ποτάκι, να πιάσετε μια κουβέντα χωρίς να ξελαρυγγιαστείτε, επειδή τα ηχεία παίζουν δυνατή μουσική, ή να αξιοποιήσετε όπως αλλιώς θέλετε το χρόνο σας! Και πιο κοντά θα έλθετε και περισσότερο εποικοδομητικά θα περάσετε τη βραδυά σας. Α, και θα έχετε και λιγότερη βαβούρα.
.- Πότε ήταν η τελευταία φορά, που διάβασες κάποιο βιβλίο ή ένα περιοδικό της προκοπής πέρα από λάιφσταϊλ, αθλητικά και κουτσομπολίστικα έντυπα; Άνοιξε κανένα έντυπο της προκοπής και ξεστραβώσου! Ίσως έτσι καταλάβεις, πόσο κούφια λόγια είναι αυτός ο υπερκαταναλωτισμός, που εσείς με την ανοησία σου συντηρείς.
.- Ξέρεις πόσα πολιτιστικά συμβάντα λαμβάνουν χώρα στο μέρος σου και εσύ δεν έχεις πάρει πρέφα, επειδή έχεις πορωθεί με το δήθεν; 'Ανοιξε ένα οδηγό της πόλης σου και θα μάθεις εκδηλώσεις, που ούτε τις φανταζόσουν, μπας και διευρύνεις λιγάκι τους πνευματικούς σου ορίζοντες. Ξέρεις, και η μόρφωση αποτελεί μια μορφή ψυχαγωγίας, χώρια που σε κάνει περισσότερο υποψιασμένο για όσα συμβαίνουν γύρω σου και δεν θα σε πιάνουν εύκολα κώτσο.
.- Πήγαινε καμμία εκδρομή σε κάποιο μέρος, που δεν το έχουν τσακίσει οι κοσμικοί και η επέλαση του πολισμένου σκυροδέματος και της εν γένει κακογουστιάς, και διατηρεί λογικές τιμές! Θα γεμίσουν καθαρό αέρα τα πνευμόνια σου και θα χαλαρώσεις από τους έντονους ρυθμούς της πόλης. Ζούμε σε μια χώρα, στην οποία τα όμορφα μέρη περισσεύουν και, όμως, επιμένουμε να επισκεπτόμαστε τα ίδια και τα ίδια 5-6 μέρη, επειδή εκεί πάει όλος ο καλός κόσμος. Ευκαιρία να κάνεις αποτοξίνωση από αυτά τα μέρη και τις "δήθεν" φάτσες, που συχνάζουν εκεί.
.- Σταμάτα να επηρεάζεσαι από τις βλακείες, που ακούς στην τηλεόραση περί μοδάτων μερών, τα οποία μαζεύουν καλό κόσμο. Ο δημοσιογράφος, που λέει γι' αυτά τα μέρη, τρώει και καλοπερνάει τζάμπα σε αυτά, για να τους κάνει ρεκλάμα και να τσιμπήσουν κορόιδα σαν του λόγου σου. Έτσι και κάνεις το λάθος και πας εκεί, θα πληρώσεις τις υπηρεσίες τους βαπορίσιες, χώρια που θα σε αντιμετωπίσουν σαν τον τελευταίο πληβείο της Αρχαίας Ρώμης. Συμβουλή : Έτσι και ακούς να διαφημίζουν πάρα πολύ ένα μέρος, μην πας εκεί!
.- Νοικοκύρεψε τα οικονομικά σου! Δεν χρειάζεσαι 15 ζευγάρια παπούτσια το χρόνο, για να νοιώσεις ευτυχής και καλοντυμένος, αρκούν και λιγότερα. Ούτε πρέπει ντε και καλά τα ρούχα σου να είναι φιρμάτα, υπάρχουν και φθηνότερα ρούχα, που είναι πολύ καλής ποιότητας. Κόψε τις πολλές εκδρομές, που είχες κακομάθει να κάνεις, επειδή, τάχα μου, δεν μπορείς να μένεις πολύ καιρό στην πόλη, αφού υπάρχουν όλες οι παραπάνω εναλλακτικές λύσεις. Περιόρισε τις εξόδους σου και μάθε τα οφέλη της αποταμίευσης! Οι πρόγονοί σου δεν ήταν ηλίθιοι, που μάζευαν χρήματα για την εποχή, που δεν θα μπορούσαν, πλέον, να εργάζονται. Η εξοικονόμηση χρημάτων δεν αποτελεί απαραίτητα τσιγκουνιά, ευκαιρία να το μάθεις!
.- Κυρίως, όμως, κόψε τη γκρίνια και πήγαινε να ζήσεις λίγο στο εξωτερικό, για να δεις, τί ζωή κάνει ο κόσμος εκεί πέρα! Πιο μαζεμένοι, λιγότερο μίζεροι με τα λεφτά τους, λιγότερο καταναλωτές από σένα, περισσότερο συνειδητοποιημένοι, ώστε να μην τους κοροϊδεύουν οι επιτήδειοι με τις ακριβές τιμές, και αποφασισμένοι να βγάλουν την οικονομική κρίση με λιγότερες σπατάλες! Οι χώρες τους έχουν προοδεύσεις περισσότερο από τη δική μας, επειδή, μεταξύ άλλων, οι άνθρωποι σκέφτονται περισσότερο και δεν έχουν αναγάγει το θυμικό τους στον απόλυτο άρχοντα της ζωής τους. Προφανώς δεν είναι αυτή η γνωστή βρώμικη λέξη, που με ευκολία τους προσάπτουν οι περισσότεροι ελληναράδες.
Αν αντιληφθείς τα παραπάνω, ίσως πάψεις να μιζεριάζεις σε βαθμό υπερθετικό. Τουλάχιστον θα έχεις βάλει την προσωπική σου ζωή σε τάξη. Κάτι είναι και αυτό στη χώρα, που στα λόγια δίνει ρέστα αλλά από πράξεις υστερεί.

8 σχόλια:

Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είπε...

Πόσο δίκιον έχετε! Οι Έλληνες είναι κάτοικοι μιας χώρας με δυναμικήν Συρίας (και ούτε...) και θέλουν να ζουν με όρους Νορβηγίας.
Ας το καταλάβουμε: η ζωή μας πρέπει να συγκρίνεται με αυτήν της Βουλγαρίας όχι της Γερμανίας. Αν ποτέ ανέβουμε κατηγορίαν, το ξαναβλέπουμε.

περιούσιος είπε...

@ Konstantinos Kantakouzinos

"Οι Έλληνες είναι κάτοικοι μιας χώρας με δυναμικήν Συρίας (και ούτε...) και θέλουν να ζουν με όρους Νορβηγίας". Πολύ εύστοχη παρομοίωση, αγαπητέ μου! Αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα εν Ελλάδι. Τί κρίμα, που οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν το αντιλαμβάνονται!
Η πικρή πραγματικότητα είναι, ότι ο Έλληνας θεωρεί την αποταμίευση τσιγκουνιά (που κάποιες φορές είναι αλλά όχι πάντα) και την αποφυγή εξόδων ως καταπίεση, την οποία πρέπει να αποφύγει. Έχω βιώσει αυτή την κατάσταση πολλές φορές σε παρέες μου, οι οποίες σήμερα στερούνται ακόμα και τα τσιγάρα τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν σοβαρά έξοδα, που έχουν. Και, όμως, κλαίγονται, που δεν μπορούν να πάνε στο χαϊλάτο μαγαζί.

Ούννος ο Βελανιδοφάγος είπε...

Πολύ εύστοχο - πέραν της ανάρτησης- το σχόλιο του κ.Κ.Κ..
Η Ελλάδα δεν είναι δυτικοευρωπαϊκή χώρα - η συνεχής σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη σε θέματα κρατικής οργάνωσης και άλλα πολλά μόνον ενδοεγκεφαλικές φούσκες ή κατάθλιψη προκαλεί. Εδώ είναι Βαλκάνια και εκ των πραγμάτων άλλα τα μεγέθη -ρεαλιστικής- σύγκρισης.

περιούσιος είπε...

@ Ούννε Βελανιδοφάγε

Σαφώς και είναι άλλα τα μεγέθη αλλά η θλίψη για το φαινόμενο σπατάλης, που παρατηρείται μέσω οικονομικής κρίσης, δεν τρώγεται με τίποτα.

Ούννος ο Βελανιδοφάγος είπε...

Πώς να φαγωθεί με σπασμένο στομάχι. :)

Η διαφορά των μεγεθών είναι ένας λόγος παραπάνω για τους ιδιώτες να χειρίζονται συνετά τα οικονομικά τους. Αντ αυτού συμβαίνουν όσα εύγλωττα περιγράφεις.
Τα δημοσιονομικά είναι άλλου Σατανά ανέκδοτο.

περιούσιος είπε...

@ Ούννε Βελανιδοφάγε

Τα δημοσιονομικά σε χώρες, όπου ο κόσμος διακρίνεται για τη σωφροσύνη, με την οποία διαχειρίζεται τα οικονομικά του, είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Φρονώ, ότι το κράτος είμαστε εμείς και τα φαινόμενα παθογένειας του κράτους αυτού είναι τα ίδια με αυτά, που ως κοινωνία, ως οικογένεια ή ως μονάδες παρουσιάζουμε στην πλειονότητά μας.

Ούννος ο Ζυθοπότης είπε...

Περιούσιε,
έχω πιεί κάμποσες μπύρες - μη με κουράζεις με λεπτομέρειες, σε παρακαλώ.:-) Συμφωνούμε κατά 99%.

Που θυμήθηκες τον Μεταξόπουλο; Εύγε πάντως, πολύ σσωστή η τοποθέτησή σου.

περιούσιος είπε...

@ Ούννε Ζυθοπότη

Στην υγειά σου, τότε! Συμφωνούμε, δεν έχω αντίρρηση. Σ' ευχαριστώ και για τα καλά σου λογια για την ανάρτηση για το Μεταξόπουλο!