Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ναι στα φθηνά τουριστικά πακέτα, όχι στους φθηνούς τουρίστες!

Είχα την τύχη να επισκεφτώ τη Ζάκυνθο αρκετές φορές, ως κοντινό μου προορισμό, και μπορώ να πω, ότι δεν έμεινα και με τις καλύτερες των εντυπώσεων από την ποιότητα του τουρισμού της. Στα περισσότερα μέρη (Λαγανά, Αλυκές, Αλικανά κ.λπ.) κυριαρχούσαν οι Άγγλοι, χάρη στα οικονομικά (πολύ οικονομικά, όμως) πακέτα, που πουλούσαν οι ντόπιοι ξενοδόχοι. Στη θέα τους, σχηματιζόταν αμέσως η εντύπωση, ότι οι τύποι αυτοί δεν ήταν ακριβώς το είδος του ανθρώπου, που θα βάζαμε εύκολα στο σπίτι μας. Άξεστοι, φωνακλάδες και φασαριόζοι, μπαινόβγαιναν σε κατάσταση απόλυτης μέθης στα μπαράκια της περιοχής και συχνά διαπληκτίζονταν είτε μεταξύ τους είτε με ντόπιους. Ίδια εικόνα έδιναν στη Χερσόνησο στην Κρήτη, στην Κέρκυρα αλλά και αλλού ανά την Ελλάδα.
Δεν σκοπεύω να δικαιολογήσω τον ανεγκέφαλο συμπολίτη μου, που πρόσφατα μαχαίρωσε θανάσιμα ένα εξίσου ανεγκέφαλο Άγγλο τουρίστα. Όσο ηλίθια και αν ήταν η ενέργεια του θανόντα να σημαδέψει με λέιζερ το δράστη, άλλο τόσο - και ακόμα περισσότερο - φρικτή είναι η αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής. Η παρουσία, όμως, τουριστών, οι οποίοι παρενοχλούν τους ντόπιους, φέρνει ξανά στην επιφάνεια το θέμα της ποιότητας των τουριστών, που έρχονται στη χώρα μας. Αντιλαμβάνομαι, ότι, όταν κοντινές μας χώρες, όπως η Τουρκία και η Κροατία, προσφέρουν οικονομικότατα πακέτα για διακοπές σε χλιδάτα ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών ξεναγήσεων, απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική η χώρα μας, είναι η αναγκαστική προσφορά χαμηλότερων τιμών. Πλην, όμως, ακόμα και ένας πρωτάρης τουριστικός επιχειρηματίας γνωρίζει πολύ καλά, ότι υπάρχουν κατηγορίες τουριστών, με τις οποίες κανένας σώφρων επιχειρηματίας δεν συνεργάζεται. Κακά τα ψέμματα και χωρίς την παραμικρή πρόθεση ρατσισμού, οι Άγγλοι τουρίστες – αναφέρομαι στις νεαρές ηλικίες – αδιαφορούν για τις συνέπειες των πράξεών τους και συμπεριφέρονται, ως εάν να είναι οι κυρίαρχοι του σύμπαντος. Δεν χρειάζεται να μπω σε αποκρουστικές λεπτομέρειες της στάσης τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Αρκούμαι απλά να επισημάνω, ότι σε αρκετές χώρες του εξωτερικού με μεγάλη τουριστική κίνηση ο νεαρός Άγγλος τουρίστας απλά είναι ανεπιθύμητος και οι τουριστικοί πράκτορες στις χώρες αυτές δεν συνεργάζονται με αντίστοιχα αγγλικά πρακτορεία, που προωθούν τέτοιους τουρίστες. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή γνωρίζουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους και τα επεισόδια, που προκαλούν, αφετέρου επειδή οι συγκεκριμένοι τουρίστες δεν αφήνουν χρήματα στις περιοχές, που επισκέπτονται. Να μην κοροϊδευόμαστε, όσο και αν μας άρεσε η ανεμελιά, που βλέπαμε πιτσιρικάδες στους σακιδιούχους τουρίστες, η παρουσία του ήταν πολλαπλά επιζήμια για τον τουρισμό μας και λειτουργούσε δυσφημιστικά για όσους επέλεγαν ένα περισσότερο συμβατικό αλλά συμφερότερο οικονομικά τουρισμό και έβλεπαν με βδελυγμία τη συνύπαρξή τους στην ίδια χώρα με τους παραπάνω αντισυμβατικούς τουρίστες.
Ας μην μας παραξενεύουν, λοιπόν, περιστατικά όπως το παραπάνω! Χωρίς, το ξαναλέω, να δικαιολογώ τη δολοφονία του Άγγλου τουρίστα, δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε ό,τι αφορά την ποιότητα των τουριστών. Αν, λοιπόν, επιθυμούν οι τουριστικοί πράκτορες αλλά και οι ξενοδόχοι μας τα φθηνά πακέτα, τουλάχιστον ας αρνηθούν τους φθηνούς τουρίστες. Αλλιώς η ιστορία θα επαναληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: