Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ελευθεροτυπία, ελευθεροστομία, αθυροστομία

Κάποτε ξεκίνησα να διαβάζω εφημερίδα, επειδή ήθελα να έχω μια κάποια ενημέρωση. Εκείνη την εποχή το Διαδίκτυο στην Ελλάδα βρισκόταν στα σπάργανα και οι εφημερίδες δεν είχαν απαξιωθεί στο σημερινό βαθμό. Η επιλογή μου να διαβάζω την "Ελευθεροτυπία" ήταν επιτυχημένη, διότι κατάφερνε σε εποχές, που η δημοσιογραφία είχε αρχίσει να πλήττεται από ευκαιριακές λύσεις, να διατηρεί ένα καλό επίπεδο, άσχετα της πιθανής διαφωνίας μου με αρκετές από τις απόψεις της. Ήταν η εποχή, που αρκετοί από την παλιά φουρνιά της εν λόγω εφημερίδας ήταν ακόμα εν ενεργεία δημοσιογράφοι και η ποιότητα της εργασίας τους ήταν ολοφάνερη.
Εδώ και λίγο καιρό, κάνουν την εμφάνισή τους στις στήλες της "Ε" κάποια σχόλια υπογεγραμμένα από κάποιον/κάποια Μ.Τ. (Μάνια Τεγοπούλου;), τύπου "φτύνεις πάνω φτύνεις τα μούτρα σου, φτύνεις κάτω, φτύνεις τ' αρχ.... σου" και ακολουθεί η υπογραφή Μ.Τ., ώστε να μην καταλείπεται καμμία αμφιβολία περί του εμπνευστή αυτού του ακαλαίσθητου γνωμικού. Τα κειμενάκια αυτά εμφανίζονται σε κάθε σημείο της εφημερίδας και αποπνέουν μια αμφιβόλου αισθητικής άποψη περί δημοσιογραφίας ερχόμενη σε απόλυτη αντίθεση με το πνεύμα μιας εφημερίδας, που δεν φημιζόταν για τις υποχωρήσεις της έναντι του κυρίαρχου στον ελληνικό τύπο ύφους.
Δεν παραγνωρίζω το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να υιοθετεί το στυλ γραφής, που κρίνει, ότι του ταιριάζει. Όταν, όμως, εργάζεσαι σε μια εφημερίδα, η οποία έχει γράψει τη δική της ιστορία , μεταξύ άλλων, και για το ήθος της, τότε οφείλεις να ακολουθείς αυτή την προϊστορία. Αν, μάλιστα, είσαι, εξ όσων φημολογείται, η εκδότριά της, τότε η ευθύνη σου είναι διπλή, διότι παραβλέπεις εσκεμμένα την τακτική, που ακολούθησε ο προκάτοχός σου, η οποία χάρισε την αναγνωρισιμότητα στην εν λόγω εφημερίδα, και ας διαφωνούσε αρκετός κόσμος με τις τοποθετήσεις της.
Εκτός αν ο/η Μ.Τ. έχει μπερδέψει στο νου του/της την ελευθεροτυπία με την ελευθεροστομία ου μην και την αθυροστομία. Αλλά σε αυτή την περίπτωση ας είναι προετοιμασμένη να χάσει και άλλους αναγνώστες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: