Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Χωρίς τίτλο και χωρίς συνέχεια

Στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου υπάρχουν ομάδες, οι οποίες κατέπληξαν κατά περιόδους με την απόδοσή τους, πλην, όμως, δεν ένοιωσαν τη χαρά της κατάκτησης κάποιου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κάποιες εξ αυτών χάθηκαν από το χάρτη του ποδοσφαίρου, θύματα της παρακμής, που μαστίζει το ποδόσφαιρό τους (Ουγγαρία), ενώ άλλες έφταναν συχνά στην πηγή αλλά δεν έπιναν νερό.
Το φετινό Μουντιάλ μοιάζει να είναι η μεγάλη ευκαιρία για δύο ξεχωριστές ομάδες, την Ολλανδία και την Ισπανία. Την πρώτη τη χάζευε ο κόσμος τη δεκαετία του '70 με το απίστευτο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρό της αλλά αυτή την υπεροχή δεν μπόρεσε να την εξαργυρώσει με κάποια πρωτιά, αφού το μεν 1974 η (τότε) Δυτική Γερμανία ήταν απλά καλύτερη το δε 1978 έτυχε των περιποιήσεων των Αργεντίνων σε κάθε επίπεδο και αρκέστηκε στη δεύτερη θέση. Ακολούθησε μια περίοδος ανάκαμψης, όταν η Ολλανδία κέρδισε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1988 αλλά μετά αναλώθηκε σε εσωτερικές έριδες συνεπεία του βεντετισμού, που χαρακτήριζε πολλά από τα αστέρια της, αλλά και ρατσιστικών επεισοδίων ανάμεσα σε λευκούς και έγχρωμους παίκτες της και έχασε πλείστες όσες ευκαιρίες. Τη δεύτερη τη θεωρούσαν φαβορί σε κάθε διοργάνωση, που συμμετείχε για αρκετά χρόνια, αλλά την κρίσιμη στιγμή κάτι στράβωνε και αποχαιρετούσε τη διοργάνωση, ενώ δεν έλειπαν και οι αμφιβολίες για την προθυμία των Καταλανών και Βάσκων παικτών της να αγωνιστούν με την Εθνική Ισπανίας. Φέτος δείχνει να κινείται με την κεκτημένη του νικητηρίου (πρόπερσυ) Ευρωπαϊκού Κυπέλλου και ίσως κάνει το μεγάλο βήμα.
Η Λατινική Αμερική βρέθηκε μέσα σε μια φάση μόλις με μια ομάδα. Η Αργεντινή υποτάχθηκε στις ορέξεις των Γερμανών, αποδεικνύοντας, ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν αρκεί να διαθέτεις ταλέντο αλλά πρέπει να διαπρέπεις και στην τακτική, και η Παραγουάη αντιστάθηκε όσο μπορούσε αλλά η Ισπανία ήταν καλύτερη. Όσο για τη Βραζιλία, αυτή πλήρωσε την εμμονή του προπονητή της να παίζει αμυντικό και συντηρητικό ποδόσφαιρο, αν και κανείς δεν εγγυάται, ότι θα πήγαινε καλύτερα, σε περίπτωση που έπαιζε πιο επιθετικά. Η Βραζιλία είναι καταδικασμένη να ακούει τα εξ αμάξης, όποια τακτική και αν ακολουθήσει, αν αυτή η τακτική δεν αποφέρει καρπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: