Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Οι πλειοδότες της ξενοφοβίας

Διαβάζω, ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σαμαράς, υπόσχεται τη σύνταξη ενός νόμου για το μεταναστευτικό, με το οποίο δεν θα πριμοδοτείται η λαθρομετανάστευση και ανατριχιάζω. Διότι γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι δεν αναφέρεται τόσο στους χιλιάδες συνανθρώπους μας, οι οποίοι διαβιούν στη χώρα μας στερούμενοι νομιμοποιητικών εγγράφων, αλλά στους μετανάστες από τρίτες χώρες, ήτοι εκτός Ε.Ε., οι οποίοι διαθέτουν άδεια παραμονής και επιδιώκουν, βάσει του νέου νόμου, να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα.
Προ καιρού, όταν είχε ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Καρατζαφέρης, είχε παρέμβει, ζητώντας αφενός να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ώστε να φανεί, αν ο λαός δέχεται οι αλλοδαποί, που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε., μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα, αφετέρου να αποκλειστούν από το ευεργέτημα της πολιτογράφησης, όσοι μπήκαν στην Ελλάδα από το παράθυρο. Για το πρώτο είχα σχολιάσει σχετικά στο παρελθόν, ότι δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη να ζητείται η γνώμη δια δημοψηφίσματος τρίτων προσώπων σχετικά με την απόκτηση του δικαιώματος απόκτησης ελληνικής υπηκοότητας ή ιθαγένειας. Όσο για το δεύτερο, αποτελούσε μια κουτοπόνηρη ντρίμπλα του κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ποντάριζε στο γεγονός, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εν Ελλάδι διαβιούντων αλλοδαπών από τρίτες χώρες είχε εισέλθει στη χώρα μας χωρίς τη γνωστή θεώρηση εισόδου (βίζα), ανεξάρτητα από το γεγονός, ότι είχε νομιμοποιηθεί αργότερα με νόμο.
Ο κ. Σαμαράς, βέβαια, λησμονεί, ότι επί κυβερνήσεως του κόμματός του, με τον ίδιο να νέμεται ένας άκρως νευραλγικό πόστο, ουδέν μέτρο ελήφθη, ώστε να αντιμετωπιστεί η εισροή μεταναστών, προερχομένων, κυρίως, από τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, παρά ψηφίστηκε ο Ν. 1975/1991, οι προϋποθέσεις του οποίου, προκειμένου ένας αλλοδαπός να αποκτήσει άδεια παραμονής στη χώρα, ήταν τόσο δυσχερείς, που ελάχιστοι αλλοδαποί ευεργετήθηκαν από αυτόν. Λαμβανομένης, μάλιστα, υπόψη, και της πρόθεσης του κ. Καρατζαφέρη να προσεγγίσει τους δεξιότερους εκ των ψηφοφόρων της Ν.Δ., τονώνοντας τα ξενοφοβικά τους αισθήματα, ο κ. Σαμαράς δεν διστάζει να εκδηλώνει τα πλέον αντιμεταναστευτικά του συναισθήματα, ώστε να κρατήσει στο κομματικό του μαντρί τους ψηξφοφόρους του.
Σε δύσκολες εποχές, όπως είναι αυτές, που διανύουμε, τα ακροδεξιά και ρατσιστικά συναισθήματα ενός τμήματος της κοινωνίας μας, που αναζητεί εξιλαστήρια θύματα για να ξεσπάσει για την οικονομική - και όχι μόνο αυτή - οικονομική του δυσπραγία, εντείνονται. Και σε αυτούς τους φοβισμένους πολίτες ποντάρουν οι χονδρέμποροι του εθνικισμού και ρατσισμού, ώστε να αναδείξουν την πολιτική τους ανυπαρξία και να ταράξουν μια ήδη ευεπίφορη σε τέτοια κελεύσματα κοινωνία εξού και η πλειοδοσία σε ρατσιστικές εκφράσεις.
Το θέμα είναι, να μην βρουν τόσο εύφορο έδαφος στη φοβική κοινωνία μας αυτές οι αντιλήψεις ή, τουλάχιστον, να μην εξαπλωθούν, έτσι ώστε να συνιστούν κίνδυνο για τις ατομικές ελευθερίες και τη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: