Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η ιστορία ενός φοροφυγά

Το κ. Χ. τον θυμάμαι από τα μικράτα μου. Ξεκίνησε από υδραυλικός, όταν ήμουν πιτσιρικάς, ήταν εργατικός και καλός στη δουλειά του, πήρε στα δύο χρόνια και βοηθό, ένα μπουνταλά νεαρό, ο οποίος έτρεχε σαν το σκυλί να τον βοηθήσει και δεν διαμαρτυρόταν για τα ξεσπάσματά του. Κάποια στιγμή, χρειαστήκαμε τη βοήθειά του και μας έστειλε το νεαρό. Ο πατέρας μου ρώτησε τον κ. Χ, τι χρωστάει, και ο Χ του είπε ένα τεράστιο ποσό, το οποίο ο πατέρας μου πλήρωσε ζεματισμένος. Τα ίδια πλήρωσε και ο γείτονάς μας στον κάτω όροφο, ο οποίος συμπλήρωσε με κάποια χαιρεκακία "θα τα βρει από την εφορία ο καλός μας ο Χ". 
Τρίχες! Μετά από αρκετά χρόνια, όταν χρειάστηκε να πάω, ενήλικος, πλέον, στην εφορία της περιοχής μας, για να τακτοποιήσω κάποιες εκκρεμότητες των γονέων μου, εμφανίστηκε ο κ Χ, παχύτερος κατά αρκετά κιλά και με το μπρελόκ της BMW  να κρέμεται επιδεικτικά από την τσέπη μου παντελονιού του. Προσφέρθηκε να με γυρίσει στο σπίτι μου. Μπήκα στο αυτοκίνητό του. Δεν θυμάμαι να είχα ξαναδεί μέχρι τότε τόσο πολυτελή κούρσα. Είδα και το κινητό του κ. Χ, που κρεμόταν από μια θήκη προσαρμοσμένη πάνω από το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου. "Σιγά μην τα πληρώσω στους μαλάκες", άρχισε να μονολογεί. Στην αρχή, νόμισα, ότι μου είχε ανοίξει κάποια κουβέντα και τον ρώτησα, τι εννοούσε. Απάντησε με στόμφο πολιτικάντη, ότι κανένας δεν πρόκειται ποτέ να του βάλει χέρι στα λεφτά του. 
Οι γονείς μου μάθαιναν τα χαμπάρια του κ. Χ, ο οποίος είχε χωθεί σε κάτι εργολαβίες σε ιδιωτικά έργα και είχε θησαυρίσει. Είχε χτίσει μια σπιταρόνα στην γειτονιά του, είχε δύο υπερπολυτελή αυτοκίνητα, το ένα τζιπούρα, πήγαινε κάθε χρόνο διακοπές στο εξωτερικό με τη γυναίκα του, ξόδευε στα μπουζούκια 200.000 χιλιάρικα μόνο σε γαρδένιες και έκανε απίστευτη επίδειξη νεοπλουτισμού. Και η εφορία, ρώτησα με αφέλεια ταμένου παιδιού, που πρωτοβγαίνει στην κοινωνία. Κανένας δεν τον ελέγχει, απάντησε ο πατέρας μου. Δηλώνει μηδενικό εισόδημα, βάζει εικονικά έξοδα και δεν κόβει σχεδόν ποτέ του τιμολόγιο. Το δε σπίτι του έχει χτιστεί καθ' υπέρβαση (επιεικώς) της οικοδομικής του άδειας και, επειδή είναι χτισμένο σε υποβαθμισμένη περιοχή, δεν πάει κανένας να το ελέγξει, διότι δεν υποπτεύονται τίποτα.
Κάποια στιγμή, πέρσυ περνούσα από την κεντρική πλατεία των Πατρών, όπου ζω και εργάζομαι. Είδα τον κ. Χ να μιλάει οργισμένος με κάποιους συμπολίτες μας. Μου έγνεψε να πλησιάσω. Γύρω του έβλεπα κάτι φάτσες, που τις θυμόμουν να κραδαίνουν σημαίες και λάβαρα και των δύο μεγάλων κομμάτων. "Θα δεις, λεβέντη μου, τι θα πάθουν οι π............", ανέκραξε με μίσος, "που κατέστρεψαν τον  τόπο. Θα τους κρεμάσουμε". Οι υπόλοιποι γύρω του συγκατένεψαν πρόθυμα. Ο ένας ήταν γνωστός εργολάβος οικοδομών με απίστευτα υπερκέρδη, ο οποίος είχε κάποτε καταγγελθεί από μια τοπική εφημερίδα, ότι φοροδιέφευγε συστηματικά. Καμμία αρχή δεν είχε ασχοληθεί μαζί του.
Προτού πέσετε να με φάτε, ότι τάχαμου στοχοποιώ τις κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων, οφείλω να σας πω, ότι δεν πρόκειται να τσουβαλιάσω όλους όσοι συγκεντρώθηκαν πέρσυ στις πλατείες, για να φωνάξουν κατά της κυβέρνησης. Θα σταθώ μόνο σε ένα θέμα. Ο κ. Χ και όλοι οι κ. Χ αυτού του τόπου φοροδιέφευγαν επί σειρά ετών συστηματικά και προκλητικά. Κέρδιζαν παραδάκι με ουρά και τους ήξερε όλος ο κόσμος μαζί και η εφορία. Αγόραζαν πολυτελή είδη, από κινητά τηλέφωνα μέχρι αυτοκινητάρες, που ντρεπόσουν να μπεις μέσα τους, και την ίδια στιγμή ενεφάνιζαν μηδενικό εισόδημα, διότι παρουσίαζαν πολύ χαμηλά έσοδα, τα οποία κάλυπταν με διάφορες εικονικές δαπάνες. Δεν έκοβαν ποτέ τους αποδείξεις και κανένας δεν τους τις ζητούσε ή, όταν τους τις ζητούσαν, ανέγραφαν πολύ πιο μικρά ποσά από αυτά, που είχαν εισπράξει. Και οι Χ αυτής της χώρας ήταν πολλοί, πάρα πολλοί. Και σε μια χώρα κάθε άλλο παρά αφανή και πολυπληθή τους ξέραμε. Όλους και με το μικρό τους ονοματάκι!
Ε, γι' αυτούς τους Χ κανένας δεν φώναξε και δεν διαμαρτυρήθηκε. Κανένας δεν ζήτησε να ελεγχθούν οι φορολογικές τους δηλώσεις των τελευταίων ετών, κανένας δεν αξίωσε από αυτούς απόδειξη για τις υπηρεσίες τους, κανένας δεν τους κατήγγειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες, διότι "εμείς δεν είμαστε καρφιά και να τους κυνηγήσει το κράτος, εμάς δεν μας έβλαψαν". 
Και, όμως, και αυτοί μας έβλαψαν με τη φοροδιαφυγή τους. Αν πήγαιναν τα δικά τους λεφτά στο κράτος μαζί με τα δικά σας, αυτά που δεν μπορούσατε να αποκρύψετε, τώρα δεν θα μιλούσαμε για τέτοιο έλλειμμα και για αδυναμία κάλυψης βασικών υποχρεώσεων του κράτους. Τί είπατε; Δεν έφεραν αυτοί το Μνημόνιο και το ΔΝΤ; Και, όμως, και αυτοί το έφεραν με τη δική σας ανοχή, φίλοι μου. Και αυτοί επεδίδοντο στο ευγενές άθλημα της φοροδιαφυγής με τις δικές μας πλάτες, που δεν ζητούσατε απόδειξη για ό,τι τους πληρώνατε και, επιπλέον, δεν τους κάνατε και μια καταγγελία στο ΣΔΟΕ, για να σφίξουν τα γάλατα. Και αυτοί εξέθρεψαν το θηρίο της φοροδιαφυγής, το οποιο και αυτό άφησε τα ταμεία της χώρας μισοάδεια. Τους αφήσαμε να αλωνίζουν, όταν δεν τους θαυμάζαμε ανοικτά, που χρησιμοποιούν όλη τη φορολογική νομοθεσία για χαρτί υγείας. Τους θεωρούσαμε παράδειγμα προς μίμηση, διότι ήταν "μάγκες" και έγραφαν το νόμο στα παλαιότερα των χειροποίητων  ιταλικών υποδημάτων τους. Τους δείχναμε με το δάχτυλο και λέγατε στα παιδιά μας και τους φίλους μας "τον βλέπεις αυτόν ξεκίνησε από το μηδέν και τώρα κολυμπάει στα λεφτά", παραλείποντας, ότι για να κολυμπήσουν αυτοί στα λεφτά οι αράχνες έκαναν πάρτυ στα δημόσια ταμεία. 
ΟΚ, είχαμε και πολιτικούς, που ξεκοκκάλισαν τεράστια ποσά από τον κρατικό κορβανά ή επεβάρυναν το κράτος με αχρείαστα έξοδα. Όμως, και αυτούς τους πολιτικούς του ανεδείξατε εσείς, φίλοι μου, με την ίδια αδιαφορία που αφήσατε τον κ. Χ και τους ομοίους του να στοιβάζουν πάκα τα πεντακοσάευρα (και παλαιότερα τα δεκαχίλιαρα) ή να τα "επενδύουν" σε αμαξάρες, γαρδένιες και βιλάρες-αποθεώσεις του καρακιτσαριού. Η ίδια αδιαφορία, που εξέθρεψε τους "Άκηδες" της πολιτικής ζωής αυτού του τόπου, εξέθρεψε και τους ασύδοτους Χ της κοινωνίας μας.
Τώρα οι Χ αυτού του τόπου ξεσηκώνονται και αυτοί ενάντια στο ίδιο το κράτος, που τους υπέθαλπε εδώ και δεκαετίες. Με ποιο θράσος και με ποια λογική; Με καμμία λογική και μόνο με γνώμονα το θράσος τους, θα σας απαντήσω. Επειδή μπορούν να το κάνουν χωρίς συνέπειες. Επειδή σε αυτή τη χώρα δεν μάθαμε ποτέ να καταδικάζουμε την αδικία, όταν τη διαπράττει ο διπλανός μας. Επειδή μας φταίει αποκλειστικά το κράτος και ποτέ εμείς. Και επειδή οι Χ λειτουργούν μόνο με βάση τον τσαμπουκά τους. Όπως, λοιπόν, έμαθαν να κάνουν το κομμάτι τους ανενόχλητοι, έτσι και θα συνεχίσουν να πράττουν με οποιαδήποτε κατάσταση. Και θα εισπράττουν και το χειροκρότημα των υπολοίπων για την αφοσίωσή τους στους σκοπούς του ξεσηκωμού.
Εμείς, όμως, γιατί τους ανεχόμαστε; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: