Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Διαφορά επωνυμίας

Ας υποθέσουμε ότι στη θέση του κ. Καρβέλα και της κας. Πάνια ήταν ένας κοινός, με την έννοια του μη επωνύμου, θνητός. Το πρόσωπο αυτό παρεβίαζε κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση τον Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας. Αγνοούσε, για να το πούμε κομψά, τα σήματα των τροχονόμων να ακινητοποιήσει το όχημά του και διάνθιζε την παραβατική αυτή συμπεριφορά με χειρονομίες, που δεν θα τις χαρακτηρίζαμε ακριβώς εγκάρδιες. Συνέχιζε να αναπτύσσει ταχύτητα και, πάντως, να μην ακινητοποιεί το όχημά του, παρά το γεγονός, ότι ακολουθούνταν από περιπολικά. Και όταν ακινητοποιούνταν το όχημά του, αυτός έβγαινε και έβριζε χυδαία τους αστυνομικούς. Να θυμισω ότι εις βάρος του κ. Καρβέλα και της κας. Πάνια ασκήθηκε ποινική δίωξη για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., εξύβριση, απείθεια και απειλή.
Μήπως λείπει κάποιο αδίκημα, που συνήθως προσάπτουν οι αστυνομικοί σε πρόσωπα, που έχουν παραβιάσει, ως άνω, το νόμο; Δυστυχώς, υπάρχει και είναι η αντίσταση (άρθρο 167 του Ποινικού Κώδικα), που προσάπτεται σε πρόσωπα, τα οποία μεταχειρίζονται βία ή απειλή βίας ώστε να εξαναγκάσει υπάλληλο ή αρχή να ενεργήσουν πράξη αναγομένη στα καθήκοντά τους ή να παραλείψουν νόμιμη πράξη. Και από μόνη της επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους σε πρώτο βαθμό. Και, κυρίως, η ποινή ούτε μετατρέπεται ούτε αναστέλλεται.
Με όποιες ενστάσεις και αν έχει κανείς για την τακτική της αστυνομίας να προσάπτει ελαφρά τη καρδία το εν λόγω αδίκημα στους όποιους παραβάτες ή μη, πιστεύω ότι η συμπεριφορά των ανωτέρω επωνύμων προσώπων ήταν ακριβώς εκείνη, που θα επέβαλε να ασκηθεί εις βάρος τους ποινική δίωξη για το αδίκημα της αντίστασης. Πλην, όμως, ο κ. Εισαγγελέας ποινικής δίωξης απλά δεν άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό.
Φυσικά, όλα θα κριθούν στο αρμόδιο δικαστήριο και εκεί θα αποφασιστεί η ενοχή ή η απαλλαγή των ανωτέρω επωνύμων προσώπων. Αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός οτι συχνά τα πρόσωπα, που βρίσκονται στην επικαιρότητα καθ' οιονδήποτε τρόπο, τυγχάνουν ελαφρότερης ποινικής μεταχειρισης. Και, εν προκειμένω, η απουσία της αντίστασης από το κατηγορητήριο είναι επιεικώς προκλητική.
Υ.Γ. Βέβαια, κρατώ πάσα επιφύλαξη, εάν τελέστηκαν, πράγματι, τα αδικήματα, που προσάπτονται στον κ. Καρβέλα και την κα. Πάνια. Αλλά η έκθεσή τους στη χτεσινή εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου μαρτυρούσε συμπεριφορά ανθρώπων, που απλά παρεβίασαν το νόμο και τώρα επιχειρούν να θολώσουν τα νερά.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά, αλλά η απαγόρευση της μετατροπής ή αναστολής έχει καταργηθή εδώ και 25 χρόνια - και ορθώς.

Αθ. Αναγνωστόπουλος

περιούσιος είπε...

@Αθ. Αναγνωστόπουλε

Και, όμως, υπάρχει ακόμα για το εν λόγω αδίκημα, αν και θα ήταν ορθό να έχει καταργηθεί.

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Επίτρεψέ μου να επιμείνω: όλες αυτές οι απαγορεύσεις, που εισήχθησαν στο σώμα του ΠΚ με ειδικά νομοθετήματα, καταργήθηκαν με ένα νόμο του 1984 νομίζω, αν θες να ψάξω και να τον βρω (αν έχης ένα Μαργαρίτη πρόχειρο, ρίξε μια ματιά).

περιούσιος είπε...

@ Αθ. Αναγνωστόπουλε,

Κατόπιν μελέτης, θα συμφωνήσω μαζί σου, καθόσον, σε περίπτωση, που κάποιος έχει λευκό ποινικό μητρώο ή έχει καταδικαστεί σε ποινή στερητική της ελευθερίας μικρότερη των 6 μηνών, τότε αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής, που του έχει επιβληθεί, οπότε και έτσι πάλι ο κ. Καρβέλας και η κα. Πάνια τη γλυτώνουν. Πάντως, αν έχεις πρόχειρο το νόμο, ακόμα καλύτερα! Ευχαριστώ για τη διόρθωση!

Ανώνυμος είπε...

Κάτι βρήκα νομίζω:

25. ΝΟΜΟΣ υπ’ αριθ. 1419
της 8/14 Μαρτ. 1984 (ΦΕΚ Α΄ 28)
(Διόρθ. Σφαλμ. στο ΦΕΚ Α΄ 97/28.6.84)
Τροποποιήσεις διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άλλες διατάξεις.

[...]

Άρθρ.5.-Το προβλεπόμενο στο άρθρ. 99 του Ποινικού Κώδικα χρονικό όριο του ενός έτους αυξάνεται σε δεκαοχτώ μήνες.
Διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ή ειδικών ποινικών νόμων με εξαίρεση εκείνες του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, που αποκλείουν την υφ’ όρον αναστολή της ποινής, καταργούνται.

Άρθρ.6.-Οι διατάξεις των άρθρ. 82 και 88 του Ποινικού Κώδικα, όπως αντικαθίστανται με τα άρθρ. 1 και 2 του νόμου αυτού, εφαρμόζονται και για τα αδικήματα που προβλέπονται σε ειδικούς νόμους.
Διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και των ειδικών ποινικών νόμων, που αποκλείουν ή ρυθμίζουν με άλλο τρόπο τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών σε χρηματικές ή πρόστιμα ή που καθορίζουν αλλιώς την έννοιας της υποτροπής καταργούνται, με την επιφύλαξη του άρθρ. 82 παρ. 7 του Ποινικού Κώδικα.

Αθ. Αναγνωστόπουλος

περιούσιος είπε...

@ Αθ. Αναγνωστόπουλε,

Ευχαριστώ πολύ για τις διορθώσεις και τις πληροφορίες! Πάντως, υπάρχει και η λογική αρκετών δικαστών να μη χορηγούν ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις προσώπων, που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως η αντίσταση ή η μεταφορά λαθρομεταναστών (Ν.3386/2005), αν αυτοί έχουν καταδικαστεί με άλλη ποινή σε ποινή φυλάκισης άνω των 6 μηνών.