Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Αντεθνικιστές κατά περίσταση;

Για να καταλάβω, αυτά τα απίστευτα καραγκιοζιλίκια των οπαδών της FYROM χτες στον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στην ομάδα τους και την εθνική Ελλάδος, αποτελούν εκδήλωση του δικαιώματός τους να αποκαλούνται "Μακεδόνες"; Και αν ναι, γιατί οι επικριτικοί - και σωστά - για τα δικά μας αντίστοιχα καμώματα προ αρκετών ετών, όταν το Μακεδονικό ήταν σε έξαρση και προβαίναμε σε συλλαλητήρια και παντός είδους μειωτικές συμπεριφορές σε βάρος των Σκοπιανών, συμπολίτες μας κατάπιαν τη γλώσσα τους;
Υποτίθεται, ότι όταν καταδικάζουμε τον εθνικισμό, τηρούμε αυτή τη στάση απ' όπου και αν αυτός προέρχεται. Και αυτή ήταν η αφετηρία όσων κατεδίκασαν - και, επαναλαμβάνω, πολύ σωστά έπραξαν - τις εθνικιστικές εξάρσεις του πρόσφατου παρελθόντος στην Ελλάδα και, βέβαια, συνεχίζουν να τις καταδικάζουν, όταν εμφανίζονται στη χώρα μας. Διότι ο εθνικισμός είναι επιζήμιος, απ' όπου και αν προέρχεται και οφείλει ο πολέμιός του να τον επικρίνει, όποιοι και αν τον εκφράζουν και με οποιονδήποτε τρόπο και αν τον εξωτερικεύουν, ώστε να είναι συνεπής στις πεποιθήσεις του.
Οπότε παραμένει η απορία μου, γιατί αυτή η άκρα του τάφου σιωπή για την εθνικιστική συμπεριφορά των προερχομένων από τη γείτονα χώρα οπαδών από τους αντιπαθούντες τον εθνικισμό.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφου ολα ειναι κατευθυνομενα.Εδω επαιζαν οι Σκοπιανοι τοση ωρα,και μετα αποφασισαν να αποσυρουν το λογοτυπο τους απο την οθονη και να διαμαρτυρηθουν στην επιτροπη.Καλα,το Ελληνικο κρατος που ηταν;

περιούσιος είπε...

@ Ανώνυμε

Καλώς ήλθς στο ταπεινό μου ιστολόγιο! Η στάση της ΕΡΤ στο θέμα του λογοτύπου "MKD" ήταν απαράδεκτη, ως, επίσης, οι δηλώσεις ου Προέδρου της FIBA EUROPE, κ. Βασιλακόπουλου για την τηλεοπτική αντιμετώπιση του παραπάνω λογοτύπου. Εμένα περισσότερο με εντυπωσίασε η αφωνία των πολεμίων του εθνικισμού, καθόσον θεωρούσα, ότι αντιτίθενται σε αυτόν απ' όπου και αν προέρχεται.

Pellegrina είπε...

όμως, ενώ αυτό που περιγράφεις γενικά συμβαίνει (γιατί το να εισαι αντεθνικιστής δεν σημαίνει φυσικά κατ αναγκην ότι εχεις "πλατύ μυαλό", μπορέι να είσαι απλώς οπαδός ενός αριστερού κόμματος και παπαγαλίζεις), κι ενώ επίσης αγνοώ εντελώς το γεγονός που λες και τις συνθήκες του (δεν βλέπω αθλητικά), νομίζω πως εδώ υπάρχει γενικ ένα λάθος: από ό,τι εχώ καταλάβει -και να με συγχωρούν οι εθνικιστές- και ασ΄χετα παό την καιροσκοπική εκμετάλλευση των πολιτικών τους με μεγαλέξανδρους κλπ- οι "Σκοπιανοί" που αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες ΔΕΝ είναι εθνικιστες, είναι απλούστατα όλοι οι "Σκοπιανοί", δεξιοι κια αριστεροί, οι απλοί άνθρωποι, γιατί, και πάλι απλούστατα, είτε το θέλουμε είτε όχι, ΕΤΣΙ τους λένε! ΑΥΤΟ είναι το όνομα της πατρίδας τους από τότε που γεννήθηκαν και πολύ πριν γίνει ανεξάρτητο κράτος και φανεί οποιαδήποτε σχέση με Ελλάδα, και δνε μπορύν αν ακατλάβουν την πολιτική διαφορά, ούτε τους ενδιαφέρει! Μακεδόνες ξέρουν οι άνθρωποι ότι λέγονται, ποτέ δεν ονομάστηκαν αλλιώς!

(να προλάβω: καταλαβαίνω την πολιτική διάσταση του θέματος και το π΄ροβλημα και δεν το σνομπάρω. Αλλά έρχομαι ψυχολογικά στ θέση τους. ΔΕΝ νομίζω ότι είναι -όλοι-εθνικιστές. Είναι σαν να μας πουν ξαφνικα εμάς -επειδή θα το απαιτούν κάποιοι νέοι διεθνείς πολιτικοί συσχετισμοί-΄"δεν μπορέι να λέγεστε 'Έλληνες" γιατί αυτό παραπέμπει στην αρχαία Ελλάδα και δημιουργεί συνειρμούς κατάκτησης άλλων κλπ, οπότε,αλλάξτε όνομα!

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Οι "απλοί" αυτοί άνθρωποι, που λες, σίγουρα όχι όλος ο κόσμος στα Σκόπια αλλά, τουλάχιστον, αυτοί, που φώναζαν στο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος με την αντίστοιχη ομάδα της FYROM προχτές για το Πανευρωπαϊκό Κύπελλο Μπάσκετ, έδειχναν ένα άκρως εθνικιστικό χαρακτήρα, ο οποίος ξεκινούσε από τις αποδοκιμασίες τους προς τον εθνικό μας ύμνο-έννοια σου και τα ίδια στραβά κάνουμε και εμείς π.χ. με τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας λ.χ.-και συνεχιζόταν με τα συνθήματα, που είχαν απλώσει μέσα στο γήπεδο. Οι πραγματικά απλοί άνθρωποι των Σκοπίων-που είναι και η πλειονότητα στη χώρα αυτή-δεν φέρονται έτσι, τουλάχιστον αυτή την εικόνα μου έχουν μεταφέρει φιλικά μου πρόσωπα, που είτε επισκέφτηκαν τη χώρα αυτή είτε εργάζονται εκεί. Εδώ μιλάμε για χουλιγκάνους, οι οποίοι περιφέρονταν στο γήπεδο ντυμένοι Μεγαλέξανδροι με το αστέρι της Βεργίνας και άλλα συναφή. Και οι ταγοί του ημεδαπού αντεθνικισμού αδιαφόρησαν.Χώρια, που οι απλοί άνθρωποι στα Σκόπια δεν έχουν χρήματα για να κάνουν ταξίδι στην Πολωνία για το Πανευρωπαϊκό Κύπελλο Μπάσκετ.
Τώρα, ιστορικά σηκώνει πολύ κουβέντα κατά πόσο έχουν το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται"Μακεδόνες" αλλά ας δεχθούμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους, αφού οι περισσότεροι από αυτούς δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις αλυτρωτικές ακρότητες ορισμένων συμπατριωτών τους.
Προφανώς, πάντως, δεν έβαλα στο ίδιο τσουβάλι όλους τους Σκοπιανούς. Καμμία σχέση δεν έχει ο καθημερινός μεροκαματιάρης κάτοικος των Σκοπίων με τους ανεγκέφαλους, που γιουχάριζαν τον εθνικό μας ύμνο και οραματίζονται τη "Μακεδονία του Αιγαίου".