Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Μόνο το Κολωνάκι φοροδιαφεύγει;

Ξεκινάει νέο φοροσαφάρι του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις εφημερίδες. Η αρχή θα γίνει με 150 γιατρούς του Κολωνακίου, αν πιστέψουμε το πρωτοσέλιδο των "ΝΕΩΝ", ίσως επειδή το Κολωνάκι εξακολουθεί να φαντάζει στα μάτια των περισσοτέρων ως η περιοχή των ζάπλουτων και φοροφυγάδων ελευθέρων επαγγελματιών, οπότε, όπως φαντάζεστε, έτσι θα ικανοποιηθεί το περι δικαίου αίσθημα.
Μόνο που η διάχυση του χρήματος και στα κατώτερα στρώματα έως και πριν από λίγα χρόνια αλλά και η δυνατότητα πρόσβασης σε επικερδή ελεύθερα επαγγέλματα, χάρη στην αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις περιζήτητες σχολές, σε συνδυασμό με την απροθυμία του κράτους να προβεί σε πραγματικό έλεγχο της πραγματικής φορολογικής κατάστασης των Ελλήνων, κατέστησε δυνατή τη φοροδιαφυγή έως και στις πιο ταπεινές συνοικίες. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες είδαν, ότι ο συνωστισμός τους σε πλούσιες περιοχές της πρωτεύουσας ήταν επιζήμιος και σταδιακά μετακινήθηκαν σε λιγότερο προνομιούχες περιοχές αλλά και στην επαρχία, που μπορεί να μην είχε την αίγλη του Κολωνακίου αλλά διέθετε κόσμο πρόθυμο να δαπανήσει τα ωραία του λεφτά για τις υπηρεσίες, που του προσέφεραν. Συνεπώς, αποκεντρώθηκε, τρόπο τινα, η κυκλοφορία του χρήματος και, δεδομένης της νοοτροπίας μας αλλά και του κράτους, μου υποτίθεται, ότι μας διοικεί, η αντίληψη περί φοροδιαφυγής.
Έτσι, λοιπόν, δεν χρειάζεται να καταφύγει κανείς στο Κολωνάκι, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, αλλά αρκεί η επίσκεψη σε ένα γραφείο ελεύθερου επαγγελματια και οπουδήποτε αλλού στην Αθήνα ή την υπόλοιπη Ελλάδα, ακόμα και στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές, ώστε να ανακαλύψει, ότι η φοροδιαφυγή έχει διαχυθεί και εκτός της περιοχής, που το Υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στο στόχαστρο. Επειδή, όμως, κυριαρχεί η λογική, ότι μόνο οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν και οι πλούσιοι μένουν σε συγκεκριμένες περιοχές, είναι επόμενα τα πυροτεχνήματα, όπως αυτό, τα οποία στοχεύουν αποκλειστικά στη δημιουργια εντυπώσεων. Και χάνεται η ουσία, ότι, δηλαδή, οι περισσότεροι, πλέον, ελεύθεροι επαγγελματίες στη χώρα μας, φοροδιαφεύγουν, επειδή ακριβώς αυτή δεν θέλει να αγγίξει το κράτος.

2 σχόλια:

Rodia είπε...

Κάποτε, υπήρχε μια μικρή λέξη.. το "φιλότιμο", αλλά πάει, χάθηκε κι αυτή...
Καλη Ανασταση :)

περιούσιος είπε...

@ rodia

Κάποτε υπήρχε και αυτό στη ζωή μας, τώρα υπάρχει μόνο στα λεξικά. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα και σε σένα!