Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Στο ασανσέρ...

Το ασανσέρ είναι ένα από εκείνα τα μέρη, στα οποία ο νεοέλληνας κάνει κατάθεση ψυχής. Αποκαλύπτεται. Βγάζει τον πραγματικό του εαυτό. Φανερώνει αυτό, που είναι στην πραγματικότητα πίσω από το πανάκριβο μοδάτο κοστούμι/ταγιέρ ή καθημερινό ντύσιμο και τα γκατζετς, που κρέμονται πάνω του. Είναι κάτι σαν το εξομολογητήριό του, ο χώρος, στον οποίο αφήνεται να εκδηλωθεί ελεύθερα και να δείξει, ποιος πραγματικά είναι.
Κατ' αρχάς, ο νεοέλληνας χρησιμοποιεί το ασανσέρ ακόμα και όταν είναι να ανέβει ένα μόνο όροφο, ενίοτε και για τον ημιόροφο. Συνήθως βαριέται να ανέβει από τις σκάλες αλλά και δεν γουστάρει να προβληματίζεται με τέτοια μικροπράγματα, οπότε στήνεται μπροστά από την είσοδο του ασανσέρ και περιμένει. Το ίδιο πράττει και όταν χρειάζεται να κατέβει στον αμέσως επόμενο όροφο, που και αυτός μπορεί να είναι ημιόροφος. Κάποτε ο χρόνος αναμονής του ασανσέρ είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτό, που χρειάζεται στο νεοέλληνα, ώστε να ανέβει από τον όροφο, στον οποίο βρίσκεται, στον αμέσως ανώτερο ή κατώτερο αλλά δεν βαριέσαι αδελφέ;
Όταν, περαιτέρω, ο νεοέλληνας εισέλθει στο ασανσέρ, αν τυγχάνει να είναι καπνιστής, απαξιώνει να σβήσει το τσιγάρο του παρά συνεχίζει να φουμάρει εντός του θεόκλειστου χώρου του κουβουκλίου του ασανσέρ. Αν υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι εντός του ασανσέρ, καρφί δεν του καίγεται. Ούτε τον νοιάζει, που ένα ασανσέρ δύσκολα αερίζεται και θα μυρίζει τσιγαρίλα. Αν του κάνουν παρατήρηση για το τσιγάρο, αυτός είτε θα το παίξει Κινέζος είτε θα απαντήσει σε ύφος "άει παράτα μας" και θα συνεχίσει το κάπνισμα. Σπανιότερα, θα παραπονεθεί για την παρατήρηση, που του έγινε, και θα σβήσει απρόθυμα το τσιγάρο. Ακόμα πιο σπάνια, θα το σβήσει εκτός ασανσέρ, πατώντας στο στο έδαφος.
Αν, πάλι, τύχει ο νεοέλληνας και μιλάει στο κινητό του την ώρα, που μπαίνει στο ασανσέρ, δεν θα το κλείσει παρά θα συνεχίζει να μιλάει σε αυτό δυνατά, ξεκουφαίνοντας τους λοιπούς επιβαίνοντες. Και επειδή εντός του ασανσέρ το σήμα του κινητού εξασθενίζει, αυτός φωνάζει ακόμα περισσότερο, λες και η είσοδός του στο ασανσέρ συνετέλεσε στην κώφωση του συνομιλητή του. Ούτε σκέψη να πει του συνομιλητή του, ότι θα του τηλεφωνήσει αργότερα.
Συχνά, ένα ασανσέρ χωράει πολύ λίγα άτομα. Σιγά τα ωά, σκέφτεται ο νεοέλληνας και παστώνεται με 5-6 ακόμα ομοεθνείς του, ακόμα και όταν το ασανσέρ χωράει λιγότερο κόσμο, αφού είναι φύσει ανυπόμονος και, αν περιμένει να ξεφορτώσει το άσανσέρ όσους προηγούνται, θα πέσουν έξω τα καράβια του. Αν τύχει, όμως, και κολλήσει το ασανσέρ, πράγμα όχι σπάνιο με τόση κακομεταχείριση εκ μέρους του νεοέλληνα, ο τελευταίος αντί να κάνει την αυτοκριτική του, που μπουκάρισε υπεράριθμος σε αυτό, τα βάζει με τους κατασκευαστές, που δεν έφτιαξαν ένα γερό ασανσέρ, με την πολιτεία, που δεν ελέγχει τους κατασκευαστές κ.λπ. Σωστά μαντέψατε, δεν τα βάζει καθόλου με τον εαυτό του.
Επειδή η τεχνολογία προχωράει με γοργούς ρυθμούς, υπάρχουν και υπερμοντέρνα ασανσέρ, που λειτουργούν αυτόματα και με κόσμιες κινήσεις εκ μέρους των χρηστών. Προχωράει παντού η τεχνολογία, είπατε; Ναι, εκτός από το μυαλό του νεοέλληνα, ο οποίος και αν, ακόμα, βρεθεί σε υπερσύγχρονο ασανσέρ, πατάει με μένος τα κουμπιά του, για να πάρει αυτό πρώτη τη δική του εντολή. Μετά από λίγο καιρό, βέβαια, το ασανσέρ κείτεται ξεπατωμένο με κουμπιά, που θέλουν λίγη ώρα, για να δώσουν εντολή. Αλλά ο νεοέλληνας τα βάζει και πάλι με τον κατασκευαστή, την πολιτεία κ.λπ. Ως συνήθως, ο εαυτός του μένει στην απ' έξω.
Το ασανσέρ, για καλή τύχη του νεοέλληνα, δεν έχει φωνή. Είναι, έτσι, πιο εχέμυθο από τον καθαυτό εξομολογητή. Ίσως γι' αυτό ο νεοέλληνας συμπεριφέρεται, όταν εισέρχεται σε αυτό, όπως είναι κακομαθημένος. Και γι' αυτό κοιμάται ήσυχος, ότι το δόλιο το ασανσέρ, που αγόγγυστα τον εξυπηρετεί, δεν πρόκειται ποτέ να τον ξεμπροστιάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: