Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Πότε θα στοχοποιηθεί η ανοησία;

Άκουσα για πρώτη φορά να γίνεται λόγος για τον κ. Καράογλου προ ενός, περίπου, έτους, όταν ο εν λόγω βουλευτής όρμησε στον αγωνιστικό χώρο του Καυταντζογλείου και κατευθύνθηκε στο διαιτητή του αγώνα ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Άρη, κ. Πολατιάν, επειδή ο τελευταίος είχε διακόψει τον αγώνα, λόγω των υβριστικών συνθημάτων εις βάρος της μητέρας του. Πιθανότατα να αδικώ τον εν λόγω βουλευτή, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει μια αξιοθαύμαστη πολιτικη καριέρα, πλην, όμως, για να παραμείνει μια καριέρα, επαγγελματική ή ο,τιδήποτε άλλο δεν έχει σημασία, αξιοθαύμαστη, θα πρέπει και το σύνολο των δημοσίων πράξεων του κάθε προσώπου να προκαλούν ευμενή σχόλια. Και η είσοδος του κ. Καράογλου στον αγωνιστικό χώρο προφανώς δεν είχε ως σκοπό να συνετίσει τον κ. διαιτητή, καθόσον και οι τηλεοπτικές κάμερες αποθανάτισαν ένα μάλλον οργισμένο κ. Καράογλου να λέει κάτι "γαλλικά" στον κ. Πολατιάν. Ε, δεν είναι και ο πλέον ενεδεδειγμένος τρόπος νουθεσίας.
Αν εφαρμοζόταν ο νόμος στην Ελλάδα, ο κ. Καράογλου θα είχε κρατηθεί προσωρινά, λόγω παράβασης του νέου αθλητικού νόμου, και θα είχε προσαχθεί στο αρμόδιο δικαστήριο με την αυτόφωρη διαδικασία. Και εκεί, επειδή, ως γνωστό, οι ποινές, που επιβάλλονται, βάσει τον εν λόγω νόμου, δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, ο κ. Καράογλου θα έπαιρνε την άγουσα για τις φυλακές, για να εκτίσει την εις βάρος του επιβληθείσα ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, όχι μόνο δε συνελήφθη αλλά και έτυχε κάλυψης από την κυβέρνηση, η οποία, δια στόματος του κ. Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. δήλωσε ότι ο κ. Καράογλου έχει μετανοιώσει για την ενέργειά του αυτή. Τώρα, αν η μετάνοια του κ. βουλευτή περιελάμβανε γονυκλισίες μπροστά από κανένα εικονοστάσι και κανένα τάμα προς τη Μεγαλόχαρη, δεν τον γνωρίζω αλλά σίγουρα η Μεγαλόχαρη θα τραβούσε τα μαλλιά της με τη δικαιολογία, που η κυβέρνηση αυτή προέβαλε.
Τώρα, ο κ. Καράογλου ξαναχτύπησε. Με ερώτηση, που υπέβαλε στη Βουλή αλλά και με σχετικές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ζήτησε την απόσυρση του βιβλίου Κοινωνιολογία της Γ' τάξεως του Λυκείου, επειδή εντός αυτού υπάρχει μια φωτογραφία, που δείχνει οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδος του Άρη Θεσσαλονίκης κατά τον επεισοδιακό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στην Πάτρα το 2005. Κατά τον κ. Καράογλου, οι συγγραφείς του βιβλίου αυτού έχουν πλήρη άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας και στοχοποιούν τους φίλους του Άρη Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, ο κ. Καράογλου ευχήθηκε να ξεκινήσει μια μαζική αντίδραση του ενιαίου Άρη, επειδή στιγματίστηκε η ομάδα αυτή στο πανελλήνιο, και ζήτησε την απόσυρση του βιβλίου αυτού.
Προφανώς κατά τον κ. Καράογλου οι φίλοι του Άρη Θεσσαλονίκης είναι αθώοι φίλαθλοι, που κακώς στοχοποιήθηκαν, αφού οι οπαδοί του Ολυμπιακού έφταιγαν για τα επεισόδια στον αγώνα εκείνο, που αποθανατίστηκε και η σχετική φωτογραφία μπήκε στο παραπάνω βιβλίο. Σαφώς και δεν είναι καλύτεροι οι οπαδοί του Ολυμπιακού, όμως κάποιος με στοιχειώδη γνώση της πραγματικότητας γνωρίζει ότι σε τέτοια επεισόδια δεν φταίει μόνο η μια πλευρά. Οι οπαδοί και των δύο ομάδων έχουν ένα αρκετά βεβαρημένο ιστορικό πρόκλησης παρόμοιων επεισοδίων σε αρκετά γήπεδα. Ίσως έχει παρεξηγηθεί εκ μέρους τους η εκδήλωση της αγάπης προς την ομάδα αλλά αυτό, φυσικά, δεν μπορει να αποτελέσει δικαιολογία.
Αντί να νουθετήσει τους οπαδούς του Άρη, ο κ. Καράογλου προτίμησε να τους χαϊδέψει τ' αυτιά. Αντί να αρκεστεί στις όποιες αντιρρήσεις του στην κυβερνητική πολιτική, προτίμησε να προτάξει αυτή την απίστευτα λαϊκιστική δήλωση, που και μειωτική είναι για την συντακτική ομάδα του εν λόγω βιβλίου, που ο μη έχων γνώσεις κοινωνιολογίας κ. Καράογλου χαρακτήρισε ως άσχετη με την ελληνική πραγματικότητα, και μικροπολιτική νοοτροπία προδίδει. Διότι το ζητούμενο του εν λόγω βιβλίου ήταν, ενδεχομένως, η ανάλυση της ψυχολογίας των οπαδών ως κοινωνιολογικό φαινόμενο και σίγουρα δεν είχε σκοπό να μειώσει τους οπαδούς του Άρη ή οποιασδήποτε άλλης ομάδος, που, σε τελική ανάλυση, δεν έχουν ανάγκη από σχολικά εγχειρίδια, ώστε να μειώσουν τους εαυτούς τους.
Το χειρότερο απ' όλα είναι η απροκάλυπτη προτροπή του κ. Καράογλου προς τον επίσημο Άρη να αντιδράσει. Και γνωρίζετε πολύ καλά τι είδους αντιδράσεις αναμένουν όσοι προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις. Εμπρηστικοί και πηχιαίοι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα κάποιων τοπικών εφημερίδων, εκπομπές γεμάτες υβρισιτκούς χαρακτηρισμούς από αθλητικές, κυρίως, εκπομπές και, κυρίως, εκλογική πελατεία, που στο πρόσωπο του κ. Καράογλου θα βρει ένα, ακόμα, πολέμιο "του κράτους των Αθηνών", που στοχοποιεί τους φίλους του Άρη.
Πότε θα στοχοποιηθεί και η ανοησία, μήπως και ηρεμήσουμε σε αυτό τον τόπο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: