Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Νόμπελ για όλα τα γούστα

Τί κοινό έχουν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, η Ριγκομπέρτα Μέντσου, ο Ντέσμοντ Τούτου και ο Αλβέρτος Σβάιτσερ με τους Χένρυ Κίσσινγκερ, Κόφι Ανάν και Μάρτι Αχτισαάρι; Όλοι τους έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που απονέμεται ετησίως.
Ωστόσο, όσο καλοπροαίρετος και αν είναι κάποιος, δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει την έκπληξή του, που όλα τα παραπάνω πρόσωπα έχουν τιμηθεί με ένα βραβείο, σκοπός του οποίου είναι να τιμηθούν όσοι συνέβαλαν στην επίτευξη της ειρήνης άλλως στη μείωση των εντάσεων ου μην και των πολεμικών συρράξεων στον πλανήτη μας. Και αν για τους πέντε πρώτους εκ των ανωτέρω δεν υπάρχει κάποια αμφιβολία, τουλάχιστον δεν υπήρχει την εποχή, που τους απονεμήθηκε το εν λόγω βραβείο, ότι προσέφεραν τα μέγιστα για τον παραπάνω σκοπό, εν τούτοις γεννάται απορία πως τιμήθηκαν :
1) Ο Χένρυ Κίσσινγκερ, που, πέρα απ' όσα ευφάνταστα του καταλογίζουν οι πωλητές των θεωριών συνωμοσίας, με αποκορύφωμα τη διαβόητη για ητν πλαστότητά της "Δήλωση Κίσσινγκερ", πιστώνεται με τη συμμετοχή του στην κατάρτιση και υλοποίηση του σχεδίου "ΚΟΝΔΩΡ", το οποίο αποσκοπούσε στην ανατροπή δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική π.χ. κυβέρνηση Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή, ως, επίσης, και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο,
2) Ο Κόφι Ανάν, που απέτυχε να εμποδίσει την εισβολή των Η.Π.Α. στο Ιράκ, επιτρέποντας, έτσι, την καταστρατήγηση του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε., του οποίου, μέχρι πρότινος, προΐστατο, αλλά και επέτρεψε μια σειρά από σκάνδαλα αναφορικά με τη λειτουργία του προγράμματος "Πετρέλαιο για τρόφιμα", με αποκορύφωμα την εμπλοκή του ίδιου του γιού του, Κότζο Ανάν, που εργαζόταν σε νευραλγική θέση στο πρόγραμμα αυτό, στα σκάνδαλα αυτά (ο νεποτισμός δεν αποτελεί, δυστυχώς, ιδιαιτερότητα της δημόσιας ζωής της ημεδαπής) και
3) Ο Μάρτι Αχτισαάρι, μεσολαβητής του Ο.Η.Ε. για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, που θεωρείται υπεύθυνος για την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία αλλά και την μονομερή αντιμετώπιση του όλου αυτού θέματος εις τρόπον, ώστε να δώσει ουκ ολίγες λαβές για μεροληπτική "επίλυσή" του, χωρίς να παραβλέπουμε όσα αναφέρει στο ιστολόγιό του ο φίλος zalmoxis στο zalmoxis.wordpress.com/2008/10/10/se-adistakto-diaplekomeno-kai-amerikanikotero-twn-amerikanwn-geraki-to-nobel-eirinis-antiproswpeftiko-deigma-tis-natoikis-kentroaristeras-o-oiko-egklimatias-martti-oiva-kalevi-ahtisaari/ περί συμβολής του κ. Αχτισαάρι στην οικολογική καταστροφή, που συντελέστηκε πρόσφατα στην Ινδονησία.
Φυσικά, δεν επιθυμώ να προβώ σε μια εν γένει άρνηση των Βραβείων Νόμπελ Ειρήνης, όταν με αυτά έχουν τιμηθεί πρόσωπα, όπως τα παραπάνω, πλην των ήδη σχολιασθέντων. Ωστόσο, προβληματίζει η κρίση της Επιτροπής για την απονομή του εν λόγω βραβείου σε πρόσωπα, των οποίων ο ρόλος δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένος, τουλάχιστον την εποχή της βράβευσής τους άλλως δεν θεωρείται θετικός για ορισμένα διεθνή ζητήματα.
Με άλλα λόγια, επειδή οι διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν να περάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, μέχρις ότου μπορεί να κριθεί αντικειμενικά ένα περιστατικό στην υφήλιο, θα ήταν ίσως επιβεβλημένο, εφόσον πιστεύει κανείς στη σημασία των βραβείων Νόμπελ, να περνάει ένα α' χρονικό διάστημα, μέχρις ότου κριθεί, αν ο υποψήφιος είναι και κατάλληλος για την απονομή του βραβείου αυτού. Αλλιώς, καταλήγουμε σε επιβραβεύσεις άνομων ή, τουλάχιστον, συζητήσιμων ενεργειών προσώπων με σκοτεινό και, πάντως, όχι ιδιαίτερα διάφανο ρόλο.

10 σχόλια:

ritsmas είπε...

Καποιοι άξιζαν το βραβείο, κάποιοι όχι. Αλλά αυτή ειναι πάντα η μια πλευρά του ζητήματος. Θέλω να πω ότι υπάρχει αντίλογος σε οτιδήποτε, ακομη και σ αυτό που εμείς ομονοούμε.\Ετσι ειναι Περιούσιε τα πράγματα σε τούτη τη ρημάδα τη ζωή..

περιούσιος είπε...

@ ritsmas

Σαφώς και κάποιοι άξιζαν το βραβειο και κάποιοι όχι. Και σαφώς υπάρχει και αντίλογος σε ό,τι συμβαίνει. Η απόλυτη ομοφωνία δεν προδίδει υγιή κοινωνία και παραπέμπει σε καθεστώτα με ύποπτο ρόλο. Ωστόσο, μου φαίνεται λίγο παράδοξο να τιμάται με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ένα πρόσωπο, που μόνο στη διατήρηση της ειρήνης, τουλάχιστον όπως την εννοούμε στο Διεθνές Δίκαιο, δε συνέβαλε (περίπτωση Κίσσινγκερ). Ρημάδα αυτή η ζωή, πράγματι!

Rodia είπε...

Μάλλον δεν έχεις αντιληφθεί ακόμα το νόημα των λέξεων, πώς έχει αναβαθμιστεί τον τελευταίο καιρό. Για να εννοήσεις, απλώς να αντικαθιστάς τις λέξεις που γνωρίζαμε με τις αντίθετες, π.χ. όπου "Ειρήνη" να καταλαβαίνεις "Πόλεμος", κλπ κλπ
..δυστυχώς, έχουν αλλάξει πολλές ίσαμε σήμερα..

zalmoxis είπε...

Ο αδικημένος είναι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Μπρούνι. Απελευθέρωσε την Ινγκρίντ Μπετανκούρ πληρώνοντας μέσω ελβετικής τράπεζας τους FARC, αλλά επειδή δέχθηκε πιέσεις "άνωθεν" (ορθότερα "δυτικόθεν") να "ποιήσει την νήσσαν" διότι "κάνει τζιζ" να συνδιαλλέγεσαι με "τρομοκράτες", πιστώθηκαν την απελευθέρωση οι Κολομβιανοί και έτσι ο κύριος Μπρούνι έχασε ένα βέβαιο Νόμπελ (τουλάχιστον, ένας Γάλλος πήρε το Νόμεπλ Λογοτεχνίας).

περιούσιος είπε...

@ rodia

Μάλλον είναι έτσι τα πράγματα. Πάντως, είναι ο ορισμός του παραλόγου να έχει απονεμηθεί το ίδιο βραβείο σε πρόσωπα, όπως ο Αντρέι Ζαχάροβ, που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε ειρηνικούς σκοπούς, και το Χένρυ Κίσσινγκερ, που αφιέρωσε τη ζωή του σε όσα γνωστά αναφέρονται στην υπό σχολιασμό ανάρτηση.

περιούσιος είπε...

@ zalmoxis

Είχα την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, κ. Τσάβες, πιστωνόταν με την απελευθέρωση της Ίνγκριντ Μπετανκόρ από τους αντάρτες του FARC. Τουλάχιστον έτσι έλεγε στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.Πάντως, αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Σαρκοζί γι' αυτή την ενέργειά του, αν και αμφιβάλλω, αν θα προέβαινε σε κάποια ενέργεια στην περίπτωση, που η απαχθείσα δεν ήταν Γαλλίδα υπήκοος.

Ανώνυμος είπε...

o arelis ειχε διαμαρτυρηθει για το εν λογω προσωπο στα μελη της νορβηγικης επιτροπης το 2007

www.arelis.gr
periexei το αντικαπιταλιστικο ερωτονομικον που ενοχλησε την λεσχη μπιλντεμπεργκ και την αμερικανικη πρεσβεια της αθηνας με συνεπεια ο τσαρλσ ρισ να παρει δυσμενη μεταθεση για την βαγδατη

περιούσιος είπε...

@ Ανώνυμε

Καλώς όρισες στο ταπεινό μου ιστολόγιο! Φοβάμαι ότι θα χρειαστώ αρκετή ώρα, ώστε να διαβάσω το σύνολο του Ερωτονομικού σου. 87 σελίδες είναι αυτές.

troll είπε...

Αγαπητέ περιούσιε,
τα νόμπελ ειρήνης είναι τα μόνα
νόμπελ που δίνονται από Νορβηγική επιτροπή διότι οι Σουηδοί ως κατακτητές επί των Νορβηγών θεωρούνταν, όχι άρκετά "πασιφιστές" για να ορίσουν κάποιον φιλειρηνιστή για το βραβείο.
Οι Νορβηγοί,για εμένα, είναι οι πιο κοντινά προσκείμενοι στις αμερικανικές απόψεις, από όλους τους "παλαιοευρωπαϊους"(ένας αμερικάνικος χαρκτηρισμός) μετά τους Άγγλους.

περιούσιος είπε...

@ Δημήτρη

Καλώς όρισες στο ταπεινό μου ιστολόγιο! Ομολογώ ότι μου είχε διαφύγει αυτή η λεπτομέρεια. Ευχαριστώ!
Αναφορικά με το χαρακτηρισμό, που αποδίδεται στους Νορβηγούς, δεν έχω λόγο να διαφωνήσω, διότι δεν έχω τις σχετικές γνώσεις.