Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Προχειρότητα, που τσακίζει κόκκαλα

Σε ένα οργανωμένο κράτος, που δεν αποσκοπεί στη μικροπολιτική και την ψηφοθηρία, θα εξεδίδετο μια εγκύκλιος με θέμα τη χορήγηση του οικονομικού βοηθήματος στους πληγέντες από τις περσυνές πυρκαγιές στην Ηλεία. Σε αυτή θα αναφέρονταν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να λάβουν οι δικαιούχοι το βοήθημα αυτό, οι προθεσμίες, εντός των οποίων θα έπρεπε να τα προσκομίσουν, πιθανές διευκολύνσεις τους, ώστε να μη χρειαστεί να περάσουν ατελείωτες ώρες σε ουρές κ.λπ.
Δυστυχώς, το αθάνατο Ελληνικό Κράτος είδε την καταστροφή ορισμένων συμπολιτών μας στην Ηλεία ως μια ευκαιρία για καιροσκοπική πολιτική. Αφού δήλωσε ότι θα μπορούσαν να παραλάβουν το οικονομικό βοήθημα των 3.000 ευρώ χωρίς κάποια δικαιολογητικά, όσοι απλά δήλωναν ότι επλήγησαν οι οικίες τους από τις φωτιές, με αποτέλεσμα αρκετοί επιτήδειοι να κερδίσουν εύκολα χρήματα, τώρα αξιώνει την επιστροφή του ποσού αυτού, εκτός αν οι παραλαβόντες αποδείξουν ότι καλώς το παρέλαβαν. Δηλαδή, το κράτος παραδέχεται ότι μοίρασε χρήματα σε πολίτες, χωρίς προηγουμένως να ελέγξει, αν συνέτρεχαν στα πρόσωπά τους κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες, όμως, κατά το χρόνο παραλαβής των χρημάτων δεν είχε θέσει.
Δεν αμφιβάλλω ότι το Ελληνικό Δημόσιο δικαιούται να αξιώσει την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων χρημάτων. Ωστόσο, δεν θα ήταν πολύ πιο εύκολο να έχει τεθεί εξ αρχής κάποιο μέτρο στη χορήγηση του βοηθήματος των 3.000 ευρώ, ώστε να αποφευχθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση; Διότι, κακά τα ψέμματα, αρκετοί εξ όσων εισέπραξαν το εν λόγω βοήθημα, είναι πρόσωπα, τα οποία όχι μόνο δεν πρόκειται ποτέ να βρεθούν αλλά και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος, ώστε να εισπραχθούν τα χρήματα, που αυτά πήραν, εκτός αν νομίζετε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα προβεί σε συντάξεις αιτήσεων αποζημιώσεως με αίτημα προσωποκράτησης, ώστε να τρομοκρατήσει τους επιτήδειους να επιστρέψουν τα τριχίλιαρα.
Δεν θα μπορούσε να δυσφημίσει χειρότερα τον εαυτό του το Ελληνικό Δημόσιο. Αλλά το χειρότερο είναι ότι διαφήμισε και την κάκιστη εικόνα αυτού με τα δικά μας χρήματα.

2 σχόλια:

αμμος είπε...

Θυμάμαι ότι υπήρχαν ψύχραιμες φωνές στα ΜΜΕ εκείνη την περίοδο που έθεταν ακριβώς αυτό το ζήτημα και προέβλεπαν ότι το Δημόσιο θα καταλήξει να ζητά τα χρήματά του πίσω. Ήταν βέβαια εκλογές, κακό timing για ψυχραιμία.
Πέραν τούτου σε πρότεινα για Πρόεδρο του Ελληνικού Διαδικτύου στο πλαίσιο ενός μπλογκοπαιχνιδιού, πέραν από το μπλογκ μας για λεπτομέρειες.

περιούσιος είπε...

@άμμος

Ευχαριστώ για την πρόσκληση, φίλτατε! Θα είμαι παρών. Όσο για τις ψύχραιμες φωνές στα Μ.Μ.Ε. της εποχής εκείνης,ορθώς αναφέρεις ότι ουδείς τις υπολόγισε, καθόσον πλησίαζαν οι εκλογές. Και κατέληξε το Ελληνικό Δημόσιο να ζητάει τα χρήματα πίσω.