Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Πολιτικό άσυλο, ρεεεεεε!

Αν κάτι προδίδει την αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας μας αλλά και της εν γένει διαχείρισης της εισόδου αλλοδαπών προσφύγων στην Ελλάδα, αυτό είναι, αναμφίβολα, το ζήτημα της χορήγησης πολιτικού ασύλου. Με το χαμηλότερο ποσοστό χορηγήσεως πολιτικού ασύλου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας έχει πετύχει αφενός να μπει στη μαύρη λίστα αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών αφετέρου έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα μεγάλο πληθυσμό προσφύγων από σπαρασσόμενες από πολέμους χώρες, οι οποίοι ούτε πολιτικό άσυλο μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε να γυρίσουν στον τόπο τους ούτε, βέβαια, να κινηθούν προς τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης.
Η συγκέντρωση πολλών αλλοδαπών στο λιμάνι των Πατρών δεν ήταν τυχαία. Το γεγονός ότι η εν λόγω πόλη αποτελεί την κυριότερη πύλη της Ελλάδος προς τη Δύση τράβηξε πολλούς από αυτούς εκεί με την ελπίδα, ότι θα μπορούσαν να χωθούν σε κάποιο φορτηγό και να βρεθούν σε κάποια δυτικοευρωπαϊκή χώρα.
Και, όταν κάποια στιγμή, το πρόβλημα άρχισε να διογκώνεται, τότε ακούστηκαν οι πρώτες φωνές, που ζητούσαν να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στους ανθρώπους αυτούς. Φυσικά, η πολιτεία, η οποία, σημειωτέον, λαμβάνει χρήματα, προκειμένου να χορηγεί πολιτικό άσυλο σε αλλοδαπούς, προτίμησε να αγνοήσει την πραγματικότητα. Και ολοένα και περισσότεροι εξαθλιωμένοι συνάνθρωποί μας συνέχισαν να στοιβάζονται στον απαράδεκτο καταυλισμό, που φωτογραφίες του έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.
Σήμερα είχαμε τα πρώτα σοβαρά επεισόδια, με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό κάποιου Αφγανού από αστυνομικούς. Οχήματα πετροβολήθηκαν, περιουσίες απειλήθηκαν και, κυρίως, ζωές ετέθησαν σε κίνδυνο. Χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες έκλεισαν την παραλιακή οδό των Πατρών, κάποιοι από αυτούς προκάλεσαν επεισόδια και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας, ώστε να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα.
Νομίζω, ομως, ότι ήλθε η ώρα να αλλάξει λογική η χώρα μας και να χορηγήσει πολιτικό άσυλο σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους αλλά και να μπορέσουν να εργαστούν νόμιμα εδώ, όσοι, τέλος πάντων, από αυτούς του επιθυμούν. Έφτασε η στιγμή, που θα πρέπει να σταματήσει η πολιτεία να στρίβει αλλού το βλέμμα της, όταν ακούει για τους πρόσφυγες στην Πάτρα, και να επιληφθεί του θέματος. Οι άνθρωποι αυτοί δε χρειάζονται παρά να γίνει δεκτή η αίτησή τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου, ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα και να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Τότε και μόνο τότε θα πάψουν εικόνες σαν τη σημερινή της παραλιακής οδού των Πατρών αλλά και του καταυλισμού της ντροπής να κοσμούν τη συνείδησή μας.
Μην αγνοείτε, κύριοι κυβερνώντες, λοιπόν, το πρόβλημα! Πολιτικό άσυλο ζητούν οι άνθρωποι. Δώστε το και θα καταφέρετε και το πρόβλημα της συγκέντρωσής τους σε άθλιους καταυλισμούς με τις συνέπειες αυτού να λύσετε και θα πάψει η χώρα μας να αποτελεί το μαύρο πρόβατο της Ε.Ε. σε θέματα πολιτικού ασύλου. Αρκεί να ξεκολλήσετε από την εκλογολογία για τα καθημερινά προβλήματα αυτού του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: