Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Στο ίδιο τσουβάλι!

Νομίζω, ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του "ΣΚΑΪ" για την ανάδειξη του σπουδαιότερου Έλληνα όλων των εποχών απέδειξε ορισμένα χρήσιμα πράγματα για εμάς :

.- Σπεύσαμε να αντιγράψουμε μια εκπομπή του εξωτερικού, ως εάν να μη μας έφταναν τα ήδη προβαλλόμενα στην τηλεόρασή μας κάκιστα παραδείγματα από την αλλοδαπή. Η ελαφρότητα, με την οποία σοβαρότεροι, υποτίθεται, από εμάς λαοί ψήφισαν ό,τι τους κατέβαινε (οι Γερμανοί ψήφισαν το Χίτλερ ανάμεσα στους 100 σπουδαιότερους Γερμανούς, για παράδειγμα) ουδόλως προβλημάτισε τους διοργανωτές της ψηφοφορίας αυτής, ότι μπορεί να επαναλαμβανόταν με ένα λαό, όπως εμείς, που δε φημιζόμαστε για τη σοβαρότητα, με την οποία αντιμετωπίζουμε αρκετά πράγματα. Και όταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε γνωστό, οι διοργανωτές ουδόλως ασχολήθηκαν.
.- Δεν είχαμε αντίρρηση να συμμετάσχουμε σε μια ψηφοφορία, όπου τα πάντα τσουβαλιάζονται στην ίδια λίστα. Πόσοι αναρωτήθηκαν, τί δουλειά έχει ο Αριστοτέλης με το Ζαγοράκη ή ο Βενιζέλος με τον Παπαδόπουλο; Και με ποιό κριτήριο μπορεί να συγκριθεί η προσφορά του Πλάτωνα με αυτή του Πύρρου Δήμα (δεν απαξιώνω τις εν γένει διακρίσεις του τελευταίου αλλά η σύγκριση είναι αδύνατη);

.- Πρόσωπα, τα οποία θα έπρεπε να επιδείξουν ένα πνεύμα ανωτερότητας και να αρνηθούν να διοργανώσουν σε αυτή την ψηφοφορία ου μην και να αποθαρρύνουν τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, έσπευσαν όχι απλά να συμμετάσχουν αλλά και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τί δουλειά έχετε εσείς, κ. Βερέμη, που προΐστασθε ενός οργανισμού, που κόπτεται για τη δημόσια εκπαίδευση, σε μια εκπομπή, η οποία τσουβαλιάζει στην ίδια ψηφοφορία πρόσωπα, που έζησαν σε διαφορετικές εποχές ; Εάν διδάσκατε, θα προτείνατε μια τέτοια μέθοδο στους μαθητές σας; Εάν ναι, με τί πρόσωπο θα συνεχίζατε να προσφέρετε τις εκπαιδευτικές σας υπηρεσίες και να ωρύεσθε για το επίπεδο της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης; Ενοχληθήκατε, που οι ξεσηκωμένοι μαθητές και φοιτητές το Δεκέμβριο έβαλαν όλο τον κόσμο στο ίδιο τσουβάλι; Αν ναι, τί διαφορετικό επιτρέψατε εσείς να γινει στην εκπομπή αυτή;

.- Αποδείξαμε, ότι δε σκαμπάζουμε γρυ από ιστορία. Διότι ούτε την κατάρτιση διαθέτουμε, ώστε να κρίνουμε τη σπουδαιότητα ορισμένων προγόνων μας, ούτε την ιστορική μνήμη, ώστε να αποφύγουμε ατοπήματα, όπως την επιλογή των Μεταξά και Παπαδόπουλου ανάμεσα στους 100 σπουδαιότερους Έλληνες. Και με ποιό κριτήριο, άραγε, προτιμήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος; Χωρίς να ανήκω στην κατηγορία των υποστηρικτών της άποψης, ότι ο εν λόγω ήταν σφαγέας των λαών, φρονώ ότι, από το σύνολο των ψηφισάντων, ελάχιστοι ξεκαθάρισαν το λόγο των προτιμήσεών τους.

Δεν με παρηγορεί, ότι τα ίδια και χειρότερα έγιναν και σε άλλες χώρες, διότι στην Ελλάδα ζω και το αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας βιώνω καθημερινά. Είναι, όμως, αξιοσημείωτο, ότι έσπευσαν να συμμετάσχουν σε αυτό το απαξιωτικό πανηγύρι της κακοποίησης της ιστορίας μας αρκετά πρόσωπα, τα οποία υποτίθεται, ότι έπρεπε να προστατεύσουν το γνωστικό τους αντικείμενο, πλην, όμως, συνήνεσαν στην κακοποίηση αυτή. Και αν αυτά τα πρόσωπα πρωταγωνίστησαν σε αυτή την πανήγυρη, τότε πώς να μη συμμετάσχει ελαφρά τη καρδία και ένα κοινό με σαφώς λιγότερες ιστορικές γνώσεις;
Υ.Γ. Επειδή θεωρώ σώφρον να διορθώνονται τα ανακριβή αναγραφόμενα, ο πολύ καλός ιστολόγος Πάρης Μπρούζος φρόντισε να με παραπέμψει σε μια ιστοσελίδα, όπου αποδεικνύεται, ότι ο Χίτλερ δεν ψηφίστηκε ανάμεσα στους 100 κουρφαιους Γερμανούς. Οπότε έκανα λάθος και ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες μου.

5 σχόλια:

Πάρης είπε...

Αυτό για τον Χιτλερ δεν ισχύει. Από μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο είδα ότι ο Χίτλερ και άλλοι γνωστοί ναζιστές δεν ήταν καν στην λίστα υποψηφίων.

Στο λινκ μπορείς να δεις τους 100 Γερμανούς. Είναι στα γερμανικά το κείμενο αλλά τα ονόματα μπορεί κάποιος να τα διαβάσει.

http://www.berlinews.de/artikel.php?13732

περιούσιος είπε...

@ Πάρης

Καλώς ήλθες στο ταπεινό μου ιστολόγιο και σ' ευχαριστώ για τη διόρθωση! Μπήκα και στην ιστοσελίδα, που αναφέρεις, και διεπίστωσα, ότι είχα λάθος. Ευχαριστώ και πάλι!

Πάρης είπε...

Δεν κάνει τίποτα :-)

zalmoxis είπε...

Ένας λαός που "ψηφίζει" Μεταξά και Παπαδόπουλο και αφήνει εκτός τον Μαρίνο Αντύπα, είναι πανάξιος να κυβερνάται από δωρολήπτες της Ζήμενς και της μονής Βατοπεδίου...

περιούσιος είπε...

@ zalmoxis

Ένας λαός, που παίρνει τα πάντα "ελαφρά τη καρδία", αξίζει αυτό, που λες, και πολλά χειρότερα.