Λέμε, ότι οι κυβερνώντες τη χώρα μας ουδέποτε μπήκαν στον κόπο να επεξεργαστούν μια σοβαρή πολιτική για τους μετανάστες, που διαβιούν στη χώρα μας, επειδή ενδεχομένως θεωρούν το θέμα αυτό δευτερεύον. Πέρα από το Ν.2910/2001, που παρέσχε ικανές προϋποθέσεις στους περισσότερους από τους μετανάστες να νομιμοποιηθούν στην Ελλάδα, έναντι αδρού αντιτίμου, βεβαίως, βεβαίως, ουδεμία πολιτική πραγματικής ενσωμάτωσης των ανθρώπων αυτών υιοθετήθηκε από την πολιτεία. Και, κυρίως, επέδειξε μια στάση, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί ως άκρως ρατσιστική, αν κρίνουμε από το καθεστώς των τέκνων αλλοδαπών γονέων, τα οποία γεννήθηκαν εδώ, το θέμα της χορήγησης πολιτικού ασύλου κ.λπ.
Μόνο, που ίσως μας διαφεύγει, ότι οι ίδιοι οι εκλογείς διαθέτουμε ακριβώς τα ίδια μυαλά με τους κρατούντες, ήτοι διακατέχονται από μια ρατσιστική αντίληψη για τους αλλοδαπούς γείτονές μας, οι οποίοι μπορεί να είναι καλοί και άξιοι οικοδόμοι, αγρεργάτες και οικιακοί βοηθοί αλλά συχνά κρίνουμε, ότι μέχρι εκεί μπορούν να φτάσουν και δεν πρέπει να δικαιούνται περισσότερα, αφήστε τα περί υπηκοότητας και σχετικών δικαιωμάτων, αφού, ως γνωστόν ο Έλληνας γεννιέται, σύμφωνα με γνωστό γενετιστή, κριτή καλλιστείων, δημοσιοσχεσίτη κ.λπ., που στον ελεύθερο χρόνο του υποδύεται το νομάρχη μεγάλου αστικού κέντρου του ελληνικού βορρά, χωρίς να ενοχλούνται με τον τρόπο του οι πολυάριθμοι ψηφοφόροι του.
Αφορμή για τα παραπάνω μου έδωσε μια σειρά από περιστατικά, που πρόσφατα αντιμετώπισαν ορισμένα γνωστά μου πρόσωπα. Συγκεκριμένα :
1) Γνωστός μου, ελληνικής καταγωγής, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αλβανία (Βορειοηπειρώτης, όπως συνηθίσαμε να τους αποκαλούμε) έσπευσε να καταγγείλει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μια διάρρηξη του καταστήματός του. Ο αξιωματικός υπηρεσίας τον άκουγε βαριεστημένος και κάποια στιγμή εξαπέλυσε κατά μέτωπον λεκτική επίθεση εναντίον του. "Και πού ξέρω εγώ, ότι δεν το σκηνοθέτησες εσύ όλο αυτό, που μου τσαμπουνάς", ήταν το πόρισμά του σε όσα κατέθεσε ο ανωτέρω γνωστός μου. Προφανώς η προφορά του διαμαρτυρόμενου γνωστού μου πρόδιδε, ότι δεν ήταν γηγενής. Και αφού το όργανο της τάξης συμπέρανε αυτό, απέπεμψε άκομψα τον εμβρόντητο γνωστό μου. "Έχουμε και δουλειές τώρα, μη με σκοτίζεις με ανοησίες".
2) Εντολέας μου, Κινέζος την καταγωγή, μπήκε στην πολυκατοικία με ημεδαπή κόρη οικονομικά ευκατάστατης αλλά με αντιστρόφως ανάλογο μορφωτικό επίπεδο οικογένειας. Η συγκεκριμένη κόρη αποπειράθηκε να τον εμποδίσει να μπει στην πολυκατοικία, φοβούμενη την κοψιά του, παρά το γεγονός, ότι επρόκειτο για ένα έμπορο ρούχων, που αποκερδαίνει τίμια τον επιούσιό του. Τελικά, αρνήθηκε να μπει μαζί του στο ασανσέρ και, στη συνέχεια, αφού εξέφρασε τα παράπονά της στον πατέρα της, έσπευσαν να κράξουν τον εντολοδόχο του ανωτέρω αλλοδαπού, με έμμεσες απειλές, ότι θα τον διώξουν από το γραφείο του, αφού, κοντά στα άλλα, ετύγχαναν σπιτονοικοκύρηδές του. Αιτία ήταν η πιθανή εγκληματική φύση του εν λόγω αλλοδαπού!!!!
3) Αλλοδαπή κοπέλα, Αλβανίδα, για την ακρίβεια, εργαζόταν σε ζαχαροπλαστείο, όταν κατά την παράδοση των ρέστων προς κάποιους πελάτες της, αυτοί άρχισαν αν φωνάζουν, ότι τους έκλεψε. Χωρίς δισταγμό ,κάλεσαν την αστυνομία, η οποία συνέλαβε την αλλοδαπή κοπέλα και την προσήγαγε στο κοντινό Α.Τ.Εκεί, την ενέγραψαν στο μητρώο ανεπιθυμήτων αλλοδαπών και την παρέπεμψαν να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία. Έλα, όμως, που στο αρμόδιο δικαστήριο, οι μέχρι πρότινος φωνασκούντες πελάτες δήλωσαν, ότι είχαν κάνει λάθος στο μέτρημα των χρημάτων και δεν έφταιγε η κοπέλα, η οποία και αθωώθηκε. Μόνο, που έπρεπε να ακολουθήσει μια διαδικασία διαγραφής της από το παραπάνω μητρώο, ήτοι να υποβάλει αίτηση προς το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, όπου τηρείται το εν λόγω μητρώο, να προσκομίσει αντίγραφο της αθωωτικής απόφασης και, κυρίως, να περιμένει ένα τετράμηνο, τουλάχιστον, μέχρις ότου αποφανθεί το Υπουργείο.
Γιατί ανέφερα τα παραπάνω περιστατικά; Διότι αποδεικνύεται, ότι ο ρατσισμός στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, διάχυτος και περνάει από τα χαμηλά στρώματα προς τα πάνω αλλά και αντιστρόφως, αφού, ως γνωστόν, οι κυβερνώντες μας είναι κατ' εικόνα και ομοίωσή μας. Ο αλλοδαπός, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες αλλά όχι και αποχρώσες ενδείξεις, ότι τέλεσε κάποιο αδίκημα, είναι ένοχος και τιμωρείται αυτοστιγμεί. Και αν, ακόμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι τέλεσε κάποιο αδίκημα, και πάλι είναι επικίνδυνος, αφού ρέπει από τη φύση του προς το έγκλημα. Για να μην αναφερθούμε στην επικίνδυνη ιδεολογία, που μας θέλει απογόνους πανάξιων προγόνων, οι οποίοι διέδωσαν τα φώτα στην οικουμένη και δεν είναι δυνατό να ταυτιστούμε, επομένως και να έχουμε τα ίδια δικαιώματα, με αλλοδαπούς από ταπεινές χώρες, διότι κάπως έτσι τους αντιμετωπίζουμε.
Προσφάτως, η χώρα μας επικρίθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο, που επιφυλάσσει στους αλλοδαπούς, που διαβιούν στη χώρα μας. Δε νομίζω, ότι ίδρωσε ιδιαίτερα το αυτί των περισσοτέρων από εμάς, για να μην αναφερθώ στην απαράδεκτη δήλωση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος θεώρησε μονομερή την έκθεση του παραπάνω οργανισμού, τονίζοντας, ότι η ενημέρωσή της προερχόταν από πρόσωπα, που "κατά τα ειωθότα", πάντα δημιουργούν προβλήματα (οράτε www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=48829). Θεωρώ, ότι αν ήμστε πολιτισμένη χώρα, θα προβληματιζόμαστε από την έκθεση αυτή. Δυστυχώς, όμως, αυτή πέρασε στα κρυφά και μόνο οι συνήθεις ύποπτοι, αυτοί, δηλαδή, που κατά τον κ. υπουργό, δημιουργούν προβλήματα, ένοιωσαν την ανάγκη να προβληματιστούν. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να αναμασούν τα ρατσιστικά στερεότυπά τους.
4 σχόλια:
Ο Ξένιος Δίας απέθανε βλέπεις...
@ rodia
Άλλως οι ελάχιστοι εκείνοι συνέλληνες, που πασχίζουν να δείξουν ένα περισσότερο φιλόξενο πρόσωπο αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα, που θέλει το ρατσισμό να κυριαρχεί.
Επειδή το θέμα μου έχει γίνει πια ανιαρό (όχι ότι δεν είναι σημαντικό, κάθε άλλο, απλά προσωπικά το εχω συζητήσει πολύ και α΄ρχισα να βαριέμαι), θα σας πω κάτι που ποτέ δεν θα συζητηθεί, και που ίσως θεωρηθεί ανυπόστατο και φαιδρό (αλλά, επειδή είμαι -και- λογοτέχνης, μου αρέσει να σκαλίζω βαθύτερα κίνητρα). Θα σας πω λοιπόν έναν άδηλο, ουδέποτε ομολογούμενο λόγο, για τον οποίο οι έλληνες δεν θέλουν τους αλλοδαπούς (δεν μου τον εχουν πει: τον έ χω ν ι ώ σ ε ι, -νομίζω- από μισόλογα): φοβούνται μήπως τους ...παντρευτούν τα παιδιά τους! Ναι! Η Ελλάδα είναι η χώρα της "οικογένειας". Οι γάμοι δεν αφορούν ενώσεις ατόμων, αλλά ενώσεις οικογενειών. Κατά βάθος ο φόβος διεύρυνσης του οικογενειακού "κυκλώματος" με ξένα, αγνωστης παράδοσης και δυναμεων στοιχεία είναι μεγάλος και δημιουργεί βαθιές, από οικονομικές έως φρουδικές, ανασφάλειες.
Ξέρω, υπερβολές (ίσως): αλλά, λίγο διοφορετικό αλάτι, με κόκκους υποσυνείδητου, στο μονότονο προβληματισμό μας δεν κάνει κακό!
@ pellegrina
Υπάρχουν οικογένειες, που σκέφτονται κατ' αυτό τον τρόπο, αν και έχω πετύχει αρκετές περιπτώσεις νεαρών παιδιών, που παντρεύονται αλλοδαπούς και όλα βαίνουν καλώς. Και οι οικογένειες, που βλέπουν να φόβο ένα πιθανό αλλοδαπό σύζυγό, είναι, δυστυχώς, περισσότερες.
Υ.Γ.Αυτό με το αλάτι πολύ μου άρεσε.
Δημοσίευση σχολίου