Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Και μυαλό δεν πρόκειται να βάλουν

Οι φετινές διακοπές τελείωσαν, τουλάχιστον για το γράφοντα, ο οποίος πασχίζει να συνηθίσει τη ζωή στο χώρο εργασίας του. Δεν παραπονούμαι για ό,τι έζησα αυτό το καλοκαίρι, απεναντίας γέμισαν οι μπαταρίες μου, ώστε να υπομείνω μια, ακόμα, απαιτητική επαγγελματική περίοδο.
Για πολλοστή φορά, όμως, βίωσα την απαράδεκτη αντίληψη, με την οποία έχει διαποτιστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας, το οποίο ασχολείται με τις τουριστικές υπηρεσίες. Περνώντας τις διακοπές μου σε ένα νησί του Αιγαίου, το οποίο βιοπορίζεται, κατά κύριο λόγο, από τον τουρισμό, περίμενα, ότι οι ντόπιοι θα είχαν συνειδητοποιήσει, ότι οφείλουν να διαφοροποιηθούν από τη μεγάλη μάζα των απασχολούμενων με τον τουρισμό συμπατριωτών μας και να αποφύγουν τα λάθη τους, που έγιναν η αιτία αρκετοί αλλοδαποί να διαγράψουν τη χώρα μας από τους προορισμούς των διακοπών τους, δεδομένης και της τουριστικής ανάπτυξης της κατά πολύ φθηνότερης έναντι ημών γείτονος Τουρκίας, η οποία έχει ήδη αποσπάσει ένα μεγάλο κομμάτι από τον τουριστικό πληθυσμό, που κάποτε βλέπαμε στα μέρη μας.
Αντ' αυτού, συνειδητοποίησα, ότι οι κάτοικοι του συγκεκριμένου νησιού είχαν επιλέξει την πατροπαράδοτη κουτοπόνηρη τακτική, εις τρόπον ώστε να νεύρα των επισκεπτών του νησιού αυτού να είναι τσιτωμένα σε περίοδο, που έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Πολλά από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι άθλια και απέχουν από το σημείο, στο οποίο υποτίθεται, ότι έπρεπε να βρίσκονται, εκείνο, τουλάχιστον, που οι ιδιοκτήτες τους διατείνονταν, τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν φαγητό ικανό να τσακίσει ακόμα και τα πιο γερά στομάχια, και όλ' αυτά παρέχονται σε τιμές αρκετά υψηλές για την ποιότητά τους. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να δοκιμάζονται άγρια οι αντοχές και ανοχές των επισκεπτών και να αδειάζουν τάχιστα τα πορτοφόλια τους.
Φυσικά, οι εν λόγω νησιώτες απέχουν από τη λογική άλλων - δυστυχώς λίγων - περιοχών της Ελλάδος, όπου κυριαρχεί η λογική, ότι τον τουρίστα πρέπει να τον χαϊδεύεις, ώστε να σε προτιμήσει και στο μέλλον. Ούτε, βέβαια, περνάει από το μυαλό τους, ότι με τη συμπεριφορά τους αυτή δυσφημίζουν όχι μόνο τον τόπο τους αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Και, όταν κάποια στιγμή χάσουν και όσους τουρίστες έχουν αυτή τη στιγμή, τότε θα τα βάλουν με το κράτος, που δεν προωθεί τον τουρισμό στο εξωτερικό, με τα τουριστικά πρακτορεία, που λυμαίνονται τους επαγγελματίες και πιέζουν για ακόμα χαμηλότερες τιμές, με τους δημοσιογράφους, που γράφουν κραυγαλέες ανακρίβειες για τις υπηρεσίες τους κ.λπ. αλλά όχι με τον εαυτό τους.
Ένα, δυστυχώς, πράγμα είναι σίγουρο. Ότι, ακόμα και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου οι τιμές των παρεχομένων στη χώρα μας υπηρεσιών παραμένουν στα ύψη, χωρίς να απαντά ανάλογη άνοδος στην ποιότητά τους. Και αυτό αποδεικνύει ένα, μόνο πράγμα. Ότι στις περίεργες μέρες, που ζούμε, οι βιοποριζόμενοι από τον τουρισμό συμπολίτες μας δεν προτίθενται, τουλάχιστον η πλειονότητά τους, να βάλουν μυαλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: