Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Μάταιες αυξήσεις και παράλογες περικοπές

Διαβάζω στην "Ε" σήμερα, ότι στο Γραφείο του Πρωθυπουργού προβλέπονται 105 θέσεις εργασίας μετακλητών υπαλλήλων, οι οποίες, μάλιστα, αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 20, προκειμένου να αντιμετωπιστούν "μελλοντικές ανάγκες".
Όταν ακούω για μελλοντικές ανάγκες μιας υπηρεσίας στη χώρα μας, ο νους μου πάει αναπόφευκτα στο βόλεμα ημετέρων, ιδίως αν η υπηρεσία, όπου προβλέπεται η αύξηση των θέσεων αυτών, προδίδει ιδιαίτερα ελκυστικό καθεστώς. Σε μια χώρα, όπου υπάρχουν κραυγαλέες ελλείψεις σε προσωπικό σε υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία, ΟΚΑΝΑ, ή εμφανίζεται το φαινόμενο της ανισοκατανομής του προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες (πρόσφατα διάβαζα, ότι σε κάποιο σχολείο της Κοζάνης υπηρετούν 19 γυμναστές, ενώ σε άλλα σχολεία δεν υπάρχει ούτε ένας), ακούγεται ευτράπελη η αύξηση του προσωπικού μιας υπηρεσίας, όπως το Γραφείο του Πρωθυπουργού πολλώ δε μάλλον η επίκληση μελλοντικών αναγκών, τη στιγμή που η ανάγκη πάταξης της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος φαντάζει επιτακτική.
Την ίδια στιγμή, διαβάζω στην ίδια παραπάνω εφημερίδα, ότι επίκειται το κλείσιμο του Ελληνικού Προξενείου στο Αννόβερο, το οποίο, εξ όσων γνωρίζω από φιλικά μου πρόσωπα, που έχουν εργαστεί εκεί, εξυπηρετεί τουλάχιστον 35.000 Έλληνες, που ζουν στην ευρύτερη περιοχή, μετά το κλείσιμο του αντίστοιχου Προξενείου στο Ντόρτμουντ. Σε παλαιότερη ανάρτησή μου είχα αναφερθεί στην περίπτωση υπαλλήλου σε Ελληνική Πρεσβεία, ο οποίος ήταν συμβασιούχος και είχε μείνει απλήρωτος για αρκετό καιρό. Επρόκειτο για ένα περιστατικό, το οποίο αποδεικνύει, ότι σε μια εποχή, που η χώρα μας έχει ανάγκη προώθησης των συμφερόντων της στο εξωτερικό, το κράτος αμελεί συστηματικά να βελτιώσει την εικόνα του μέσω των πρεσβειών και προξενείων του. Και το επικείμενο κλείσιμο του Προξενείου στο Αννόβερο πιστοποιεί ακριβώς αυτή την τάση του Ελληνικού Δημοσίου.
Δυσκολεύομαι να σκεφτώ, ότι υπήρχε ανάγκη να αυξηθεί το προσωπικό του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ώστε να καλυφθούν αόριστες "μελλοντικές ανάγκες". Και σίγουρα δεν με πείθει το κλείσιμο ενός, ακόμα, Προξενείου με το πρόσχημα της εξοικονόμησης χρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: