Προ μηνών είχα ασχοληθεί με την υπόθεση της πρώην δικαστικού κας. Μαργαριτη, η οποία είχε καταγγείλει τη λειτουργία οίκου ανοχής σε χώρο, όπου στεγάζονται δικαστήρια, ως, επίσης, τη διασπάθιση κονδυλίων, τα οποία προορίζονταν για την αποκατάσταση σεισμοπαθών. Επρόκειτο για μια ιστορία, η οποία έκανε το γύρο του Διαδικτύου και απέκτησε εκατοντάδες υποστηρικτές, οι οποίοι επαινούσαν το BBC, που προέβαλε την είδηση αυτή, και σχολίαζαν αρνητικά - για να το πούμε κομψά - τα ημεδαπά Μ.Μ.Ε., που "έθαψαν" την εν λόγω είδηση.
Πρόσφατα, το BBC είχε και πάλι την τιμητική του. Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη επ' ευκαιρία της έναρξης Δ.Ε.Θ., ο γνωστός μόνιμος ανταποκριτής του εν λόγω τηλεοπτικού σταθμού, κ. Μάλκολμ Μπράμπαντ, έκανε ένα ρεπορτάζ, όπου ο ιατρός ακτινολόγος κ. Πραπεβέζης - ή όπως αλλιώς λέγεται, μια και κυκλοφορούν αρκετές εκδοχές του ονόματός του - εμφανίζεται να εκτοξεύει ένα παπούτσι προς τον κ. Πρωθυπουργό, ενώ δίπλα του το τηλεοπτικό συνεργείο του BBC "τραβάει" τα τεκταινόμενα.
Κατ' αρχάς, δεν υπάρχει κάτι το αξιοκατάκριτο στο ρεπορτάζ αυτό. Όνειρο κάθε τηλεοπτικού δημοσιογράφου είναι να πετύχει κάποιο τρανταχτό περιστατικό έστω ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν τη γένεσή του, ώστε να το κινηματογραφήσει και προβάλει αργότερα. Και το BBC φημίζεται για τα ρεπορτάζ και την κατάρτιση των εργαζομένων του, ώστε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για Μ.Μ.Ε. ,οπως καλή ώρα τα δικά μας.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η παρουσία ενός τηλεοπτικού σταθμού σε ένα χώρο, τη στιγμή που λαμβάνει χώρα κάποιο περιστατικό, όπως το ανωτέρω, σπάνια είναι συμπτωματική. Κατ' αρχάς, το εν λόγω κανάλι έχει μια μακρά προϊστορία σε ρεπορτάζ αμφιλεγόμενης ορθότητας, όπως αυτό με την παραπάνω πρώην δικαστικό, όπου εντελώς συμπτωματικά, η πορεία της κυρίας αυτής προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου κατευθυνόταν, για να διαμαρτυρηθεί στον τότε πρωθυπουργό, διεκόπη από άνδρες της ασφαλείας, εντελώς συμπτωματικά και πάλι. Ανάλογες συμπτώσεις και, μάλιστα, τόσες μαζεμένες στο ίδιο κανάλι θυμίζουν τα επίκαιρα, που προβάλλονταν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και παρουσίαζαν τους λεγόμενους θετικούς ήρωες των χωρών αυτών να επιτελούν φιλανθρωπικό έργο παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων. Όσον αφορά την ιστορία της κας. Μαργαρίτη, αυτή απεδείχθη μάλλον αβάσιμη, αφού ουδείς εξ όσων ασχολήθηκαν με αυτή ανεύρε κάτι, ενώ το ρεπορτάζ για τον κ. Πραπεβέζη απεδείχθη στημένο.
Τα παραπάνω γεγονότα πιστοποιούν με το χειρότερο τρόπο, ότι σε μια εποχή, όπου τίποτα δεν μένει κρυφό, αρκετά τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. συνεχίζουν να καταφεύγουν σε πρακτικές αύξησης της θεαματικότητάς τους, έστω και αν αυτές οδηγούν σε κάλπικα ρεπορτάζ και ψεύτικες ειδήσεις. Και αν στο παρελθόν η αδυναμία της πλειονότητας των ανθρώπων να αναζητήσουν την αλήθεια διευκόλυνε αυτή την τάση των μέσων αυτών, στις μέρες μας, όπου μια προσεκτική αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορεί να βγάλει "λαυράκια" στο φως της δημοσιότητας, μια "στημένη" είδηση αποτελεί μεγίστη προσβολή στη νοημοσύνη ενός αναγνώστη/τηλεθεατή και παντός αποδέκτη των ειδήσεων των παραδοσιακών Μ.Μ.Ε. Και αν, πάλι, η πρακτική αυτή μπορεί να έχει κάποια ελαφρυντικά σε ένα μέσο, το οποίο διαθέτει προσωπικό με ανύπαρκτη κατάρτιση, η υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών από το BBC προβληματίζει για την πορεία όχι μόνο του εν λόγω ενημερωτικού συγκροτήματος αλλά και τη στάση των θεωρούμενων ως σοβαρών ενημερωτικών συγκροτημάτων απέναντι στο φαινόμενο των "φτιαχτών" ειδήσεων.
Έπειτα από αυτά, μάλλον δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο, ότι η τακτική αυτή του BBC - όπου BBC μπορείτε να βάλετε και οποιοδήποτε άλλο θεωρούμενο σοβαρό ειδησεογραφικό δίκτυο - μάλλον δεν ξεκίνησε πρόσφατα αλλά είναι τόσο παλιά όσο και η παραδοσιακή δημοσιογραφία. Είναι κρίμα, όμως, ένα μετρημένο δίκτυο, που φημιζόταν για το επίπεδο των εργαζομένων και συνεργατών του, να πέφτει στο επίπεδο αυτό.
Υ.Γ. Δεν αντιλέγω, ότι ακόμα και έτσι το BBC είναι εμφανώς καλύτερο από τα δικά μας Μ.Μ.Ε. Αλλοίμονο, όμως, αν κλείνουμε τα μάτια μας σε τέτοια φαινόμενα παραπληροφόρησης, ειδικά όταν προέρχονται από δίκτυα, όπως το εν λόγω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου