Προ 2-3 ετών είχε κυκλοφορήσει η ιστορία της κας. Μαρίας Μαργαρίτη, μιας πρώην δικαστικού, η οποία είχε καταγγείλει τη λειτουργία οίκου ανοχής, που λειτουργούσε σε χώρο δικαστηρίων και είχε καταγγείλει τη διασπάθιση κονδυλίων, τα οποία προορίζονταν ως οικονομική ενίσχυση σε σεισμοπαθείς. Η εν λόγω κυρία προέβη σε απεργία πείνας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας την επάνοδό της στο δικαστικό σώμα και την ανάδειξη των παραπάνω θεμάτων αλλά απομακρύνθηκε από άνδρες της ασφάλειας του παραπάνω Μεγάρου. Καταγγέλθηκε, ότι η εν λόγω ιστορία θάφτηκε απο τα ελληνικά Μ.Μ.Ε., ενώ ανεδείχθη από το BBC και ζητήθηκε η επαγρύπνησή μας, ώστε αυτό το θέμα να λάβει τις διαστάσεις, που του αρμόζουν. Και, φυσικά, η ειδηση αυτή διανθίστηκε με σχόλια σχετικά με τον πραγματικό ρόλο των ημεδαπών Μ.Μ.Ε.
Τα χρόνια πέρασαν και η εν λόγω ιστορία παραμένει στα αζήτητα παρά τη διάχυσή της στη χώρα του Διαδικτύου. Και γεννιέται η απορία, γιατί δεν πήρε η ιστορία αυτή την έκταση, που έπρεπε, αφού το Διαδίκτυο δεν φημίζεται για την αδιαφορία του απέναντι σε τέτοιες ειδήσεις.
Κατ' αρχάς, με την ιστορία αυτή πράγματι δεν ασχολήθηκε κανένα μέσο. Και αν δεχθεί κανείς, ότι τα τηλεοπτικά μέσα της Ελλάδος δεν διακρίνονται για την αφοσίωσή τους στο ρεπορτάζ αλλά προτιμούν κάποια περισσότερο εύπεπτα περιστατικά, τότε αποτελεί απορία, γιατί το σαφώς σοβαρότερο ραδιόφωνο αλλά και οι εφημερίδες "έθαψαν" το θέμα. Ειδικά, ορισμένες εφημερίδες διαθέτουν δημοσιογράφους ή δημοσιογραφικές ομάδες, οι οποίες ασχολούνται επισταμένως με το ρεπορτάζ π.χ. η ομάδα του "ΙΟΥ" της "Ε", και θα μπορούσαν κάλλιστα να αναδείξουν το θέμα της κας. Μαργαρίτη αλλά και τη βασιμότητά του. Όμως, κανένας δεν ασχολήθηκε, παρά τις σοβαρότατες καταγγελίες της κας. Μαργαρίτη.
Ψάχνοντας λιγάκι το θέμα, διεπίστωσα, ότι η εν Ελλάδι ενασχόληση με το θέμα αυτό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά μέσα, εξαντλήθηκε σε δύο περιπτώσεις, τον κ. Τριανταφυλλόπουλο (της "Ζούγκλας", για να μην ξεχνιόμαστε) και την εφημερίδα "ESPRESSO". Ο μεν κ. Τριανταφυλλόπουλος ασχολήθηκε επιδερμικά με το όλο θέμα και σε μια μόνο εκπομπή, απ' όσο αναφέρεται στο Διαδίκτυο - καθόσον δεν είμαι και ο φανατικότερος τηλεθεατής της εν λόγω εκπομπής - η δε "ESPRESSO"αναφέρθηκε προ διετίας στην πρόθεση της κας. Μαργαρίτη να κάνει απεργία πείνας, προκειμένου να λάβει το παραπάνω θέμα την έκταση, που του αρμόζει. Και εδώ αρχίζουν άλλα ζητήματα. Στη μεν εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου αρκετά θέματα, που έχει αναδείξει, έχουν αποδειχθεί είτε κατασκευασμένα είτε παραποιημένα, οπότε η ελάχιστη ενασχόλησή του με την υπόθεση της κας. Μαργαρίτη μάλλον αποδεικνύει, ότι τελικά ο καπνός ήταν χωρίς φωτιά. Όσον αφορά την "ESPRESSO", σηκώνει πολλή κουβέντα η ενασχόληση μιας εφημερίδας με το θέμα αυτό, τη στιγμή, που ουδέποτε αυτή ασχολήθηκε με τα λεγόμενα σοβαρά θέματα παρά εστίασε σε υποθέσεις λάιφσταϊλ, κουτσομπολιά παντός τύπου αλλά και τη θερμή υποστήριξη, που παρέσχε στην Εκκλησία την εποχή της έντασης με την τότε κυβέρνηση Σημίτη με αφορμή το θέμα των αστυνομικών ταυτοτήτων, η οποία στήριξη συνοδεύτηκε από την προσφορά πορνοταινιών στους αναγνώστες. Με άλλα λόγια, ασχολήθηκαν με την υπόθεση μέσα κάθε άλλο παρά διακρινόμενα για τη σοβαρή προσέγγιση των θεμάτων, με τα οποία ασχολούνται.
Έπειτα, είναι και αυτό το βιντεάκι, που προβλήθηκε από το ΒΒC, το οποίο δείχνει την κα. Μαργαρίτη να απομακρύνεται από το Μέγαρο Μαξίμου από άνδρες της ασφάλειας του κτιρίου αυτού. Δεν αρνούμαι, ότι η εξουσιά διακρίνεται συχνά για τη βία της και η ίδια η έννοια της εξουσίας εμπεριέχει κάποιες μορφές βίας. Ωστόσο, μου κάνει εντύπωση, που το BBC έλαχε να παρευρίσκεται έξω από το Μέγαρο Μαξίμου τη στιγμή, κατά την οποία η κα. Μαργαριτη απομακρυνόταν δια της βίας από εκεί. Τόση σύμπτωση μου θυμίζει τα επίκαιρα, που προβάλλονταν σε χώρες, στις οποίες επικρατούσαν ολοκληρωτικά καθεστώτα, και αφορούσαν τους θετικούς ήρωες των χωρών αυτών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν διάφορες αγαθοεργίες και όλως τυχαίως πάντα βρισκόταν δίπλα τους κάποια τηλεοπτική κάμερα. Υποστηρίχθηκε, ότι το βιντεάκι αυτό είχε κατέβει από τα γιουτιούμπ αλλά, μέχρι σήμερα, παίζει κανονικά. Πιθανότατα όσοι υποστηρίζουν, ότι κατέβηκε, να αρκούνται στις πάσης φύσεως θεωρίες συνωμοσίας και να μην μπήκαν στον κόπο να το αναζητήσουν από την εν λόγω εφαρμογή.
Ξέρω, θα υποστηρίξετε, ότι ένας σταθμός, όπως το BBC, δεν είναι δυνατό να δημοσιεύει χαλκευμένα ρεπορτάζ, ότι εκεί δεν είναι Ελλάδα κ.λπ. Κατ' αρχάς, το ΒΒC δεν έχει καμμία-μα καμμία- απολύτως σχέση με τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. Διαθέτει μια οικονομική αυτάρκεια, την οποία ίσως δεν έχουν όλα τα δικά μας Μ.Μ.Ε., ενώ η οργάνωσή του αλλά και η κατάρτιση των στελεχών του κάνουν τα δικά μας Μ.Μ.Ε. να θυμίζουν παιδική χαρά. Η καλή οργάνωση και η οικονομική ευρωστία, όμως, ενός ενημερωτικού και ψυχαγωγικού σταθμού δε συνεπάγεται, ότι όλα τα ρεπορτάζ του είναι αξιόπιστα. Πριν από αρκετό καιρό, το ίδιο κανάλι είχε αναφερθεί στο υποτιθέμενο αυτονομιστικό κίνημα Κέρκυρας. Άλλη εποχή, βιάστηκε να "πεθάνει" προ της ώρας του τον Γιασέρ Αραφάτ. Και υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, υγεία και υπομονή να έχει κανείς να τα αναζητήσει στο Διαδίκτυο. Οπότε καλό θα είναι να μην ασπαζόμαστε αβίαστα ό,τι μας σερβίρει ακόμα και το BBC.
Και αν, τέλος πάντων, δεχθεί κανείς, ότι τα συμβατικά Μ.Μ.Ε. είναι δέσμια κάποιων μεγάλων συμφερόντων, τα οποία δεν αφήνουν ειδήσεις, όπως τις αποκαλύψεις της κας. Μαργαρίτη, να διαρρεύσουν, τί έγινε, άραγε, με τα διαδικτυακά μέσα; Κάντε μια αναζήτηση στο γκουγκλ και θα διαπιστώσετε, ότι υπάρχουν 1-2 ιστότοποι, οι δημιουργοί των οποίων αναρωτιώνται, αν, τελικά, το θέμα της κας. Μαργαριτη ήταν αληθινό, ενώ το 60%, περιπου, των υπολοίπων ιστότοπων, που έμαθαν για το θέμα αυτό, αρκέστηκαν να αναπαραγάγουν την ιστορία αυτή δια της μεθόδου της αντιγραφής-επικόλλησης, διανθίζοντάς το με τα γνωστά σχόλια, που εκτοξεύονται, ότι η συζήτηση έρχεται στα κακώς κείμενα της Ελλάδος. Καμμία έρευνα, όμως, δεν έγινε, ώστε να διαπιστωθει η βασιμότητα των κατηγοριών της κας. Μαργαρίτη. Και να πω, ότι το Διαδικτυο δεν διαθέτει άριστους ερευνητές, οι οποίοι ψάχνουν σε βάθος παρόμοιες ιστορίες; Κανένας τους, όμως, δεν ασχολήθηκε
Τέλος, τα κείμενα, που κυκλοφορούν για την κα. Μαργαρίτη, παρουσιάζουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Αλλού αναφέρεται, ότι η κα. Μαργαρίτη εργαζόταν ως δικαστική λειτουργός στα Γρεβενά και κατήγγειλε κύκλωμα διαφθοράς στους κόλπους της Δικαιοσύνης αλλά και την εξαφάνιση 800 δικογραφιών από το Πρωτοδικείο Γρεβενών. Αλλού, όμως, διαβάζουμε, ότι η κα. Μαργαριτη κατήγγειλε τη λειτουργία οίκου ανοχής, που λειτουργούσε σε χώρο δικαστηρίων και την εξαφάνιση κονδυλίων, τα οποία προορίζονταν ως οικονομική ενίσχυση σε σεισμοπαθείς. Τέτοια ασυμφωνία ως προς το περιεχόμενο της καταγγελίας της κας. Μαργαριτη μόνο αμφιβολίες ως προς το περιεχόμενο της μπορούν να γεννήσουν.
Εν κατακλείδι, έχω αρκετές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της συγκεκριμένης είδησης, διότι δεν πιστεύω σε θεωριες συνωμοσίας και μου γέννησε πολλές απορίες η απουσια εμπεριστατωμένης έρευνας για το θέμα αυτό απ' όλα τα μέσα. Και αν, τέλος πάντων, μπορεί να ζούμε σε ένα σάπιο σε πολλές περιπτώσεις κράτος, αυτό δε σημαίνει, ότι οι ειδήσεις, που αφορούν αυτή τη σαπίλα του, δεν υπάρχει περιπτωση και αυτές να είναι σάπιες. Και, κυρίως, θολές, αβάσιμες και ανεπιβεβαίωτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου