Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Οι άστοχες βολές κατά της κας. Δραγώνα

Μπορεί να διαφωνεί κανείς με τις απόψεις της κας. Δραγώνα, έστω και αν αποφάσισε να εξωτερικεύσει αυτή τη διαφωνία του από τότε, που η εν λόγω κυρία ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα στο Υπουργείο Παιδείας. Σε μια πολιτεία, που θέλει να λέγεται ελεύθερη, το δικαίωμα στην έκφραση της άποψης είναι αναφαίρετο και αποτελεί ένα εκ των θεμελιωδών λίθων του δημοκρατικού οικοδομήματος.
Το πρόβλημα αρχίζει, όμως, όταν η διαφωνία αυτή περιλαμβάνει και την παραποίηση των απόψεων της αντίπερα όχθης, όταν, δηλαδή, ο διαφωνών προβαίνει σε εκτεταμένη αλλοίωση της γνώμης, προς την οποία έχει αντιρρήσεις, προκειμένου να θεμελιώσει τις αντιρρήσεις του αυτές. Πλέον, χωρίς να αρνούμαστε το δικαίωμα στην όποια αντίθετη άποψη, επιβάλλεται η αποκάλυψη της αλήθειας. Χωρίς, δηλαδή, να αρνείται κανείς το δικαίωμα στην αντίθετη γνώμη, οφείλει να ξεσκεπάσει τα αίτια της διαφωνίας αυτής και με χειροπιαστά επιχειρήματα να αποδείξει, ότι η αντίθετη άποψη οφείλεται σε μια διαστεβλωμένη γνώμη, κατά της οποίας βάλλει αυτή η αντίθετη άποψη. Διότι συχνά πίσω από μια διαφωνία σχετικά με μια γνώμη κρύβεται μια αντιδημοκρατική συμπεριφορά, η οποία σκοπίμως προβαίνει σε παραποιήσεις απόψεων, ώστε να στηρίξει τη δική της άποψη και ενδεχόμενα να επιβάλει τις δικές της απόψεις, βαφτίζοντας κατά το συμφέρον της με διάφορους χαρακτηρισμούς όσους διαφωνούν με την άποψή της.
Μια απλή περιπλάνηση στη διαδικτυακή επικράτεια αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Δεκάδες αν όχι περισσότερες απόψεις προβάλλονται διαστρεβλωμένες, προκειμένου να θεμελιωθεί καλύτερα η αντίθεση των επιτήδειων παραχαρακτών σε αυτές και να δικαιολογηθεί η άρνησή τους αλλά και η οργή του ενδεχόμενα για τον εκφραστή τον παραποιημένων αυτών απόψεων και όσων τις ασπάζονται, χωρίς να λησμονείται η τακτική των εξ αρχής χαλκευμένων απόψεων, οι οποίες ουδέποτε διατυπώθηκαν από τα πρόσωπα, στα οποία αποδίδονται (Δήλωση Κίσσινγκερ, για παράδειγμα). Η τακτική "ρίξε λάσπη, όλο και κάτι θα μείνει" λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός της ιδεολογίας τους και φανερώνει, ότι όσο και αν επικαλούνται το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, τόσο αποδεικνύουν την περιφρόνησή τους σε αυτό, αφού δεν διστάζουν να παραποιήσουν όσες απόψεις δεν τους αρέσουν.
Υπάρχουν, όμως, κάποιοι άοκνοι ιστολόγοι, οι οποίοι φροντίζουν, ώστε να καταρριφθούν τα ασύστολα ψεύδη των παραχαρακτών της πραγματικότητας. Μια σχετική ανάρτηση βρήκα στο ιστολόγιο του jungle-report, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ήδη έχει κάνει το γύρο τησ σφαίρας του ιστολογείν και αξίζει τα μέγιστα.
Από εμένα εύγε στο συντάκτη της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: