Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Τα βουλευτικά αυτιά δεν ιδρώνουν με τίποτα

Πότε θα καταλάβουμε, ότι με την άρνηση της Βουλής να δώσει την άδεια, προκειμένου να διωχθούν βουλευτές για αδικήματα, που τους αποδίδονται, ακόμα και πριν εκλεγούν βουλευτές, το μόνο, που επιτυγχάνεται, είναι η ακόμα μεγαλύτερη αποθράσυνσή τους σε σημείο, ώστε να ζητούν την επέκταση του ευεργετικού γι' αυτούς μέτρου της ασυλίας και στους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Πώς να μην αποθρασύνονται οι ανεγκέφαλοι ταραξίες των γηπέδων, όταν βλέπουν ένα βουλευτή να "μπουκάρει" στον αγωνιστικό χώρο και να αρχίζει στα "γαλλικά" το διαιτητή και, όμως, να παραμένει ατιμώρητος, αφού η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε να μην δώσει την άδεια για την ποινική δίωξή του;

Για τους κ.κ. Ντινόπουλο και Καράογλου χτυπάει η καμπάνα αλλά δεν ιδρώνει το αυτί τους, αφού διατήρησαν την ασυλία, που τους παρέχει το αξίωμά τους και, μάλιστα, με συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων συναδέλφων τους.

Υ.Γ. Ο αναπληρωτής καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Τσακυράκης, αναφέρεται εδώ στη στοιχειώδη ηθική επιταγή να καθαρίζει κανείς το όνομά του από τις κατηγορίες, που του αποδίδονται και στηλιτεύει την αηθή, πραγματικά, πρακτική να κρύβονται βουλευτές πίσω από την ασυλία, που τους παρέχει το αξίωμά τους, ώστε να γλυτώνουν από τις όποιες εις βάρος τους κατηγορίες. Και επικαλείται την προσφυγή του κ. Τσαλκιτζή κατά της Ελλάδος, που εξεδίκασε σχετικά πρόσφατα το ΕΔΑΔ, με την οποία η χώρα μας καταδικάστηκε για την πρακτική της Βουλής των Ελλήνων να αρνείται να δώσει την άδεια για την ποινική δίωξη βουλευτών για αδικήματα, που τους αποδίδονται. Αξίζει να το διαβάσετε, αν και η τελευταία παράγραφός του, όπου προτείνει την καθιέρωση ειδικών στηλών στις εφημερίδες, όπου θα δημοσιεύονται φωτογραφίες βουλευτών, για τους οποίους η Βουλή των Ελλήνων δεν έδωσε την άδεια να διωχθούν ποινικά, και τα αδικήματα, που τους αποδίδονται, με ξένισε αφάνταστα, καθόσον θεωρώ, ότι αποτελει μέτρο υπερβολικό και πέραν των ορίων, που θέτει ο νόμος και το πνεύμα του Συντάγματός μας. Κοινώς, περιμένω από ένα συνταγματολόγο με σπουδαία κατάρτιση αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις στον τύπο να αποφεύγει τέτοια επιχειρήματα.

2 σχόλια:

Σ. Τσακυράκης είπε...

Δεν ξέρω πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή και παράνομη πρακτική των βουλευτών. Συμμερίζομαι την ανησυχία σας για την "διαπόμπευση" αλλά δεν μπορώ να βρω κάποιο αποτελεσματικό τρόπο για να τερματισθεί η παρανομία και ο ευτελισμός κάθε έννοιας ισονομίας. Οι βουλευτές δεν υπολογίζουν ούτε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Μην ξεχνάτε ότι είναι δημόσια πρόσωπα, έχουν πολλά προνόμια και, ειδικά για την παράνομη πρακτική τους, δεν αξίζουν οίκτο. Δεν προτείνω να αναγραφεί καμιά ανακρίβεια, παρά μόνον το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται και αποφεύγουν τη δίωξη. Αν δεν βρούμε τρόπο που να τους κάνει να φοβηθούν τις συνέπειες των πράξεών τους δεν θα αλλάξουν.

περιούσιος είπε...

@ Σ. Τσακυράκης

Καλώς ήλθατε στο ταπεινό μου ιστολόγιο! Πιστέψτε με, ότι η ηθική στάση αρκετών βουλευτών μας απέναντι στο νόμο και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων είναι τουλάχιστον αποκρουστική. Συμφωνώ, επίσης, ότι το αξίωμά τους συνεπάγεται μια σειρά από προσόντα ανήκουστα για τους απλούς θνητούς, τα οποία καταχρώνται, ώστε να αποφύγουν τις όποιες σε βάρος τους κυρώσεις.
Ωστόσο, σκεφτείτε, ότι έτσι καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα των συγκεκριμένων προσώπων. Η δημοσίευση των ονομάτων τους μαζί με το αδίκημα, για το οποίο κατηγορήθηκαν και ζητήθηκε να επιτραπεί η δίωξή τους, πραγματοποιείται ούτως ή άλλως από τον τύπο, έντυπο, ηλεκτρονικό και ραδιοφωνικό. Συνεπώς, πραγματώνεται η ενημέρωση του κοινού-το οποίο στην πλειονότητά του, όπως καλύτερα από μένα γνωρίζετε, δεν ασχολείται και ιδιαίτερα με το αντικείμενο αυτό-για το ποιόν των συγκεκριμένων βουλευτών.