Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Επιτέλους νισάφι!

Επεισόδια παντού! Επεισόδια σε γήπεδα στην Αθήνα, επεισόδια σε γήπεδα στη Θεσσαλονίκη! Τώρα και επεισόδια στην επαρχία, καθότι μπορεί η να ζούμε σε μια υδροκέφαλη χώρα αλλά, τουλάχιστον, στα επεισόδια υπάρχει αποκέντρωση, α, είμαστε ιστολόγοι και τα λέμε τσεκουράτα. Ξύλο, βρισίδι, μπουνίδι, ρίψη πάσης φύσεως αντικειμένων προς τους διαιτητές και τους παίκτες των ομάδων, ακόμα και σε αυτούς της ομάδος, που οι ρίπτες υποστηριζουν, εμπρηστικά εξώφυλλα σε αθλητικές εφημερίδες και υβριστικές εκπομπές κομπλεξικών ανθρώπων σε ραδιόφωνο και τηλεόραση! Επεισόδια ακόμα και σε γήπεδα μικρών κατηγοριών, επεισόδια και σε άλλα εκτός του ποδοσφαιρου αθλήματα!
Η αθλητική παιδεια της Ελλάδος ή, μάλλον, η απουσία της δίνει το στίγμα της στα γήπεδα, όπου, πλέον, το μόνο, που αναστενάζει, για να παραφράσουμε το γνωστό στίχο του κ. Σαββόπουλου, είναι ο ίδιος ο αθλητισμός. Χουλιγκάνια κάθε ηλικίας, οργανωμένα σε συνδέσμους αλλά και μεμονωμένα, επωφελούνται από την κάκιστη αστυνόμευση αλλά, κυρίως, απο την ατιμωρησία, για να αλωνίσουν στα γήπεδα. Φορούν τζιν, δερμάτινα μπουφάν και αθλητικά παπούτσια (βάζω και τα "σταράκια" μέσα) αλλά τους βλέπεις και κοστουμαρισμένους και γραβατωμένους. Το ντύσιμό τους μπορεί να είναι φθηνό, μπορεί να κοστίζει, όμως, όσο όλη η γκαρνταρόμπα ενός ολόκληρου συνδέσμου από δαύτους. Και η ηλικία τους κυμαίνεται από μαθητές Γυμνασίου έως συνταξιούχους. Η καφρίλα ηλικίες δεν κοιτά.
Η νομοθεσία παρέχει ουκ ολίγα παραθυράκια, ώστε να τη γλυτώνουν όποτε λάχει και τους συλλάβουν, πράγμα, το οποίο σπανίως γίνεται. Ένας αθλητικός νόμος ψηφίστηκε, ο οποίος δεν έδινε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, που θα ασκούσε πρόσωπο καταδικασμένο για αδίκημα, που προβλεπόταν από αυτόν, με αποτέλεσμα να μπουν στη φυλακή και κάποια "καλόπαιδα", και ξεσηκώθηκε ο "φίλαθλος" κόσμος, ότι τάχα μου ποινικοποιείται το αθλητικό φρόνημα και ο αγνός χαβαλές των γηπέδων. Να αλλάξουν ρότα οι "φίλαθλοι" αυτοί ούτε κουβέντα! Έπειτα από λίγο καιρό, βρέθηκε κάποιος κύριος υφυπουργός αθλητισμού με περγαμηνές, εκτός από αθλητικές, και ήθους μέσα στα γήπεδα, ο οποίος κατήργησε το νόμο αυτό, με το αιτιολογικό ότι δεν πρέπει για ένα παράπτωμα να αμαυρώνεται η ζωή ενός ανθρώπου. Και να χάσουμε και την ψήφο του, ήθελε να πει. Κάποιος άλλο πρόεδρος μεγάλης ομάδας, που μονοπωλεί τους τιτλους στο δημοφιλέστερο εν Ελλάδι άθλημα, είχε δηλώσει προ αρκετών ετών, ότι "αυτούς τους οπαδούς έχουμε και δεν πρόκειται να τους αλλάξουμε". Κοινώς, κάτω τα χέρια από το ήθος των οπαδών μας!
Πώς αντιμετωπίζουν κάποιοι επώνυμοι την καφρίλα αυτή; Γνωστός δημοσιογράφος με μακροχρόνια θητεία σε μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα της Ελλάδος αλλά και στην τηλεόραση κατελήφθη προ ετών να εκτοξεύει μπουκάλι σε γήπεδο μπάσκετ. Όταν ερωτήθη,διότι φυσικά δεν συνελήφθη, απάντησε, ότι προέβη σε μια ενέργεια εκτόνωσης και, άλλωστε, όλοι κάνουν το ίδιο. Μάλιστα, βρέθηκαν και συνάδελφοί του να υποστηρίξουν την πράξη του αυτή. Συγγραφέας γνωστός από το γάμο του με μακαρίτισσα, πλέον, δημοσιογράφο με πιπεράτη γλώσσα είχε δηλώσει, ότι καλύτερα να γινονται επεισόδια μέσα στα γήπεδα παρά έξω από αυτά ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων. Εξαίσιο, Γουότσων! Είδατε εσείς να γίνονται επεισόδια έξω από γήπεδα;
Και όταν κάποια από αυτά τα "αγιόπαιδα" συλλαμβάνονται, πέφτουν λυτοί και δεμένοι, ώστε να πέσουν αυτά "στα μαλακά". Δεν κατακρίνω απόλυτα αυτή την πρακτική, αφού είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός εξ ημών να έχει την καλύτερη δυνατή υπεράσπιση. Αλλά η πρακτική αυτή περιλαμβάνει και μια ιδιότυπη "ομερτά" κατά την οποία κανένας δεν αναφέρει, ποιος υποκίνησε τα επεισόδια, οπότε κέρδος κέρατα για τον οποίο ευσυνείδητο άνθρωπο θελήσει να καθαρίσει τον αθλητισμό από αυτή την κατάσταση, χώρια η αφόρητη πίεση προς τους δικαστές, χώρια τα επεισόδια έξω από τα Δικαστήρια, όπου οι ομοϊδεάτες των καταδικασθέντων διαμαρτύρονται για την άδικη απόφαση, ενώ οι αντίπαλοί τους για την ήπια απόφαση. Και όλοι μαζί πετροβολούν το δικαστικό μέγαρο.
Θα μπορούσαν, όμως, όλα τα παραπάνω να λυθούν. Και αφού οι ίδιοι οι κατεξοχήν αρμόδιοι, δηλαδή οι πρόεδροι των ομάδων σφυρίζουν τσάμικο στο άκουσμα επεισοδιών των οπαδών τους, όταν δεν τα υποκινούν στη ζούλα, ας ψηφιστούν αυστηρότεροι νόμοι και, κυρίως, ας εφαρμοστούν επιτέλους! Παρέβητε, κύριε ή κυρία μου, τον αθλητικό νόμο και καταδικάστηκες; Μέσα και κανένα ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή σας! Και για τα επόμενα Χ χρόνια στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, όποτε παίζει η ομάδα σας! Δεν έρχεστε; Αυστηρότερα μέτρα! Κατελήφθησαν οπαδοί σας, κύριε πρόεδρε της τάδε ομάδας, να κάνουν επεισόδια; Πρόστιμο Χ ευρώ! Το ξαναέκαναν; Κεκλεισμένων των θυρών οι επόμενοι 4 αγώνες σας εντός έδρας! Συνεχίζουν; Κεκλεισμένων των θυρών και οι επόμενοι αγώνες της σαιζόν, για να μάθετε να τους σφίγγετε τα χαλινάρια! Και ηλεκτρονικά εισιτήρια, για να ξέρουμε, ποιος μπαίνει στο γήπεδο. Περιείχε η εφημερίδα σας, κύριε εκδότη, εμπρηστικό άρθρο ή εμπρηστικό εξώφυλλο; Πρόστιμο και άμεσα καταβλητέο! Εξέπεμψε ο σταθμός σας, κύριε ή κυρία ιδιοκτήτη/μέτοχε ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, εκπομπή, που προέτρεπε τους οπαδούς της τάδε ομάδας σε επεισόδια; Πρόστιμο και άμεσα καταβλητέο και εσείς, διότι άλλο η ελευθερία του λόγου και άλλο ο τραμπουκισμός. Και άλλα πολλά, που μου διαφεύγουν.
Κάποιοι θα ισχυριστούν, ότι αυτό, που χρειάζεται, είναι παιδεία, ώστε να παύσουν αυτά τα φαινόμενα. Έτσι, όμως, καταλήγουμε να στείλουμε το πρόβλημα στις ελληνικές καλένδες , που σε τελικά ανάλυση εκεί ποντάρουν και όσοι προτάσσουν την έλλειψη παιδείας, για να δικαιολογήσουν τα παραπάνω αίσχη. Και ακόμα και η απουσία παιδείας δεν αποτελεί δικαιολογία για την μη επιβολή κυρώσεων στους όποιυς παραβάτες, εν προκειμένω στους χουλιγκάνους των γηπέδων. Στην Αγγλία ούτε που σκέφτηκαν να επικαλεστούν το επίπεδο της εργατικής τάξης, απ' όπου προέρχονταν και οι περισσότεροι χούλιγκανς, ώστε να δικαιολογήσουν τα μέτρα, που έλαβαν προ ετών για την πάταξη του φαινομένου της βίας στα γήπεδα. Αλλά τί να μας διδάξουν και οι κουτόφραγκοι, που τρέφονταν με βελανίδια και ντύνονταν με προβιές αγρίων ζώων, όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες;
Ας δοθεί ένα τέλος, λοιπόν, σε όλα τα παραπάνω! Διότι κάποια στιγμή η κατάσταση θα ξεφύγει ακόμα περισσότερο και τότε το τελευταίο, που θα μας απασχολεί, είναι να πατάμε τα πλήκτρα του υπολογιστή μας, ώστε να γράψουμε το γαμώτο μας γι' αυτό το χάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: