Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Βιβλία : "ΣΜΙΘ", της Βασιλικής Ηλιοπούλου

Χρόνος : Καλοκαίρι γύρω στα 1955. Περιοχή : Κάποιο χωριό κοντά στην Αθήνα, ίσως προσδιορίσιμο απ' όσους γνωρίζουν την τοπιογραφία του Αττικού Λεκανοπεδίου. Πρωταγωνιστές : Μια τριμελής οικογένεια χτυπημένη από τα σύνδρομα του μεταμφυλιακού κράτους. Ο πατέρας εργάζεται ως υπάλληλος αλλά υφίσταται τον έλεγχο της αστυνομίας, λόγω των φρονημάτων του και αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τους γείτονές του. Η μητέρα έχει έλθει για καλοκαίρι στο χωριό με το μοναχοπαίδι της οικογένειας, τον Άρη, από την Κοζάνη, όπου εργάζεται ως δασκάλα (μια τοποθέτηση δυσμενής και ενδεικτική του αριστερού παρελθόντος της). Ο Άρης, το παιδί, μπαίνει σταδιακά στην εφηβεία του, προσπαθώντας να κατανοήσει τον περίγυρό του. Και ένα περίστροφο, τύπου "ΣΜΙΘ(ΕΝΤ ΓΟΥΕΣΟΝ)", το οποίο αποτελεί το μυστικό της οικογένειας και το στοιχείο, που τη συνδέει με το παρελθόν της.
Η σκηνοθέτης Βασιλική Ηλιοπούλου χτίζει το νέο μυθιστόρημά της "ΣΜΙΘ" (Εκδόσεις "ΠΟΛΙΣ") με τα παραπάνω στοιχεία και με φόντο την ατμόσφαιρα μιας μικρής κοινωνίας λόγα χρόνια μετά τον εμφύλιο. Τα πάντα μυρίζουν μετεμφυλιακή Ελλάδα. Η οικογένεια των πρωταγωνιστών, που περνάει μόνο τα καλοκαίρια μαζί αλλά αγωνίζεται να ξεπεράσει την ήττα της αριστερής παράταξης και τα προβλήματα, που αυτή δημιούργησε στο ζευγάρι, μοχθώντας για την επανένταξή της στην καθημερινότητα. Και η μικρή κοινωνία, που βλέπει καχύποπτα την οικογένεια αυτή, από την αστυνομία έως τις κυρίες, που διοργανώνουν χοροεσπερίδες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ο μικρόκοσμος της μεταμφυλιακής κοινωνίας χτίζεται με μαεστρία από την συγγραφέα, η οποία δημιουργεί με πειστικότητα το κλίμα της εποχής με ήρωες, που στερούνται αλλά ονειρεύονται, που ζουν τον απόηχο του Εμφυλίου και την ήττα τους αλλά παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους και μιλούν και σκέφτονται, όπως οι άνθρωποι της εποχής τους (είναι σεσημασμένη η πρακτική αρκετών λογοτεχνών μας να γράφουν βιβλία εποχής, όπου οι ήρωες εκφράζονται και σκέφτονται, όπως οι σημερινοί άνθρωποι, κυρίως αυτοί των λάιφσταϊλ Μ.Μ.Ε.). Το περίστροφο της οικογενείας, που έχει δώσει το όνομά του στον τίτλο του βιβλίου αυτού, συμβολίζει το παρελθόν της αλλά και την ήττα της. Η τελική του τύχη συμβολίζει την απόφαση της οικογένειας αυτής να κοιτάξει μπροστά της και να ζήσει ήρεμα και χωρίς το βραχνά των πολιτικών καταβολών της.
Μια ευχάριστη έκπληξη από ένα εκδοτικό οίκο, ο οποίος σταδιακά κερδίζει αναγνωστικό κοινό χάρη στα πολύ καλά βιβλία, που εκδίδει. Και μια ένδειξη, ότι κάτι καλό κινείται στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: