Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Λαός με κατά περίσταση χρησιμοποιούμενο νου

Το μορφωτικό επίπεδο της πλειονότητας των νεοελλήνων είναι τραγικά χαμηλό. Αυτό δεν αποτελεί δα και κάποια τρανταχτή ανακάλυψη. Οι αιτίες είναι πολλές και ξεκινούν από την αλλεργία του νεοέλληνα προς κάθε γνωστικό αντικείμενο και φτάνουν έως την ανοργανωσιά της ελληνικής εκπαίδευσης. Οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση, έχουν προσκρούσει στην απροθυμία των αρμοδίων φορέων να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες αλλαγές στην εκπαίδευση αλλά σκοντάφτουν και στην προαναφερθείσα αλλεργία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι είμαστε από τους τελευταίους λαούς στην Ευρώπη στην ανάγνωση βιβλίων, ακόμα και αν τα προσφέρουν τζάμπα ή σε χαμηλές τιμές οι εφημερίδες μας, ενώ και η πλειονότητα των ημεδαπών χρηστών του Διαδικτύου αρέσκεται στο "κατέβασμα" μουσικής και ταινιών ή στην παρακολούθηση κουτσομπολίστικων η δήθεν ειδησεογραφικών ιστότοπων παρά στην αναζήτηση ιστοσελίδων με γνωστικά αντικείμενα της προκοπής.
Αυτή τη δικαιολογία της έλλειψης μόρφωσης προφασίζεται αυτή η πλειονότητα, όταν πλήττεται από μια κατάσταση, η οποία απαιτεί κάποια γνώση και, κυρίως, τη χρήση της κοινής λογικής. Απαντά και ως άγνοια νόμου, την οποία επικαλούνται οι περισσότεροι νεοέλληνες, όταν θέλουν να δικαιολογήσουν, ότι την πάτησαν σε κάτι. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα και φανερώνουν ακριβώς αυτή την άρνηση στη σκέψη και την κοινή λογική αλλά και στο νόμο. Φυσικά, ο νεοέλληνας δεν θα παραδεχθεί, ότι φταίει αυτός και το ξερό (και συχνά άδειο) κεφάλι του, παρά θα αποδοθεί σε εκτόξευση ύβρεων προς το κράτος, που δεν τον προστατεύει και τον αφήνει έρμαιο του κάθε επιτήδειου.
Ωστόσο, ο ίδιος νεοέλληνας αποδεικνύεται, ότι διαθέτει μπόλικο μυαλό, όταν πρόκειται να εξαπατήσει τρίτους, κυρίως το κοιμώμενο Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, δεν θα διστάσει να φοροδιαφύγει, επικαλούμενος χίλιες δύο δικαιολογίες, θα ανεύρει τις απίστευτες πατέντες, ώστε να νομιμοποιήσει το αυθαίρετό του, θα χτυπήσει πόρτες βουλευτικών γραφείων, για να σβήσει την κλήση της Τροχαίας και θα δώσει ρεσιτάλ ψεύδους, όταν καταλάβει δασική έκταση. Εκεί το επίπεδό του αυτόματα ανεβαίνει και η διάνοιά του εκτοξεύεται στα ύψη. Και εδώ θα επικαλεστεί τη δικαιολογία, ότι όλοι τα ίδια κάνουν.
Οι πολλοί δικαιολογούν αυτή την κατάσταση με το σκεπτικό, ότι δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιες απαιτήσεις από το νεοέλληνα, ακριβώς επειδή δεν φταίει αυτός, που το επίπεδό του είναι χαμηλό. Πρόκειται για το οξύμωρο σχήμα, όπου από τη μια γίνεται επίκληση της αμορφωσιάς του νεοέλληνα, ώστε να δικαιολογήσουμε το χαΐρι του ή, μάλλον, την απουσία του, και από την άλλη κανένας δεν καταδικάζει την παραβατικότητα του νεοέλληνα στην καθημερινότητά του, ακριβώς επειδή του αποδίδει το ακαταλόγιστο, λόγω της αμορφωσιάς του. Φυσικά, αυτή η πρακτική έχει ως θύμα της μια ολόκληρη χώρα, όπου κανένας δεν καταδικάζει και δεν πατάσσει αυτή την κατάσταση, ακριβώς επειδή δεν αναγνωρίζουμε ευθύνες στον κατά περίσταση άσχετο νεοέλληνα. Και αυτή η ατιμωρησία συντελεί στη διαιώνιση μιας απεχθούς κατάστασης, όπου άλλοτε γίνεται επίκληση της άγνοιας, ώστε να καταστρατηγηθούν νόμοι και να ικανοποιηθούν τα μικροσυμφέροντα των νεοελλήνων, και άλλοτε γίνεται χρήση της κουτοπονηριάς για τους ίδιους ακριβώς σκοπούς.
Για τους παραπάνω λόγους έχω πάψει να προφασίζομαι την απουσία μόρφωσης και εν γένει παιδείας στους νεοέλληνες, ώστε να δικαιολογήσω την κακοδαιμονία της χώρας μας. Και φρίττω, όταν διαπιστώνω, ότι πρόσωπα με ιδιαίτερο μορφωτικό επίπεδο σπεύδουν να δικαιολογήσουν τον «κοσμάκη», που διαπράττει καθημερινά παραπτώματα, επειδή αυτός (ο «κοσμάκης») είναι ανενημέρωτος και αμόρφωτος και, εκ του λόγου αυτού, δήθεν, δεν φταίει.

2 σχόλια:

feebush είπε...

polu swsta ta les.

περιούσιος είπε...

@ foivos jv

Καλώς ήλθες στο ταπεινό μου ιστολόγιο και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!