Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ποιά Πλατεία Ταχρίρ;

Δεν ξέρω, ποιος ένοιωσε χαρά στην εικόνα των χτεσινών επεισοδίων στην Πλατεία Συντάγματος. Ο κ. Αλαβάνος, που φώναζε να μετατραπεί η ιστορική αυτή πλατεία σε Πλατεία Ταχρίρ; Οι γνωστοί άγνωστοι, που πετούσαν μολότωφ στους αστυνομικούς; Η πλειονότητα των διαδηλωτών, που κοιτούσε αμέριμνα τους κουκουλοφόρους να πετούν καδρόνια και λοιπά πτερόεντα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, συνεχίζοντας την πορεία τους; Οι αστυνομικοί, που για μια, ακόμα, φορά έδωσαν ρεσιτάλ ανικανότητας; Οι πολιτικοί, που θα έχουν μια, ακόμα, δικαιολογία για να επιτρέψουν στην ΕΛ.ΑΣ. να κάνει επίδειξη της απουσίας εκπαίδευσής της στην επόμενη πορεία;
Δεν έχει νόημα να δώσω απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Ούτε με ενδιαφέρει, ποιος ξεκίνησε τα επεισόδια. Η εύκολη λύση είναι, ότι ευθύνεται η ΕΛ.ΑΣ. και βασίζεται στην παροιμιώδη ανικανότητά της να συγκρατήσει είτε τους ταραξίες με τα καλυμμένα πρόσωπα είτε τους χαζόμαγκες, που έχει στις τάξεις της. Δεν είναι αβάσιμη, κατ' αρχάς, αφού είναι γνωστή η ελλειπής εκπαίδευση των αστυνομικών αλλά και των παρεμφερών προσώπων (ειδικών φρουρών, για παράδειγμα). Οι εικόνες των ανδρών της ομάδος "ΔΙΑΣ", που έπαιρναν παραμάζωμα πεζούς διαδηλωτές θα μείνει ως δείγμα βαρβαρότητας όσων πληρώνονται, για να μας προφυλάσσουν από τη βαρβαρότητα.
Με ενοχλεί αφάνταστα, όμως, η ευκολία, με την οποία επικρότησε αρκετός κόσμος τη ρίψη μολότωφ στον αστυνομικό, που δεκάδες κάμερες είδαν να φλέγεται ζωντανός στην Πλατεία Συντάγματος. Όσοι ευρίσκοντο εκεί κοντά τάχα μου να επαίνεσαν τον ηλίθιο, που πέταξε τη μολότωφ, με σκοπό να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή; Ή απλά συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, αδιαφορώντας αν κάποιος, που δεν είναι "δικός" τους, πάλευε να σώσει τη ζωή του; Και δεν βρέθηκε, γαμώτο, ένας μυαλωμένος να βουτήξει αυτό τον ηλίθιο και να του πάρει τη μολότωφ από τα χέρια;
Δεν μπαίνω στη διαδικασία να κρίνω, αν αυτή η μολότωφ προήλθε από χέρι εγκάθετου, όπως θα πουν τα παπαγαλάκια της βίας. Η επιθυμία για ένα καλύτερο αύριο προϋποθέτει, ότι αφήνουμε πίσω μας ό,τι μας κάνει χειρότερους. Επιχειρήματα, τύπου "οι μπάτσοι κάνουν χειρότερα" αποδεικνύει, ότι δεν διαφέρουμε στο ελάχιστο από τους αστυνομικούς, που κατακρίνουμε. Και όσο λιγότερο μας ενοχλεί η βία, όσο αρνούμαστε να την καταδικάσουμε, όταν στρέφεται κατά των εκπροσώπων του κράτους ή όσων δεν είναι "με το μέρος μας" - τί ανατριχιαστική άποψη, αλήθεια - τόσο αποδεικνύουμε, ότι λειτουργούμε μόνο με σκοπιμότητες, οι οποίες δεν προάγουν καμμία κοινωνική πρόοδο παρά οπλίζουν το χέρι του κάθε οπαδού της βίας, ώστε να βυθίσει μια ολόκληρη κοινωνιά και μαζί τη χώρα στο σκοτάδι της ζούγκλας στο όνομα της, δήθεν, επανάστασης.
Και να σκεφτεί κανείς, ότι στην Πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές δεν άσκησαν βία κατά των αστυνομικών και του στρατού. Αλλά τί να μας πουν αυτοί οι φελλάχοι; Εμείς δώσαμε κάποτε τα φώτα του πολιτισμού.

4 σχόλια:

Ούννος ο Βελανιδοφάγος είπε...

Δυστυχώς τα ζώα που επικρότησαν την πυρπόληση του αστυνομικού συνιστούν μεγάλο κοπάδι. Σκληρή έκφραση, αλλά δεν βρίσκω πιο ταιριαστή. Το κωμικοτραγικόν είναι βέβαια, ότι κι αυτοί με τη σειρά τους θεωρούν αποχαυνωμένα πρόβατα, όσους δεν "αντιδρούν" με τον ίδιο γενναίο και τόσο αποτελεσματικό τρόπο.

Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Άκουσα για περίπτωση νεαρού, που κάποτε άνοιξε το κεφάλι αστυνομικού με πέτρα. Ήταν τόσο σοκαρισμένος με το αποτέλεσμα της πράξης του, που δεν ξαναπήγε σε πορεία (ή "πορεία").

περιούσιος είπε...

@ Ούννε Βελανιδοφάγε

Σκέφτομαι, τί θα άκουσε από τους "συναγωνιστές" του αυτός ο νεαρός και θλίβομαι. Θυμάμαι, επίσης, με πόσο μένος επιτέθηκαν οι υποστηρικτές της ρίψης μολότωφ στον παραπάνω αστυνομικό στην Αφροδίτη Αλ Σάλεχ και τον Πάσχο Μανδραβέλη, επειδή υποστήριξαν, ότι αυτή η ενέργεια αυτή ήταν απάνθρωπη, απαράδεκτη και αδικαιολόγητη, θα θλίβομαι ακόμα περισσότερο. Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η κατρακύλα της κοινωνίας μας.

epanechnikov είπε...

Αυτά τα "σκοτώστε τον" που ακούστηκαν θύμισαν Colosseum...

Είναι πραγματικά απογοητευτικός ο τρόπος που σκέφτονται μερικοί

περιούσιος είπε...

@ epanechnikov

Μόνο απογοητευτικός, φίλτατε; Εξοργιστικός είναι, αυτό το μίσος (μιλάω για το μίσος και των δύο πλευρών) είναι εξοργιστικό και δεν θα έχει καλά αποτελέσματα.