Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Παλαιά κόλπα, νέοι χρήστες

Το καθόλου σπάνιο φαινόμενο της συνωμοσιολογίας έκανε και πάλι την εμφάνισή του στην Ελλάδα. Με αφορμή την πτώση του κυβερνώντος κόμματος στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων, ανεφάνη μια προσπάθεια παρουσίασης ενός ξένου δακτύλου, ο οποίος, δήθεν, ευθύνεται για την εικόνα των δημοσκοπήσεων.
Την αρχή έκανε η "ΑΥΡΙΑΝΗ", η εφημερίδα, που, αφού "γκρέμισε τον καραμανλισμό", όπως επί σειρά ετών διαβάζαμε στο πρωτοσέλιδό της, αποφάσισε να πορευτεί μαζί του, ενώ τα είχε "σπάσει" πρώτα με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που επί σειρά ετών στήριζε ποικιλοτρόπως. Σε μια κοινωνία πολυφωνική αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, πλην, όμως, η υποστήριξη από την προπαγάνδα διαφέρουν ουσιωδώς. Συγκεκριμένα, η εν λόγω εφημερίδα υποστήριξε στο φύλλο της 1ης Οκτωβρίου ότι η CIA σχεδιάζει την ανατροπή της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ο σχετικός τίτλος της "ΑΥΡΙΑΝΗΣ" συνοδεύτηκε από τους γνωστούς χαρακτηρισμούς, που την κατέστησαν σήμα κατατεθέν του κιτρινισμού ("χορηγοί", "νταβατζήδες" κ.λπ.). Απροκάλυπτα, δηλαδή, η εφημερίδα αυτή υποστηρίζει την εξωφρενική άποψη ότι τα αμερικανικά συμφέροντα στοχεύουν στην πτώση της κυβέρνησης της Ν.Δ., επειδή η τελευταία προτίμησε να συσφίξει τους διπλωματικούς δεσμούς της με τη Ρωσσία αντί των Η.Π.Α. Φυσικά, ουδέν αποδεικτικό στοιχείο προσκομίζεται. Άλλωστε, η "ΑΥΡΙΑΝΗ" ουδέποτε φημιζόταν για την τεκμηρίωση των γραφόμενών της.
Τη σκυτάλη πήρε το ιστολόγιο politis-gr.blogspot.com/2008/10/made-in-usa.html , όπου διαβάζουμε ότι το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων αποτελεί σύμμαχο των Η.Π.Α. στην προσπάθειά τους να πλήξουν την κυβέρνηση. Ο δε τίτλος της σχετικής ανάρτησης είναι ενδεικτικός "Μαγική ...αναρρίχηση made in USA". Προφανώς η παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών με ποσοστά ανάμεσα στο 2% και το 4% διέφυγε της προσοχής του συνωμοσιολόγου συναδέλφου ιστολόγου. Η δε υποστήριξη των Η.Π.Α. στο εν λόγω κόμμα προκύπτει, σύμφωνα με το ιστολόγιο αυτό, από το γεγονός ότι οι τελευταίοι αντιτάχθηκαν στην κατασκευή του ρωσσικού αγωγού, που θα τροφοδοτεί την Ελλάδα με ρωσσικό πετρέλαιο. Μάλιστα, τόσο απλά, όπως είθισται με τις θεωρίες αυτές! Οι δε δημοσκοπήσεις, που ανέδειξαν τη δύναμη του κόμματος αυτού σε ποσοστό 4,5% είναι υποκινούμενες, ενώ πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα μέλη και τη χρηματόδότησή του, σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή. Ενώ οι δημοσκοπήσεις, που δεν περιελάμβαναν καν στο ερωτηματολόγιό τους το εν λόγω κόμμα ήταν καθαρές και μη υποκινούμενες, αν ακολουθήσουμε το σκεπτικό του εν λόγω ιστολογίου.
Δε νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι τα παλαιά κόλπα του κυβερνώντος κάποτε ΠΑ.ΣΟ.Κ. επανέρχονται στην επιφάνεια, βοηθούσης και της προθυμίας αρκετών συνελλήνων να ασπαστούν ασμένως κάθε θεωρία συνωμοσίας, που θα βγει στην επιφάνεια. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τις θεωρίες συνωμοσίας, που αναπτύχθηκαν το 1989 με παραπομπές σε ξένα έντυπα και με πρωτοστατούσα και τότε την φίλα προσκείμενη τότε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. "ΑΥΡΙΑΝΗ" , όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχασε την εξουσία; Φαίνεται ότι η απίστευτη φθορά του, ο κυκλώνας του σκανδάλου Κοσκωτά και η συμμαχία, καλή ή κακή δεν ενδιαφέρει εδώ, Ν.Δ. και Κ.Κ.Ε. δεν έπαιξαν τον παραμικρό ρόλο στην πτώση του τότε κυβερνώντος κόμματος. Και, όμως, αυτά τα οφθαλμοφανή στοιχεία η τότε ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όχι μόνο τα παρέκαμψε αλλά και προέβη σε μια άνευ προηγουμένου συνωμοσιολογία, η οποία, όμως, δεν ανέτρεψε το εις βάρος του σκηνικό.
Τώρα, με πρόμαχο ένα έντυπο, που εδώ και καιρό στηρίζει ανοιχτά την τωρινή κυβέρνηση, επιχειρείται μια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών για την κακή εικόνα του κυβερνώντος κόμματος στα "ξένα συμφέροντα", αυτή την τόσο αφηρημένη και συνάμα βολική μορφή. Διότι φαίνεται ότι στη χώρα μας η επιστράτευση των παλαιών κόλπων για την ανατροπή του σκηνικού εξακολουθεί να έχει πέραση. Απομένει να δούμε πόσοι θα "τσιμπήσουν".

4 σχόλια:

Pellegrina είπε...

Εχω λιγο διαφορετικη γνώμη για το πράγμα: ούτε για συνωμοσία πρόκειται, ούτε πιστεύω πως οι ξενες επεμβάσεις είναι ο πιο βασικός παράγοντας στην πολιτική ή άλλη εξέλιξη μιας κοινωνίας. Οι παράγοντες ειναι πολλοί και πολύ σπουδαίος κατά τη γνώμη μου (αλλά για αυτό και στόχος) είναι η στάση και η δράση των πολιτών. Εννοείται επίσης ότι τις φυλλάδες που λες ούτε τις αγγίζω, εννοείται ότι απευθύνονται σε ανασφάλειες και ημιμαθείς καταστάσεις-ερμαια του χαζού λαικισμού. Εννοείται ότι δεν πρέπει καν να ασχολούμαστε με αυτές και τον ανορθολογικό, κινδυνολογικό λόγο τους.
ΑΛΛΑ: Το να υποστηρίζονται πχ οι οικολόγοι ή οι μη κυβερνητικές από αμερικανικά συμφεροντα (ή και άλλα, η εθνικότητα δεν ειναι το ζητούμενο) μου φαίνεται το φυσικότερο και κανονικότερο πράγμα. Δηλαδή, από ποιους κατά τη γνώμη σου υποστηρίζονται, ή πιστεύεις ότι αυτόχθονες πολίτες δημιούργησαν οικολογικό κίνημα, κατά μίμηση ξένου κι έμειναν εκεί,"αγνά", χωρίς είσοδο σε αυτό αφανών ελεγκτών και παρεμβάσεις.. (εδω ενα δεκαπενταμελές κάνουν οι μαθητές και μπαίνουν μεσα υπογείως καθηγητές να τους κατευθύνουν, για χαζομάρες,τα κόμματα θα αφεθούν ανεξάρτητα;;)Όλα τα κόμματα στην ελληνική ιστορια κάπως έτσι δημιουργήθηκαν, Δεν πρόκειται για "δάκτυλο" και τιποτε μυστήριο, απλώς ΕΤΣΙ είναι η εξέλιξη του δυτικού κόσμου. Συχνά επίσης (θέλω να) πιστεύω, η υποστήριξη είναι καλόβουλη, πιστεύουν έτσι (οι "ξένοι") ότι ενισχύουν τη δημοκρατία. Άλλωστε ειναι ίδιον του δυτικού ανθρώπου να θέλει να επιβάλει τη δημοκρατία σε άλλους πολιτισμούς, όπως την εννοεί αυτός! Το να πιστέψω πως δεν υπάρχουν επεμβάσεις θα ήταν πολυ πιο αφελές. Δηλαδη, υπάρχουν στεγανά κρατών;

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Εννοείται ότι δεν πρόκειται για συνωμοσία ή για ξένο δάκτυλο. Και προφανώς δεν υπάρχουν κρατικά στεγανά, εκτός αν μιλάμε για κρατικά μορφώματα, τύπου Βόρειος Κορέα ή Χοτζική Αλβανία. Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητα κακό μια ξένη δύναμη να ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος ή κινήματος σε μια άλλη χώρα αλλά αυτό δεν είναι πάντα αθώο. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση, ουδεμία απόδειξη ή έστω ένδειξη υπάρχει ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις και, ιδίως, από τις Η.Π.Α. Απλά, η συγκεκριμένη χώρα έχει δαιμονοποιηθεί, λόγω των παλαιότερων επεμβάσεών της στο εσωτερικό της Ελλάδος, και θεωρείται ο εύκολος στόχος των προσώπων, τα συμπτώματα των οποίων ορθά παρουσιάζεις. Τώρα, αναφορικά με έντυπα, τύπου "ΑΥΡΙΑΝΗ", θεωρώ ότι ενίοτε οφείλω να τους ρίχνω μια ματιά, ώστε να ξέρω τι κατακρίνω.

Pellegrina είπε...

Για μια άποψη: πήγαινε www.marxist.com, κάνε αναζήτηση Goran M. και άνοιξε το άρθρο Ucraine: Deza vu (συγνώμη,δεν ξέρω πώς να βάλω τους τόνους στο ντεζαβί, ούτε πώς να κοπιάρω τη διεύθυνση του άρθρου!) Έχω και πηγές από βιβλία "της άλλης πλευράς" που παραδέχονται καλόπιστα (;)το ίδιο που λεει αυτός ο Σέρβος. (π.χ. Τερέζ Ντελπέκ, "Άγριος αιώνας" εκδ. Κασταλία, σελ 179: "..σημειώνει κάποια επιτυχία η προμελετημένη πολιτική των ΗΠΑ, που δεν αρκέστηκαν να εκφωνούν λόγους για την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά ευνόησαν την εκκόλαψη πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία"

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Στα υπόψη μου οι διευθύνσεις, που μου έδωσες, ευχαριστώ!