Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Όταν η έδρα κάνει διακρίσεις

Διάλογος χτες στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο της πόλεώς μου :
.- Αριθμός υπόθεσης Χ, κατηγορούμενος Χ, εκφωνεί η κα. Πρόεδρος του Δικαστηρίου.
.-Απών, κυρία Πρόεδρε, είναι ασθενής, αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και ζητάει αναβολή, απαντά ο συνήγορος υπεράσπισης.
.- Υπάρχει μάρτυρας γι' αυτό, ρωτάει η κα. Πρόεδρος.
.-Μάλιστα, κυρία Πρόεδρε, ο πατέρας του.
Ο μάρτυρας πλησιάζει στην έδρα του Δικαστηρίου.
.-Πώς λέγεστε, ρωτάει η κα. Πρόεδρος.
.- Χ, απαντά ο μάρτυρας.
.- Που γεννηθήκατε;
.- Στο Χ (πόλη της Αλβανίας).
.- Πώς λένε τον πατέρα σου;
.- Χ!
.- Πόσο χρονών είσαι;
.- Χ !
.- Τί έπαθε ο γιός σου;
.- Χ!
.- Είναι στο σπίτι σου, μένεις μαζί του;
.- Ναι!
Ελάχιστα με ενδιαφέρει ότι η κα. Πρόεδρος του Δικαστηρίου έδωσε την αναβολή. Περισσότερο με ενοχλεί ο απαράδεκτος ενικός αριθμός στο άκουσμα του ξένου ονοματεπώνυμου. Όταν, μάλιστα, η κα. Πρόεδρος του Δικαστηρίου απευθυνόταν σε όλους τους επόμενους μάρτυρες και κατηγορουμένους στον πληθυντικό αριθμό και όλοι τους ήταν Έλληνες υπήκοοι, τότε νομίζω ότι έχω κάθε λόγο να θλίβομαι για τις διακρίσεις, που η έδρα ενός Δικαστηρίου κάνει.
"Αν σε π...άει ο κατής, εσύ το δίκιο που να βρεις," αναρωτιόταν προ ετών η συγγραφέας Βούλα Δαμιανάκου. Και αναρωτιέμαι τί είδους δίκιο θα εύρισκε ο αλλοδαπός κατηγορούμενος, αν η υπόθεση συζητούνταν με αυτή τη σύνθεση του Δικαστηρίου.

10 σχόλια:

Pellegrina είπε...

Το ίδιο ακριβως μου εχει μεινει αξέχαστο από τηλεοπτικό πάνελ (προ ετών) με θέμα τα ναρκωτικά. Οι καλεσμένοι, μεταξύ τους και ειδικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, επιστήμονες κλπ ήταν όλοι ο κ. Τάδε και η κ. Δείνα, πλην του απεξαρτημένου ατόμου της παρέας (ανθρώπου όχι πιτσιρικά, γύρω στα 40) που ήταν απλώς "Ο Γιώργος"!! ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, και για αυτούς που μιλούσαν για την αναγκη υποστήριξης "Αυτων των ανθρώπων" (άλλωστε, υποκριτικά, όλοι γι αυτό μιλούσαν)

Στην περιβόητη υπόθεση Άλεξ, είχες προσέξει ότι η μητέρα του παιδιού ήταν απλώς "η Νατέλα", λες και την ξέραμε και χτες;;

περιούσιος είπε...

@pellegrina

Το έχω προσέξει αυτό το φαινόμενο.Ωστόσο,από τους"ειδήμονες" των Μ.Μ.Ε. δεν εκπλήσσομαι πια από κάτι τέτοια,χωρίς, φυσικά, να τα δικαιολογώ. Περισσότερο με ενοχλεί ο ενικός της διάκρισης, που αρκετοί δικαστές χρησιμοποιούν. Μου έχει τύχει να δικάσω υπόθεση με τοξικομανή κατηγορούμενο, όπου ο Δικαστής της έδρας του μιλούσε στον ενικό και με ανεπίτρεπτη για Δικαστή αγένεια.

Pellegrina είπε...

...αλλά στη δικη της 17 Νοέμβρη ήταν όλο "κ. Κουφοντίνα" και "κ. Γιωτόπουλε" Περί αυτού τι λες;
Επίσης (όχι ακριβώς ίδια περίπτωση με την παραπάνω) αγνοώ πως απευθύνονται στους Ρωχάμη και Παλαιοκώστα.
Δηλαδή, αν στο φουκαριάρικο πρεζάκι και τον κακομοίρη μετανάστη είναι "εσύ, πες μας" και στο Ρωχάμη "κ. Ρωχάμη", τι μας λέει αυτό;

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Μα σε αυτές τις δίκες εμφανίζονται τα Μ.Μ.Ε. και φωνάζουν για τις συνθήκες κράτησης και δίκης των ανθρώπων αυτών, οπότε ποιος δικαστής θα τολμήσει να κάνει το μάγκα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του προς τον κατηγορούμενο; Στους άγνωστους φουκαράδες τοξικομανείς και εν γένει μικροπαραβάτες δεν εμφανίζεται κανένας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να καταδικάζονται αλλά και να τυγχάνουν απαράδεκτης συμπεριφοράς από ορισμένους δικαστές.

zalmoxis είπε...

Η διαβάθμιση των προσφωνήσεων των κατηγορουμένων, καλεσμένων, συνεντευξιαζομένων, κ.λπ. έχει περίπου ως εξής:

-"Καταλαβαίνω πως μιλάμε για ένα πολύ λεπτό ζήτημα και δεν θέλω νας σας φέρω σε δύσκολη θέση, αλλά θα σαν ήταν εύκολο να μας πείτε έστω ακροθιγώς..." (γλύψιμο για λογαριασμόι του αφεντικού).

-"Θα τολμήσω να σας ρωτήσω..." (γλύψιμο για λογαριασμό του ίδιου του απευθύνοντος τον λόγο)

-"Θα μας πείτε..."
(απεθυνόμενος σε ψώνια που έχουν γνώμη και άποψη επί παντός του επιστητού).

-"Πείτε μας..." (πρός κοινό θνητό).

-"Για πες..." (προς ΑΛβανό).

-"Για πε' ρε..." (ειδική κατηγορία από μπάτσο σε μηχανόβιο και διαδηλωτή).

-"Για πε' ρε ...το στανιό σου μέσα..." (ειδιή κατηγορία μπάτσου προς Νιγηριανό και Πακιστανό).

zalmoxis είπε...

Ο@ Pellegrina,

επειδή κυκλοφορεί και πολλή πονηριά στα δικαστήρια (παραλλαγή, ξεκάρφωμα, κ.λπ.) με τον Γιωτόπουλο η έδρα ήταν "με το σεις και με το σας", αλλά τον καταδίκασε ουσιαστικά χωρίς κανένα στοιχείο!
Και από την άλλη, δήθεν μαγκιές σε εμπόρους ηρωίνης που βγαίνουν έξω.

περιούσιος είπε...

@ zalmoxis

Πολύ σωστή η διαβάθμιση, αν και υπάρχουν κάποιοι δικαστές, που είναι σωστοί και ευγενικοί απέναντι σε κάθε κατηγορούμενο ή εξεταζόμενο (και αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα, για να είμαι ειλικρινής). Και, δυστυχώς, η απαράδεκτη χρήση του ενικού αριθμού, συνοδευόμενη πάντα από αγενές ύφος, έχει ως στόχο τους αλλοδαπούς, τοξικομανείς και άλλους ταπεινούς παραβάτες.

περιούσιος είπε...

@ zalmoxis

Κατά πόσο καταδικάστηκε χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ο κ. Γιωτόπουλος σηκώνει πολλή κουβέντα. Προσωπικά, θεωρώ ότι ήταν ένοχος απ' όσα μπόρεσα να καταλάβω από τη δίκη της "17Ν", αλλά δεν έτυχε κάποιων ελαφρυντικών, που υπό άλλες προϋποθέσεις θα του αναγνωρίζονταν. Επίσης, λόγω της δουλειάς μου, έχω δει πολλές φορές τη δικονομία (πολιτική ή ποινική, ανάλογα με την υπόθεση) να ποδοπατείται από τους δικαστές για να ξεμπερδεύουν γρηγορότερα. Στην υπόθεση της "17Ν", οι κατηγορούμενοι είχαν στη διάθεσή τους όλα τα αποδεικτικά μέσα, ενστάσεις, ισχυρισμούς και λοιπά συναφή μέσα υπεράσπισής τους, ώστε να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους, πράγμα, που κανένας διάδικος, ιδίως αν ανήκει στις κατηγορίες, όπου ο δικαστής κάνει χρήση του ενικού (αποκλειστικά) αριθμού, δεν έχει. Και, κυρίως, το χρόνο, ώστε να αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους.
Για τους εμπόρους ηρωίνης (και όχι μόνο) ισχύουν σε αρκετές περιπτώσεις όσα λες. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις ο δικαστής έχει δεμένα τα χέρια του, λόγω της κακώς σχηματισθείσης δικογραφίας (για πολλούς λόγους αυτή σχηματίζεται μη ορθά), οπότε δεν μπορεί να προβεί σε νομικιστικές ακροβασίες και να καταδικάσει κάποιον.

zalmoxis είπε...

Περιούσιε,
μόνο λόγω της..."περιρρέουσας ατμόσφαιρας" καταδικάστηκε ο Γιωτόπουλος. Δεν βρέθηκε ούτε ένα στοιχείο εναντίον του.
Οπότε, όσο χρόνο και αν είχε στη διάθεσή του, έπρεπε το δικαστήριο να αποδείξει τη ενοχή του (κάτι που δεν συνέβη) και όχι... ο Γιωτόπουλος την αθωότητά του (γυρίσαμε πιο πίσω κι απ΄ το ρωμαίκό δίκαιο).

περιούσιος είπε...

@ zalmoxis

Υπάρχει και αυτή η άποψη και τη σέβομαι, διότι οι γνώσεις μου για την υπόθεση αυτή είναι περιορισμένες. Πάντως, υπήρχαν, έτσι τουλάχιστον άκουσα, στοιχεία περί της ενοχής του κ. Γιωτόπουλου. Τώρα μετά από μερικά χρόνια όλο και κάποιο βιβλίο θα εκδοθεί για την υπόθεση αυτή, οπότε όλο και κάτι θα μάθουμε. Προς το παρόν, μόνο ένα βιβλίο του Σάββα Ξηρού υπάρχει σχετικά με την υπόθεση αυτή.