Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Ημεδαπά φερσίματα, αλλοδαπές αντιδράσεις και συμπεράσματα

Το λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ είχε μόλις ξεκινήσει και το ζευγάρι των αλλοδαπών έψαχνε τις θέσεις του. Ήταν ένα από εκείνα τα δρομολόγια, όπου το λεωφορείο είναι ασφυκτικά γεμάτο. Το ζευγάρι των αλλοδαπών εντόπισε τις θέσεις τους, πλην, όμως, μια εξ αυτών είχε καταληφθεί από ημεδαπό τρίτο πρόσωπο, το οποίο, ερωτηθέν από τους δύο αλλοδαπούς, σε ποια θέση καθόταν, προτίμησε αρχικά να κάνει, ότι δεν άκουσε και στην επανάληψη της ίδιας ερώτησης απάντησε, ότι του είχαν πιάσει τη δική του θέση. Η γκριμάτσα αποδοκιμασίας των δύο αλλοδαπών ουδόλως πτόησε το χοντρόπετσο τρίτο πρόσωπο, το οποίο είπε με το πλέον φυσικό ύφος, ότι οπουδήποτε αλλού και να κάθονταν οι δύο αλλοδαποί, ουδείς θα ενοχλούνταν. Τότε η κοπέλα από το αλλοδαπό ζευγάρι ύψωσε τον τόνο της φωνής της και αξίωσε να αδειάσει το τρίτο πρόσωπο τη θέση τους. Και το τρίτο πρόσωπο υπάκουσε βαρύθυμα, ενώ ένας παρακαθήμενος ημεδαπός κύριος μουρμούρισε "Σιγά, ρε παιδιά, θα πάθει ο οργανισμός σας, αν κάτσετε χώρια 2,5 ώρες;"
Σπουδαία τα λάχανα, θα μου πείτε! Δεν είναι, όμως, έτσι. Από τις συνηθισμένες καθημερινές συμπεριφορές κρίνεται το επίπεδο ενός λαού ή, αν προτιμάτε, μιας χώρας. Και επειδή προφανώς δεν είμαι ο μόνος, που υπήρξα μάρτυρας ενός περιστατικού, όπως το παραπάνω, το ανωτέρω συμβάν καταμαρτυρεί πολλά για το χαρακτήρα μας, καθόσον :
.- Εμφανιζόμαστε να αγνοούμε όχι μόνο το νόμιμο και σωστό αλλά και τις, τυχόν, παραινέσεις τρίτων να το τηρήσουμε,
.- Επικαλούμαστε παντός είδους δικαιολογίες, προκειμένου να διατηρήσουμε αυτό το καθεστώς και
.- Αντί να βάλλουμε κατά όσων έχουν αυτή τη συμπεριφορά, στρεφόμαστε με περίσσιο ωχαδερφισμό εναντίον εκείνων, που επικαλούνται τη νομιμότητα και την ορθότητα.
Ναι, δεν αμφιβάλλω, ότι υπάρχουν και πολύ πιο σοβαρά ζητήματα σε αυτό τον τόπο. Αλλά από κάτι τέτοιες μικρές παρατυπίες ξεκινάει το κακό και φτάνει μέχρι τα μεγάλα προβλήματα, που ταλανίζουν τη χώρα μας. Και μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να αναγνωρίζουν αυτά τα προβλήματα, πλην, όμως, ένα πλέγμα συμπεριφορών, όπως το παραπάνω, καταδεικνύει την απροθυμία μας να αλλάξουμε αυτό το καθεστώς ου μην και τη βολή μας με αυτό.

2 σχόλια:

Pellegrina είπε...

Πρόκειται για αντίληψη "μαγκιάς" καθαρά: εμείς δεν υποτασσόμαστε σε κανόνες. Θα συμπληρώσω ότι, σε επίπεδο φλερτ, οι ελληνίδες και μάλιστα νεότατης γενιάς σε μεγάλο ποσοστό εκτιμούν ως "αντριλίκι" και τιμή στη θηλυκότητά τους τον κύριο που 'για χάρη τους' διεκδικεί τέτοια πράγματα με τον τσαμπουκά (τη θέση στο λεωφορείο πχ, για να βλέπει η καλή του εξω κλπ). Μην το υποτιμάς, είναι σημαντικό κριτήριο. Πριν λίγα χρόνια είχα βγει με έναν (σχετικά)νεαρό σε ένα κλαμπάκι και είχα μείνει άναυδη από την προθυμία του να με περιποιηθεί α ρ π ά ζ ο ν τ α ς (κυριολεκτικά) το σκαμπό στο οποίο κανονικά καθόταν η κοπέλα της διπλανής παρέας! Οι γυναίκες κολακεύονται με αυτά! (ανταγωνισμός κλπ)
Ναι, οι γυναίκες, με τους διάφους συνειδητούς και συνείδητους ρόλους του φύλου τους, έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης, άμεσο και έμμεσο, για τη δημόσια συμπεριφορά του νεοέλληνα, ανεξαρτήτως φύλου. Ο ίδιος νεαρός μου ειχε πει με καμάρι, όταν, στις κυλιόμενες του μετρό, τον παροτρυνα να σταθεί δεξιά για να περνάνε οι άλλοι: "Σκασίλα μου"! Με καμάρι! Σε αυτη τη συμπεριφορά ενισχύουν οι γυναίκες.
Γιατί τα γράφω:αν μας διαβάζουν νέα κορίτσια: ένα σχετικά ασφαλές κριτήριο χαρσκτήρα ενός ανθρώπου είνι η συμπεριφορά του όχι προς εσένα, αλλά προς τρίτους. Αυτός που κλέβει το σκαμπό από την ξένη κοπέλα για να το δώσει σε σένα είναι 100% μεγάλο πρόβλημα.
Συγνώμη για το δασκαλίστικο, αλλά εχω υποφέρει πάρα πολύ στην καθημερινότητά μου από την έλλειψη ευγένειας, σε βαθμό πλέον β α σ α ν ι σ τ ι κ ό. Και ήθελα απλώς να δώσω μια άλλη ματιά στο ίδιο θέμα.

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Καθόλου δεν το υποτιμώ, απεναντίας το έχω ζήσει σε παλαιότερη σχέση μου, η οποία πατούσε την κόρνα του αυτοκινήτου μου, όταν δεν το έκανα εγώ(απεχθάνομαι το κορνάρισμα γενικά).Και πραγματικά, οι νεοελληνίδες επηρεάζουν τη συμπεριφορά του νεοέλληνα αλλά δεν τους ρίχνω το φταίξιμο, αφ'ης στιγμής βρίσκουν και τα κάνουν, αφού πάμπολλοι νεοέλληνες είναι διατεθειμένοι να παίξουν αυτό το παιχνίδι. Σωστότατη, λοιπόν, η ματιά σου, καθότι η ευγένεια τείνει να εκλείψε ως φαινόμενο και, ακόμα περισσότερο, ο σεβασμός προς εκείνους, οι οποίοι είναι ευγενείς.