Η πιο μεγάλη έκπληξη ίσως της νέας κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Βέβαια, αντικαταστάθηκε με δύο υφυπουργούς, οι οποίοι θα ασχολούνται με θέματα της Βορείου Ελλάδος αλλά στην πραγματικότητα τα δύο νέα αυτά υφυπουργεία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το καταργηθέν υπουργείο.
Φυσικά, η εν λόγω κίνηση δεν πέρασε ασχολίαστη. Την αρχή έκανε ο απελθών υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, κ. Καλαφάτης, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάργηση του εν λόγω υπουργείου ως κατάργηση του εθνικού ρόλου, που αυτό έπαιζε και η κατάργηση του όρου "Μακεδονία" από το υπουργικό συμβούλιο εντείνει τους προβληματισμούς για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στο Μακεδονικό (διαβάστε περισσότερα www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=89401#). Τη σκυτάλη πήρε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος αναρωτήθηκε με αρκετή συνομωσιολογική διάθεση, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα (της κυβέρνησης, προφανώς) και ακολούθησαν οι αντιδράσεις των κ.κ. Παπαθεμελή, Ψωμιάδη (www.kalimera.gr/_NEA/cat_news/preview_news_KALIMERA.asp?category_id=59&NEWS_DATA_ID=187145) και Γκιουλέκα(www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/10/2009_301102). Φυσικά, υπήρξαν και πιο ακραίες θέσεις, όπως αυτή, που ασμένως ανήρτησε το τρωκτικό (troktiko.blogspot.com/2009/10/blog-post_4888.html)Παραδόξως, οι ηπιότερες αντιδράσεις ήταν εκείνες του κ. Νομάρχη Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον μέχρι την ώρα, που αναρτήθηκε η παρούσα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω σχολιαστών αλλά και άλλοι ,τους οποίος δεν έκρινα σκόπιμο να αναφέρω, στέκονται στην αποκλειστικά σημειολογική σημασία του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και καθόλου στην ουσία του. Φρονούν, ότι η διατήρησή του υπενθυμίζει σε όλο τον κόσμο, ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, ενώ ο σφετερισμός του ονόματός της από τη γείτονα χώρα κρύβει τις αλυτρωτικές της βλέψεις, οι οποίες αφορούν το σύνολο της Μακεδονίας μας και η κατάργησή του απλά ενισχύει τις επεκτατικές βλέψεις των Σκοπίων. Και, βέβαια, η ύπαρξη και διατήρησή του φανερώνει ένα κράτος ευαισθητοποιημένο για τα εθνικά του θέματα.
Δυστυχώς, όμως, η ουσία του θέματος είναι εντελώς διαφορετική και απουσίασε από τις αναλύσεις και επιστολές των προπετών ανωτέρω πολιτικών. Διότι πέρα από τον τιμητικό τίτλο "Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης", το εν λόγω πολιτικό μόρφωμα ουδεμία αρμοδιότητα έχει. Περισσότερο φαντάζει ως ένα τιμητικό υπουργείο, που υπενθυμίζει στους βορειοελλαδίτες, ότι η κεντρική διοίκηση μεριμνά γι' αυτούς. Για την ακρίβεια, το κράτος μέσω αυτής της υπηρεσίας επεδόθη σε ένα όργιο διορισμών ήδη από την εποχή, που οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες του βορειοελλαδικού χώρου επανδρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά από παλαιοελλαδίτες και κρητικούς (κάτι έχει γράψει ο λογοτέχνης Γιώργος Ιωάννου γι' αυτό). Η είσοδος στην ιστοσελίδα του εν λόγω υπουργείο (http://www.mathra.gr/) αποδεικνύει, ότι το εν λόγω υπουργείο συμμετέχει και παρακολουθεί την κυβερνητική πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς της διοίκησης, παρακολουθεί, αν οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς ασκούν ορθώς τα καθήκοντά τους, συνεργάζεται με την εκάστοτε κυβέρνηση για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής αλλά πουθενά δεν θα δείτε, ότι λαμβάνει και αποφάσεις για τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Το εν λόγω υπουργείο θύμιζε περισσότερο ένα άδειο κέλυφος, το οποίο δεν μπορούσε να αναλάβει την παραμικρή πρωτοβουλία αλλά απλά περνούσε η κυβερνητική πολιτική για τη Βόρειο Ελλάδα από αυτό. Ήταν, με άλλα λόγια, ο εφαρμοστής της κυβερνητικής πολιτικής στις επαρχίες της Μακεδονίας και της Θράκης, ο εντολοδόχος της κεντρικής εξουσίας, ο εκτελεστής των εντολών της κεντρικής διοίκησης, από τις οποίες δεν μπορούσε να παρεκλίνει. Και με την ευκαιρία αυτή, βόλευε τα εκλεκτά τέκνα, ήγουν ψηφοφόρους, της εκάστοτε κυβέρνησης, διορίζοντάς τα υπαλλήλους του, σε αγαστή σύμπνοια με την εκάστοτε εξουσία.
Φυσικά, παραμένει το ερώτημα, εάν είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός υπουργείου χωρίς αρμοδιότητες, το οποίο, όμως, θα τονίζει την ελληνικότητα μιας ευαίσθητης ιστορικά ελληνικής επαρχίας. Η απάντηση είναι, ότι μόνο με ουσιαστική πολιτική λύνεται αυτό το ζήτημα, την οποία, απ' όσο μπορώ να θυμηθώ, ουδέποτε παρήγαγε το καταργηθέν, πλέον, Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ειδικά στις δύο τελευταίες κρίσιμες δεκαετίες, όταν το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας έφτασε στο αποκορύφωμά του. Μόνη η παρουσία του δεν διεδραμάτισε κανένα ρόλο στις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αφού ο εκάστοτε υπουργός Μακεδονίας - Θράκης υπήρξε ο εκφραστής της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας και όχι ο αυτόνομος εκπρόσωπος της περιοχής, ο οποίος είχε το ελεύθερο να διαπραγματευτεί με την ηγεσία των γειτόνων μας για το θέμα της ονομασίας της χώρας τους.
Και αν οι Σκοπιανοί μας κερδίζουν στον τομέα των εντυπώσεων, το μόνο τομέα, όπου η σημειολογία παίζει μεγάλο ρόλο, τούτο οφείλεται όχι στο σφετερισμό ή την κατάχρηση συμβόλων αλλά στην ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής εκ μέρους της Ελλάδος επί σειρά ετών, η οποία θα εκμηδένιζε τις σαθρές αντιδράσεις των γειτόνων Σκοπιανών.
Δε θεωρώ, ότι η κατάργηση του εν λόγω υπουργείου σηματοδοτεί και την παραίτηση της Ελλάδος από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και τα θέματα, που είναι συνδεδεμένα με αυτό, όπως η αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, η επιστροφή των περιουσιών των σλαβόφωνων, που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου κ.λπ. Αυτά είναι περισσότερο συνομωσιολογικά σενάρια παρά πραγματικές καταστάσεις. Απλούστατα, η νέα κυβέρνηση υιοθέτησε ένα νέο σχήμα για την άσκηση της πολιτικής της, το οποίο περιλαμβάνει δύο υφυπουργούς με αρμοδιότητες για τη Βόρειο Ελλάδα, κατάσταση, σύμφωνα με την οποία ήταν, πλέον, περιττή η διατήρηση ενός καθαρά τιμητικού υπουργείου. Ο χρόνος θα δείξει, αν οι εν λόγω υφυπουργοί θα εφαρμόσουν μια ωφέλιμη πολιτική για την περιοχή της Βορείου Ελλάδος. Και, σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης δεν αναιρεί την ανύπαρκτη πολιτική του στο Μακεδονικό ή, τουλάχιστον, το γεγονός, ότι δε συνέβαλε στην επίλυσή του στο ελάχιστο.
4 σχόλια:
Βασικά το Υπουργείο Μακεδονία Θράκης υπήρξε η μετονομασία της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας που ήταν η ονομασία της ελληνικής κατοχικής διοίκησης μέχρι να αποδοθεί η περιοχή επίσημα στην Ελλάδα. Μάλιστα ο Γενικός Διοικητής μπήκε στο υπουργικό συμβούλιο επί Μεταξά ή λίγο νωρίτερα αν δεν κάνω λάθος με ακριβώς αυτό τον τίτλο - όχι Υπουργός αλλά Γενικός Διοικητής.
Επίσης ο Ηλίας Πετρόπουλος ήταν αυτός που είχε πει, ορθά, οτι κουμάντο στην πόλη έκαναν η Κρητική Αδελφότητα, ο Σύλλογος Κολοκοτρώνη και αργότερα η λέσχη Εύξεινου Πόντου - καμμία από αυτές έχοντας όποια ιστορική σχέση με την πόλη που ίσως εξηγεί και την κατάντια της. Πάντως αληθεύει οτι οι παλαιοελλαδίτες αντιμετώπιζαν ως ιθαγενείς τους μακεδόνες και πέρασαν δεκαετίες μέχρι να τους επιτραπεί να εισέλθουν στον κρατικό μηχανισμό.
@ abravanel
Όσα λέει σχετικά με το θέμα αυτό ο μακαρίτης, πλέον, Ηλίας Πετρόπουλος είναι αληθινά.Εγώ θυμήθηκα όσα είχε πει σχετικά ο άσπονδος εχθρός του, Γιώργος Ιωάννου, τα οποία συμπίπτουν με όσα αναφέρεις. Ακόμα και σήμερα, πάντως, αρκετοί βορειοελλαδίτες φέρουν βαρέως αυτό τον αποκλεισμό τους από το διοικητικό μηχανισμό επί σειρά ετών.
Σ' ευχαριστώ για τις πληροφορίες, είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς την προϊστορία του εν λόγω υπουργειου και, κυρίως, το γεγονός, ότι ουδεμία αρμοδιότητα είχε έως την κατάργησή του.
Ντρέπομαι λίγο αλλά ο argos έχει κάνει μια παρόμοια ανάρτηση και κάνω copy/paste τα άρθρα - για χάρη του μελλοντικού αναγνώστη του νήματος να προσθέσω και αυτή την πληροφορία:
Και ένα trivia: o mayor rishon μου έλεγε οτι το Κονάκι διαχρονικά υπήρξε μια αιμορουφήχτρα των φορολογούμενων. Αντιγράφω από το μειλ κάνοντας τον έξυπνο λαογράφο με αλλουνού κόλλυβα:
“Αφού σκέψου οτι για να πληρώσει ο τοπικός πασάς το διάκοσμο του Διοικητηρίου είχε υποχρεώσει όσους το επισκέπτονταν για δουλειά να καθαρίζουν τα παπούτσια στους κρατικούς λούστρους που περίμεναν στην είσοδο και απέδιδαν τις ημερήσιες εισπράξεις κάθε βράδυ σε αντάλλαγμα του μισθού! Ετσι αγοράσθηκαν τα χαλιά και πληρώθηκαν τα αυγά του Ποζέλι”
Τα αυγά του Ποζέλι που αναφέρθηκαν είναι η περίφημη ιστορία οτι ο Ποζέλι έριξε 10/20.000 αυγά στα θεμέλια για να δέσουν καλύτερα. Αγνοώ αν αποτελεί περιαστικό μύθο ή το ξέρει από κάπου.
@ abravanel
Πράγματι εντυπωσιακά όσα αναφέρεις.Αναρωτιέμαι,πόσοι εκ των φωνασκούντων για την κατάργηση του εν λόγω υπουργείου τα γνωρίζουν.
Δημοσίευση σχολίου